Type verstelsysteem

De pasvorm van een skihelm is het allerbelangrijkste. Een helm moet goed zitten, voor comfort en voor veiligheid. Ook mag een helm niet bewegen en zeker niet van je hoofd vallen bij een val of bruuske beweging. Helmen zijn al dan niet op verschillende manieren te verstellen, en strakker te zetten. Bedenk dat het prettig is om de maat van je helm ietsjes aan te kunnen passen, als jij bijvoorbeeld een dunne muts oid onder je helm wilt kunnen dragen. Ook wil je hoofd soms een heel klein beetje opzetten bij inspanning of warmte.

Geen

Helmen zonder verstelsysteem hebben een maat en zijn niet strakker of losser te zetten. Soms kan er met foamkussentjes iets met de maat gespeeld worden. Maar de helm moet in een keer goed zitten. Vaak worden deze helmen wel in veel verschillende maten gemaakt.

Draaischijf

Deze helmen zijn met een draaischijf strakker en losser te zetten. Meestal werkt deze draaischijf door twee kunststof ‘rails’ in tegengestelde richting naar elkaar of van elkaar af te laten bewegen. Verreweg de meeste verstelbare helmen hebben dit systeem. Vaak worden deze helmen in twee of drie maten (S-M-L) verkocht.