Skischoenen

Skischoenen en voetpijn

Skischoenen, of ski boots, zijn voor veel beginnende wintersporters een ware verschrikking; ze wegen behoorlijk zwaar, lopen irritant en willen nog wel eens knellen. Toch zijn ze een essentieel onderdeel van je skiuitrusting en na enige gewenning perfectioneren ze zelfs je wintersportvakantie. Het is namelijk de belangrijkste schakel tussen je ski’s en je lichaam.

De flex van skischoenen

Skischoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Gelukkig maar want een racer heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een freerider of een freestyler. Bij een recreant speelt vooral de flex een grote rol. Deze wordt beïnvloed door de stijfheid van een skischoen. Een gevorderde skiër is gebaat bij stijvere skischoenen waarbij de beweging van de voet directer wordt overgebracht op de ski. Een beginner heeft meer aan een zachtere buitenschaal die niet iedere fout afstraft.

Winkeltips voor skischoenen

 • Bijna alle problemen met skischoenen zijn te wijten aan te grote schoenen. De voet gaat dan bewegen in de schoen en van het één komt het ander. Maar grote schoenen zitten lekker(der). Schrik dus niet meteen als de verkoper je in een strakke schoen probeert te persen. Je bent vaak beter af met een schoen met wat drukpunten die later opgelost worden, dan met een te grote schoen.
 • Als je wilt kijken of je hak goed gefixeerd zit, probeer dan niet op je tenen te gaan staan. Dit is zinloos en je zult bijna altijd loskomen. Ga in de skischoen staan en druk hard tegen de voorkant van de schoen (Vorlage) om de fixatie te beoordelen.
 • De standaard binnenzolen in skischoenen stellen niet veel voor. Veel mensen hebben baat bij een betere zool. Deze kan op maat worden gemaakt of zo uit de schappen (Bootdoc, Sidas, Superfeet) worden geplukt. Dit komt nog bovenop de prijs van de schoen.
 • Laat de verkoper je voet in de lege buitenschaal beoordelen. Dat geeft de beste maatindicatie.
 • Goede skischoenen zijn duur, maar gaan ook lang mee.
 • Bekijk een video met nog meer winkeltips voor skischoenen.

Voorkom voetpijn bij het skiën

Skischoenen zijn het meest persoonlijke deel van je skiuitrusting en kunnen je skiplezier maken of breken. Daarom is het noodzaak om een goed zittend exemplaar aan te schaffen. Maar pijnlijke plekken of overdadige knobbels op de voet kunnen voor knelpunten zorgen. Voetpijn bij het skiën is dan ook een veelvoorkomend probleem. Gelukkig valt er veel winst te behalen met speciale binnenschoenen en buitenschalen.

Speciale binnenschoenen

 • Alle merken hebben tegenwoordig liners die ‘thermo’ zijn en met een föhn of in een oven verwarmd kunnen worden voor een comfortabele pasvorm. Maar dat hoeft niet. Als een schoen goed zit, kan de winkelier ook besluiten om de liner niet te verwarmen. Dat is soms beter.
 • Er zijn ook ‘lege’ binnenschoenen te koop. De foamvulling (PU schuim) wordt erin gespoten terwijl je voet in de schoen zit. Voor moeilijke voeten kan dit de ultieme oplossing zijn, maar het is niet goedkoop. Bootdoc, Superfeet en Sidas zijn bekende leveranciers van foamschoenen. Losse foam liners zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 300 euro. Veel schoenenmerken hebben voor hun topmodellen overigens ook een foamoptie.
 • Voor mensen met extreme last van koude voeten zijn er liners van het merk Intuition die zijn gemaakt van EVA-materiaal. Ze zijn extreem warm en comfortabel (daarom zie je ze veel bij berggidsen). Ze worden in een oven verwarmd en dan naar je voet gevormd.

Speciale buitenschalen

 • De schalen van de Fischer Vacüum-schoenen verdwijnen in een oven. Als ze heet zijn, stap je in de schoen en vervolgens wordt de schoen ingepakt. De verpakking geeft druk op de schaal en zo wordt de hele schoen naar je voeten gevormd. De druk kan apart in afzonderlijke compartimenten gereguleerd worden. Bijvoorbeeld veel druk rond de enkel en juist weinig rond een gevoelige voorvoet.
 • De buitenschalen van de Custom Shell-schoenen van Salomon en Atomic gaan in de oven. De kritieke zones rond de voorvoet worden zacht. Vervolgens trek je de schoenen aan en de buitenschalen gaan nu de vorm van jouw voeten aannemen. Je blijft in de schoenen totdat deze zijn afgekoeld en vervolgens behouden ze de vorm van je voet.

Bootfitting

Lang niet alle problemen zijn te wijten aan pijnlijke plekken of overdadige knobbels op de voet. Denk bijvoorbeeld aan mensen die extreem smalle achillespezen hebben en die toch een fatsoenlijke fixatie van de hiel willen. In dat geval kan het nodig zijn om juist materiaal toe te voegen aan de binnenschoen om toch een goede fixatie mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor extreem smalle voeten. In dit geval is het handig om je skischoenen weg te brengen bij een vakman die de schoen perfect kan aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften. Bootfitting heet dat. Breder, ruimer, langer of juist smaller en strakker; de echte skischoenenspecialist heeft veel middelen om vriendschap te sluiten tussen je gevoelige voeten en de brute skischoen.

Gerelateerde blogs