Bescherming

De huidige Europese standaard voor wintersporthelmen (EN 1077:2007) bestaat uit twee klassen. Klasse A biedt de beste bescherming. Een hogere bescherming tegen penetratie van een scherp voorwerp en bij deze klasse heeft de helm een duidelijk groter beschermend oppervlak.

Klasse A

Klasse A helmen mogen geen losse oorstukken hebben. Het beschermend oppervlak moet tot over de oren lopen. Wel mogen er openingen bij de oren zitten om ruimte te creëren en geluid beter door te laten. Ook moeten helmen uit klasse A een zwaardere penetratie test doorstaan, waarbij een puntig voorwerp met een snelheid van 3.84m/s niet door de helm heen mag dringen. Bij klasse B is dat 2.71m/s. Bijna alle racehelmen zijn klasse A.

Klasse B

Helmen uit klasse B hebben een kleiner beschermend oppervlak dan helmen uit klasse A. Er worden geen eisen gesteld aan de bescherming rondom de oren. Alle helmen met losse oorstukken zijn dus automatisch klasse B. Ook hoeven deze helmen een minder zware penetratietest te doorstaan. Het merendeel van de moderne piste, freeride en freestyle helmen zijn klasse B helmen. Vooral de losse oorstukken maken deze helmen geliefd bij wintersporters.