Type handschoen

De vorm van de handschoen heeft effect op de isolatiewaarde en het draagcomfort. We onderscheiden vingerhandschoenen, wanten en de tussenvorm lobsterhandschoenen.

Handschoen

Bij de gewone handschoen heeft elke vinger zijn eigen compartiment. Met deze handschoenen ben je het beste in staat om alle alledaagse handelingen uit te voeren, zoals de rits van je jas open en dicht doen of even lippencreme op je lippen smeren. Maar de isolatiewaarde van vingerhandschoenen is minder dan van wanten. Ook zijn vingerhandschoenen, zeker als ze vochtig zijn een stuk lastiger aan te trekken, zeker voor (kleine) kinderen. Vanwege de vele naden die vingerhandschoenen hebben zijn 100 % waterdichte versies erg duur, en vaak duurder dan waterdichte wanten.

Want

Bij een want zitten naast de losse duim alle vingers in hetzelfde compartiment. Hierdoor zijn wanten altijd warmer dan handschoenen met een vergelijkbare isolatie. Simpelweg omdat de warmte van alle vingers samen geïsoleerd wordt in plaats van elke vinger los. Hierdoor zijn wanten ideaal voor koukleumen en wintersporters die ook in extreem koude condities de berg opgaan. Het nadeel van wanten is wel dat het een stuk lastiger is om bepaalde handelingen uit te voeren. Als je bijvoorbeeld je telefoon wilt pakken of een pistekaartje wilt bekijken zul je snel je want uit moeten/willen trekken. Wat natuurlijk contraproductief is om warme handen te houden.

Lobster

Een lobster handschoen is de kruising tussen een want en een vingerhandschoen. Naast je duim heeft je wijsvinger ook een eigen compartiment. Vanaf je middelvinger tot de pink heb je één compartiment. Het voordeel van deze handschoenen ten opzichte van vingerhandschoenen is dat deze warmer zijn en het voordeel ten opzichte van wanten is dat de lobster meer bewegingsvrijheid garandeert. Eenvoudige handelingen zoals bijvoorbeeld een pistekaart openvouwen zijn prima mogelijk met deze lobsters.