Skistokken

De opbouw van skistokken

Skistokken bestaan grofweg uit drie delen; het handvat, de steel en de teller. Het handvat, ook wel grip genoemd, is veelal van een zachte kunststof. De meer op comfort gerichte modellen gebruiken tevens rubber of zacht foam. De chiquere modellen gebruiken leer. Sommige skistokken hebben een hulpmiddel om ‘skiduimblessures’ (wanneer de lus aan je duim blijft haken) te voorkomen. De steel, onder het handvat, beslaat het grootste gedeelte van de skistok. Het is aan de onderzijde voorzien van een punt. Dit is een scherp deel om ook grip op ijs te hebben. Voor de punt zit echter nog een ‘rondje’ om de stok. Dit heet de teller en voorkomt dat de punt van je stok metersdiep in de sneeuw verdwijnt. Ga je in de poeder skiën dan heb je vanzelfsprekend een groter rondje nodig dan op de piste.

Welke typen skistokken zijn er?

Skistokken zijn er in diverse soorten en maten want er zijn fraaie vormen en zeer technische materialen in omloop. En elk type stok heeft zijn toepassingsgebied. We onderscheiden piste, freeride, freestyle en race.

Waaruit bestaan skistokken?

Skistokken zijn veelal van aluminium en carbon. Het voordeel van aluminium is dat het niet snel zal breken, maar het verbuigt wel. Het is ook goed bestand tegen een botsing met een staalkant van de ski’s. Bij carbon is alles precies andersom. Het verbuigt nooit en je hebt dus altijd een keurig rechte stok. Maar het kan breken onder extreme belasting en is vooral gevoelig voor contact met staalkanten.

Hoe kies je de juiste lengte?

Om te weten welke lengte skistok het best bij jou past, hanteer je de volgende regels;

  • Ga rechtop staan en houd je armen langszij.
  • Houd de skistok ondersteboven met het handvat op de grond. Pak vervolgens de steel vast net onder de teller.
  • Bij een juiste stoklengte hebben je bovenarm en onderarm nu een hoek van negentig graden. Bekijk hier een video met meer tips over het gebruik van skistokken.

Gerelateerde blogs