Skibril

Een skibril is een uiterst nuttig item tijdens de wintersport. Want alhoewel een normale zonnebril ook nog af en toe wordt gebruikt, is het gebruik van een skibril, ook wel goggles genoemd, tijdens het skiën aan te raden. Het is simpelweg een stuk veiliger en comfortabeler, voornamelijk bij slecht weer. Hij blijft namelijk beter zitten en dekt de ogen beter af voor de zon. Onderzoek heeft uitgewezen dat goed zicht bijdraagt aan een veilige wintersportvakantie, dus is een skibril in feite een essentieel onderdeel van je wintersportuitrusting.

De skibril als beschermer

Naast de rugbeschermer en de skihelm is de skibril een goede aanvulling op je skibescherming. Allereerst blokkeert de skibril natuurlijk gevaarlijke uv-straling. De krachtige uv-stralen die versterkt worden door de weerkaatsing van de sneeuw zijn schadelijk voor de ogen. Tevens beschermt een skibril goed tegen kou, wind en valpartijen. Dus stop deze naast je ski-jas, skibroek, skischoenen en skihelm ook zeker in je tas.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een skibril

Protectie is noodzakelijk en een goede skibril dus een must. Deze zijn er in vele verschillende soorten en maten, waarbij de lenzen ook nog eens kunnen verschillen.

Grootte van de skibril
Let bij de aanschaf dus op de grootte van het frame want deze verschilt per heren-, dames-, en kindermodel. Zo heb je brede en smalle frames. Over het algemeen geldt dat een herenmodel vaak groter is dan het damesmodel, en het kindermodel natuurlijk het kleinst. Heb je een smal hoofd dan kun je als man ook voor een damesmodel kiezen.

Voor ieder weertype een lens
Voornamelijk de verschillende lenskleuren zorgen nogal eens voor verwarring. In het algemeen geldt: Hoe donkerder de lens hoe beter voor de zon, hoe lichter de lens hoe beter het zicht tijdens mist en sneeuwbuien. Bij veel modellen kun je deze verwisselen dus volstaat slechts een frame met bijvoorbeeld twee lenzen; een voor goed en een voor slechts weer. Dit verwisselen vereist wat handigheid en dient voorzichtig te gebeuren in verband met krassen en het aantasten van de coating (vooral aan de binnenzijde). Ga je voor gemak dan kies je een magneetlens. Deze klik je er in een handomdraai op.

Beschermingscategorie
Lenzen van zonnebrillen en goggles hebben een beschermingscategorie. Er zijn er vijf en ze lopen van 0 tot en met 4. Bij mooi weer hoog in de bergen heb je een categorie 3 of eventueel 4 nodig. Dit is een CE norm en geeft de bescherming tegen verblinding weer; hoe hard je wel of niet met je ogen moet “knijpen” als het ware.

  • CE 0: houdt minder dan 20% zichtbaar licht tegen. Een zonnebril met deze CE-markering beschermt buiten niet voldoende, maar is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor lichtinval en de bril binnen (bijvoorbeeld achter de computer) willen gebruiken.
  • CE 1: houdt tussen de 20% en 57% van het zichtbare licht tegen. Met deze CE-markering beschermt je zonnebril voldoende op een (licht) bewolkte dag, maar hij is niet geschikt voor een écht zonnige dag.
  • CE 2: houdt tussen de 57% en 82% van het zichtbare licht tegen. Met deze markering beschermt je bril voldoende tegen een lage zon, maar hij is nog niet geschikt voor fel zonlicht.
  • CE 3: houdt tussen de 82% en 92% van het zichtbare licht tegen. Een zonnebril met CE 3 beschermt voldoende tegen fel zonlicht en is daarom voor veel omstandigheden erg geschikt.
  • CE 4: houdt meer dan 92% van het zichtbare licht tegen. Deze markering wordt aangeraden voor tijdens het winter- en watersporten, maar juist afgeraden voor in het verkeer, omdat de glazen zo donker zijn.

Cilindrische lenzen en sferische lenzen
De vorm van lenzen kan ook nog verschillen. Zo bestaan er voor skibrillen zowel cilindrische als sferische lenzen. Cilindrische, platte lenzen zijn goedkoper in aanschaf maar geven een iets vertekend beeld. Sferische lenzen zijn daarentegen bolvormig en geven een breder gezichtsveld en minder vertekend beeld. Daar hoort wel een hoger prijskaartje bij.

Gerelateerde blogs