Nationale skitest piste 2017-2018

De nationale skitest piste 2017-2018 richt zich op de pisteskiër in de breedste zin van het woord. De focus van deze test is de piste, zeg maar de vakantieski’s voor alledag. Eén categorie vormt hierop een uitzondering en dat zijn de allmountainski’s waarbij de verdeling op 50% piste en 50% off piste ligt: het zijn dus breed inzetbare ski’s waarmee je ook nog de poeder in kan.

Vanuit Club Med Arcs Extrême hebben we tijdens de eerste echte lenteweek zes categorieën ski’s aan de tand gevoeld. ‘Comfort’: eenvoudig te bedienen ski’s met een maximum prijs van 459 euro voor de set van ski plus binding. Dan de ‘High-end’: de naam zegt het al, topproducten voor op de piste, stabiel en sportief voor de meer gevorderde en expert skiërs. De toppers zijn zowel in een ‘uniseks’- als in een damesversie getest. Tot slot hebben we gezocht naar echte alleskunners en dan gaat het natuurlijk om de allmountainmodellen. Ook deze zijn zowel getest in een ‘uniseks’- als in een damesversie. Ook testten we de pisterracers, de knallers voor op de corduroy.

Alle inspanningen hebben geleid tot testresultaten met daarin een aantal kritische noten. Want de lat lag hoog dit jaar! Gelukkig vonden we ook een aantal rasechte topproducten.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende categorieën ski’s die binnen deze test vallen. Bepaal eerst in welke categorie jij valt en bekijk vervolgens de ski’s binnen die categorie en onze testresultaten.

ALLMOUNTAIN

Ski’s voor op en naast de piste.

‘Ik ben een man en zoek een ski voor de hele ‘voor- en zijkant’ van de berg. In principe ski ik het meeste op de piste, maar de off-piste lonkt. Ik wil eigenlijk het beste van de twee werelden combineren’.

Dit is de centrale vraag, gesteld door een pisteskiër. Dat is een ander perspectief dan wanneer een freerider dezelfde vraag stelt! Hier zochten we een ski die net zo goed op de piste als daarbuiten presteert. Ze blijken echt te bestaan!

ALLMOUNTAIN DAMES

Damesski’s voor op en buiten de piste.

‘Ik ben een vrouw en zoek een ski voor de hele ‘voor- en zijkant’ van de berg. In principe ski ik het meeste op de piste, maar de off-piste lonkt. Ik wil eigenlijk het beste van de twee werelden combineren’.

De damesski’s zijn iets lichter in gewicht en hebben een soepelere buiglijn dan de unisex modellen. Hoewel ze met veel unisexmodellen ook prima uit de voeten konden, waren onze testdames erg enthousiast over wat ze onder hun voeten kregen!

PISTERACERS

Pisteski’s voor carvers.

‘Skiën is mijn passie en ik hou van strak geprepareerde pistes. Ik ski graag snel en stel sportieve eisen aan mijn ski’s. Ik carve graag en maak dus bij voorkeur gesneden bochten. Welke ski raadt u mij aan’?

Dat was de vraag die centraal stond bij onze zoektocht naar ski’s voor de fanatieke en technisch vaardige pisteskiër. We werden op onze wenken bediend! De prijs was vaak aan de hoge kant, maar de kwaliteit van de testski’s was dat zeker ook.

COMFORT

Makkelijk te bedienen pisteski’s.

‘Ik ski één of twee keer per jaar en blijf daarbij op de piste. Technisch gezien ben ik geen topskiër. Ik vind wintersporten vooral leuk en ontspannen en zoek een ski die grip heeft en gemakkelijk draait, voor een goede prijs’. Daarnaar waren we op zoek bij dit deel van de test. Er zit veel verschil tussen de testski’s. Sommige modellen zijn wel erg sportief en ‘carvy’. Andere juist comfortabel en van alle markten thuis. Het is dus raadzaam om goed de uitslagen te bestuderen!

HIGH-END HEREN

Kwalitatief hoogwaardige ski’s die niet té sportief aanvoelen.

‘Ik ben een ervaren, vlotte skiër en zoek een hele goed ski. Ik ski alleen op de piste en ben benieuwd wat er zoal te koop is’.

In deze test bekijken we ski’s voor maximaal plezier op de piste. Wat dat is? Alles wat je maar kunt bedenken: bijvoorbeeld zo hard mogelijk over een piste knallen, beter leren carven of juist relaxed een tochtje door het skigebied te maken. Kortom, een test met veel invalshoeken!

HIGH-END DAMES

‘Ik ben een ervaren skiester, hou van tempo en zoek een hele goed ski. Ik ski alleen op de piste en ben benieuwd wat voor vrouwenmodellen er te koop zijn’.

In deze test bekijken we ski’s voor maximale pret op de piste speciaal gemaakt voor dames. Pret op de piste kan natuurlijk op vele manieren. Bijvoorbeeld door zo hard mogelijk over een piste te carven, door beter te leren carven of juist door relaxed een tochtje door het skigebied te maken. Kortom, een test met veel invalshoeken.

Fotoreportage

Testteam