Skikleding

Goede skikleding is vakantiewinst

Bij de woorden ‘wintersportvakantie’ en ‘comfort’ denk je vaak aan wellnessfaciliteiten of een goed hotel. Maar je skikleding bepaalt hoe comfortabel je jezelf voelt op de piste. En hoe lang slecht weer toch goed weer blijft. Dus hoeveel tijd je prettig buiten in de sneeuw kunt doorbrengen. Onze wintersporttijd is schaars, dus moeten we er maximaal van profiteren.

Isoleren, beschermen en ventileren

Skikleding is een nachtmerrie voor ontwerpers. De omgeving is meestal koud, we trekken een soort sprints tijdens het afdalen en vervolgens gaan we helemaal stilzitten of –staan in een skilift. In de lift zijn we vervolgens blootgesteld aan elementen als kou, wind en eventueel sneeuwval. Probeer daar maar eens een ski-jas en skibroek voor te ontwerpen. Het moet isoleren en beschermen tegen kou en wind, maar het moet ook ventileren. Het blijft een moeilijke opgave, maar de moderne benadering van outdoorkleding komt een heel eind.

Aanschaftips voor skikleding

Bedenk wat je doet op de piste voordat je skikleding gaat uitzoeken. Ben je een sportieve skiër? Dan zul je sneller zweten en heb je dus kleding nodig met meer ventilatiemogelijkheden (goed ademend en extra ventilatieritsen). Doe je het rustiger aan, dan kan gevoerde kleding ook een optie zijn. Dat geldt tevens voor koukleumen. Wil je ook tijdens een sneeuwbui naar buiten? Dan zijn waterdichtheid en een goede capuchon (die over je skihelm past) belangrijk. Wil je de dure kleding ook buiten de wintersport gebruiken? Kies dan voor een shell in combinatie met bijvoorbeeld een (winddichte) puff. Ga je naast afdalen ook klimmen, dan moet de kleding klein mee te nemen zijn in de rugzak. Draag je een zware rugzak, dan moet je voor een robuustere (drielaags) shell kiezen en datzelfde geldt voor freeriders die buiten de piste tussen de bomen afdalen. Goede kleding is zeker niet goedkoop, maar als je deze met zorg uitzoekt en je jouw ‘systeem’ slim samenstelt, dan voel je je altijd comfortabel en kun je er het hele jaar door plezier van hebben!

lagensysteem voor skikleding

Nog steeds gebruiken de meeste wintersporters de klassieke, gevoerde ski-jas en skibroek voor hun favoriete vakantie. Dat is jammer. Het lagensysteem biedt immers meer mogelijkheden. Het lagensysteem? In het lagensysteem heb je voor iedere functie een eigen kledinglaag.

Eerste laag

Het begint met ondergoed. Zogenaamd technisch ondergoed zorgt ervoor dat van zweet afkomstig vocht zo snel mogelijk van het lichaam wordt afgevoerd. Logisch, want een nat lichaam is koud. Katoen (zoals een gewoon T-shirt) houdt vocht vast.

Tweede laag

Warmte, oftewel isolatie, vormt een aparte laag. Dat kan een gewone trui zijn, maar favoriet zijn fleecetruien en -vesten. Deze functionele laag kan in de wintersport heel goed uit twee kledingstukken bestaan: een pully met daarover een trui of vest. Goede fleecestoffen isoleren – in tegenstelling tot bijvoorbeeld wol en katoen – ook als ze vochtig worden, en de allerbeste kwaliteiten transporteren van het ondergoed afkomstig vocht verder naar buiten.

Derde laag

Als laatste hebben we een laag nodig die ons beschermt tegen regen en wind. Dat gebeurt in de water- en winddichte, en toch ademende ski-jas of shell. De ademende eigenschap is erg belangrijk voor het comfort. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je een klassieke plastic regenjas aantrekt met skiën! Daarom hebben technische shells de schone taak om het vocht, dat van het ondergoed via de isolerende laag tot hen komt, naar buiten te laten verdampen.

Winddicht

Het grote voordeel van dit systeem (nog even los van de kwaliteiten van de verschillende lagen) is dat je de isolatiewaarde, in de volksmond de ‘warmte’, van de kleding altijd perfect kunt aanpassen aan de omstandigheden. Mensen die weleens op een fraaie lentedag onderweg zijn geweest met gevoerde jassen en broeken aan, kunnen hierover meer vertellen. Tegenwoordig kan de isolerende laag ook helemaal of bijna winddicht zijn. Dan kun je op die mooie lentedag je shell dus thuislaten. Neem je een rugzak mee en ga je liever op zeker, dan past een shell overigens eenvoudig in de meeste rugzakken omdat een ongevoerde jas klein kan worden opgevouwen (het pakvolume).

Gerelateerde blogs

Meer