Isolatiewijze

Om warme handen te houden in koude omstandigheden is het van groot belang om te isoleren. Onze handen koelen snel af vanwege de afstand tot onze lichaamskern. Door goed te isoleren blijf je warm door je eigen lichaamswarmte. Handschoenen isoleren in de meeste gevallen door stilstaande lucht te creëren. Omdat handschoenen niet te log of te groot mogen zijn kiezen veel merken voor hoogstaande isolatiematerialen als Primaloft en Thinsulate.

We onderscheiden synthetische isolatiewijzen als Primaloft en fleece en natuurlijke isolatiewijzen als dons en wol. Daarnaast zien we tegenwoordig ook steeds vaker een combinatie van synthetisch en natuurlijk.

Synthetische isolatie

Synthetische isolatie is alle isolatie die door de mens gefabriceerd is en niet direct uit de natuur komt. Het is de mens nog niet gelukt om de isolatiewaarde van ganzendons te evenaren, maar toch heeft synthetische isolatie soms voordelen ten opzichte van natuurlijke isolatie. Zo kan het over het algemeen beter tegen vocht en isoleert het beter als het wordt ingedrukt. We maken onderscheid tussen gewatteerde synthetische isolatie (‘namaakdons’) en niet gewatteerde synthetische isolatie (denk aan fleece).

Gewatteerde synthetische isolatie

Zoals de naam aangeeft is synthetische isolatie een door mensen gemaakte isolatie. Gewatteerde isolatie is een poging om het - tot nu toe ongeëvenaarde - ganzendons na te bootsen. Ondanks dat synthetische gewatteerde isolatie niet zo goed isoleert als hoogwaardig ganzendons heeft goede synthetische isolatie een aantal voordelen. Zo isoleert het beter (dan dons) als het vochtig of nat is en ook isoleert het beter als het ingedrukt/gecomprimeerd wordt. Daarom worden bijna alle handschoenen en wanten met synthetisch materiaal geïsoleerd. Zeker aan de binnenzijde van de handpalm omdat je deze vaak tegen je skistok dichtknijpt.

Niet gewatteerde synthetische isolatie

Naast gewatteerde synthetische isolatie heb je nog andere methodes. Denk aan verschillende fleece varianten. Het voordeel van deze isolatiemethodes is dat deze over het algemeen dun en soepel zijn. Bij handschoenen wordt niet gewatteerde isolatie vaak gebruikt voor binnenhandschoenen of liners.

Natuurlijke isolatie

Natuurlijke isolatie zijn alle isolatiematerialen die de natuur ons biedt. In de wintersport wordt vooral gebruik gemaakt van eenden- en ganzendons en van (merino)wol. De voordelen van natuurlijke boven synthetische isolatie is ten eerste de veel betere isolatiewaarde van dons (in het bijzonder ganzendons). Daarnaast zijn alle natuurlijke isolatiewijzes bacterie-werend en blijven daardoor langer fris ruiken. Helaas boet natuurlijke isolatie meestal in op vochttransport en droogsnelheid. De isolatiewaarde van dons gaat behoorlijk achteruit als het samengedrukt of nat is.

Combinatie synthetisch en natuurlijk

Door slim gebruik te maken van de voor- en nadelen van synthetische en natuurlijke isolatiewijzen kunnen specifieke producten worden gemaakt die ideaal zijn voor een bepaalde doelgroep. Denk aan handschoenen met een synthetisch geïsoleerde handpalm en een met dons geïsoleerde rug van de hand.