Ski’s

Geschiedenis van de ski

De ski gaat al duizenden jaren mee. Het eerste bewijs van een mens op ski’s is te zien in het Russische Bessovysledki: op een historische rotstekening is een dier afgebeeld. Niet zo heel bijzonder, ware het niet dat het wordt achtervolgd door een mens op ski’s! De tekening bleek na onderzoek 6000 jaar oud te zijn. Gelukkig is de ski in de loop der jaren
geëvolueerd in een ideaal vervoersmiddel voor tijdens de wintersport.

Welke type ski’s zijn er?

Niet iedere ski is hetzelfde. Logisch, want zoveel mensen zoveel wensen, blijkt ook uit onze nationale skitest. Daarom heeft men de productie van ski’s afgestemd op het type gebruiker. We onderscheiden zes type ski’s.

Comfortski’s

Dit zijn gunstig geprijsde ski’s waarbij het vakantiegevoel voorop staat. Ze draaien makkelijk en helpen je comfortabel de berg af. Je kunt er prima mee carven, maar dat hoeft niet en ze zijn stabiel, maar niet gemaakt voor topsnelheden. Wij denken dat de meerderheid van de Nederlandse skiërs binnen de comfortski’s een goede ski kan vinden.

Supercruise ski’s

De supercruisers zijn echte pisteski’s maar met een breedte onder de binding die aan allmountain doet denken. De breedte zorgt voor stabiliteit en maakt het makkelijk op oneffen pistes: denk aan sneeuwhopen, papsneeuw of omgeploegde verse sneeuw. Dit type ski is aan de prijzige kant want er wordt gebruik gemaakt van de beste constructies en materialen en een stevige binding. Soms zijn de ski’s voorzien van extra dempingselementen.

Allmountain ski’s

Genetisch lijken de supercruisers en de allmountain ski’s veel op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen. De supercruisers hebben vaak een kortere radius en presteren daardoor beter in het echte carve-werk. Ze zijn echt bedoeld voor op de piste. De allmountain ski’s hebben meer float en vaak een soepelere buiglijn. Zij moeten ook goed presteren buiten de piste. Deze ski’s worden voor verschillende niveaus gemaakt: van beginnende terreinskiërs tot en met de ervaren poederfanaten.

Sportski’s

Dit zijn de carvespecialisten onder de ski’s! Ideaal voor sportieve skiërs die van snelheid houden, graag carven en op de piste blijven. Raspaardjes die wat kosten, maar ook veel kunnen.

Freeride ski’s

Ski’s voor mensen die veel en graag in het terrein skiën, maar wel een veelzijdige ski zoeken. Omdat ze weten dat ze ook pistes tegen zullen komen. Omdat de ski’s breed en vrij lang zijn, zit er veel materiaal in en zijn het in het algemeen dus ook zware ski’s. Daar komt nog bij dat er robuuste bindingen bij horen. De breedste modellen zijn ongeveer 135 millimeter onder de voet met incidentele uitschieters daarboven. Een nieuw segment binnen deze groep zijn de lichtgewichtvarianten. Lichtere ski’s zijn makkelijker te draaien en de lucht in te krijgen en besparen zo veel kracht tijdens het toeren. Dat kan enorm veel energie schelen, zeker op lange freeride afdalingen.

Freestyle ski’s

Freestyle ski’s zijn gemaakt om mee te springen en te jibben in het funpark. Denk aan schansen, rails, boxen of een halfpipe. De moderne freestyle ski’s zijn vrij breed. Die breedte geeft ze draaigemak op lage snelheid en tegelijk stabiliteit.

Gerelateerde blogs