Lengte over pols

De lengte van de handschoen is van belang voor het draagcomfort, de isolatiewaarde en hoe de handschoen samen gaat met de rest van je kleding (jas). Vaak worden dunne handschoenen korter gemaakt en wanten en handschoenen voor de meest extreme temperaturen over het algemeen langer. Mocht je graag je jas over je handschoenboord dragen dan zijn kortere handschoenen met een strakke pols aan te raden, wil je graag de handschoen over de jas kies dan voor langere handschoenen. Let naast de lengte ook op, op welke manier de boord van de handschoen strakker gemaakt kan worden, vaak heb je de keuze tussen elastiekkoord en klittenband: persoonlijke voorkeur is hier leidend.

Tot de pols

Vooral dunnere en minder warme handschoenen hebben vaak een lengte tot de pols. Ook echte pisteski- en wedstrijdhandschoenen zijn vaak niet langer dan tot de pols. Veel wintersporters gebruiken deze handschoenen in combinatie met een jas die over de handschoen gaat. Vaak is de boord elastisch of met een klitteband strakker te trekken. In deze categorie vind je weinig boorden met elastiekkoord. Het voordeel van deze handschoenen is dat ze kleiner zijn en zorgen voor meer bewegingsvrijheid en natuurlijk zijn deze kortere handschoenen ideaal op warme dagen, wanneer je de handschoenen voornamelijk draagt als bescherming. Maar bedenk wel dat je bij een sneeuwstorm of valpartij meer kans hebt dat er vocht/sneeuw binnendringt.

Over de pols

De meeste wintersporthandschoenen gaat over de pols. Door de extra lengte van deze handschoenen creëer je een betere bescherming tegen kou en indringend vocht. Zeker op dagen dat het heftig sneeuwt of regent zijn langere handschoenen aan te raden. Ook bij kou geven deze handschoenen natuurlijk een betere bescherming. Deze draag je over je jas. Vaak kun je de boord strakker trekken met een elastiek. Bij erg warme condities kunnen deze handschoenen te warm zijn.

Halverwege de arm

De handschoenen voor de heftigste condities gaan bij sommige merken tot halverwege de arm. Vaak zijn dit de warmste en meest waterdichte handschoenen. Omdat dit handschoenen zijn voor ruigste condities zullen maar weinig mensen deze handschoenen aanschaffen als enige handschoen. Dit zijn de handschoenen voor freeriders die in de meest heftige sneeuwstormen onderweg zijn, en skiërs die mid-winter naar de hoogste en koudste skigebieden gaan.