Blog

Meer wintersporters bellen alarmcentrale

Meer wintersporters bellen alarmcentrale
20 april 2017 m.boerlage

Meer wintersporters hebben dit seizoen contact gezocht met de alarmcentrale Eurocross Assistance. Tussen december 2016 en half april 2017 hebben ruim 1.400 wintersporters zich gemeld voor hulp. De grootste piek was volgens Eurocross, één van de vier grote alarmcentrales in Nederland, in de voorjaarsvakantie met vijfhonderd meldingen. De meeste telefoontjes kwamen uit Oostenrijk (zestig procent), gevolgd door Frankrijk en Italië.

Beenbreuk op nummer één

TIPTip Wil jij verzekerd zijn van een onbezorgde wintersport? Ontdek de voordelen van de doorlopende reisverzekering van de Nederlandse Ski Vereniging.

Ook dit jaar waren onderbeen- en enkelbreuken de meest voorkomende letsels, gevolgd door kniebandblessures en breuken van wervels en bekken, zo meldt Eurocross Assistance. Hersenschuddingen waren er dit jaar minder, vermoedelijk omdat inmiddels bijna alle wintersporters een helm dragen. De meeste mensen met letsel konden ter plekke worden geholpen. Negentig mensen kwamen deze winter met een gipsvlucht naar huis, zo’n honderd per ambulance en tientallen met lijnvluchten.

Extra risico door kunstsneeuw

Bert Romani, commercieel directeur Nederlandse Ski Vereniging, denkt dat de toename van het aantal wintersporters een verklaring kan zijn voor het stijgende aantal ongelukken. “Ook de drukke pistes en een slechte winter wat betreft verse sneeuw, waardoor er meer op kunstsneeuwpistes geskied moet worden, leiden tot meer ongevallen. De kunstsneeuwpistes worden sneller ijzig dan die met vers gevallen natuursneeuw. Vooral op dalafdalingen, waar het in de middag druk is en waar de temperatuurverschillen het grootst zijn, zorgt kunstsneeuw voor een verhoogd risico op ongelukken. Hoe getraind ook, een gevaar zit dan in een klein hoekje.”


BRON: Eurocross Assistance