Nationale skitest off-piste 2017-2018

De nationale skitest off-piste richt zich op iedereen die van freeriden houdt. Hiken, knallen en poeder zijn daarbij de belangrijkste steekwoorden. Een klein team van specialisten heeft zich vanuit Vaujany Mountain Lodge (Frankrijk) verdiept in de eigenschappen van freerideski’s.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende categorieën ski’s die binnen deze test vallen. Bepaal eerst in welke categorie jij valt en bekijk vervolgens de ski’s binnen de categorie en onze testresultaten.

LICHTGEWICHT

Lichtgewicht ski’s zijn interessant om meerdere redenen. De ‘normale’ poeder- en freeride ski’s zijn soms onwaarschijnlijk zwaar. Dat is een nadeel voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van hun knieën of niet over veel kracht en uithoudingsvermogen beschikken. Om die reden zijn veel specifieke damesuitvoeringen van brede ski’s al lichtgewicht. Maar vóór alles zijn de lichte modellen bedoeld voor freeriders die graag een stuk omhoog lopen voor de mooiste sneeuw of de eerste sporen. Dit is eigenlijk het eerste jaar dat (vrijwel) alle fabrikanten beschikken over lichtgewicht ski’s en dat is dan ook de aanleiding om deze ski’s te testen.

FREERIDE

Allmountain vanuit een freeride perspectief

‘Ik ben een fanatieke en goede off-piste skiër, maar ik weet ook dat er niet elke dag verse poeder ligt. Ik ben heel veel in de poeder onderweg, maar gebruik ook af en toe de pistes. Al is het maar om van het ene deel van het skigebied naar het andere te komen en daar weer het terrein in te duiken’.

Deze skiër wil een breed inzetbare ski, maar de skikwaliteiten buiten de piste zijn wel het belangrijkste. Freerideski’s zijn dan ook een stuk breder dan de allmountain modellen uit de Nationale Skitest Piste; rond de 105 mm breed onder de binding.