Kwaliteit lenscoating

Op skibrillen worden verschillende coatings gebruikt. Aan de binnenzijde wordt een anti-fog coating gebruikt tegen het beslaan. Deze ‘anti-fog’ behandeling bestaat sinds 1966, en is ontwikkeld door de NASA. Er zijn verschillende producten en manieren, meer of minder slijtvast, om lenzen minder snel te laten beslaan. In de praktijk doet elke methode hetzelfde: de oppervlaktespanning verlagen, hierdoor ontstaat er een onzichtbaar filmlaagje van water op de lens en geen druppels. Het fabriceren van goede anti-fog coating gaat met een ingewikkeld productieproces, hierdoor zijn brillen met goede coatings ook duidelijk duurder. Ook is er ook een groot verschil van slijtvastheid van deze coatings.

Aan de buitenzijde van de skibrillen worden coatings gebruikt die krassen tegen moeten gaan en/of die de lens bepaalde eigenschappen mee moet geven. Denk bijvoorbeeld aan spiegelende lenzen. De kwaliteit en vooral slijtvastheid van deze coatings verschilt nogal.

+

Zowel aan de buitenzijde en binnenzijde van de bril blijven de coatings in gebreke. De lens beslaat snel, krast snel en binnen no-time zijn er problemen. De coating laat los en helpt niet mee om een beter zicht te creëren.

++

De coatings doen hun werk. Of in ieder geval één coating werkt zeer goed (buiten of binnenzijde). De bril beslaat niet snel en het zicht is goed.

+++

Krasbestendig, sterk, de bril beslaat nauwelijks, en geweldig zicht. Toplenzen voor veeleisende wintersporters.