Nederlandse Loterij

De Nederlandse Loterij is in april 2016 ontstaan door de samenwerking tussen zeven bekende kansspelen, waaronder De Lotto. Daarmee zijn ze de grootste kansspelorganisatie van Nederland geworden met een gevarieerd aanbod van kansspelen.

Samen gaan ze voor een gezonder, socialer en gelukkiger Nederland. Daarom investeren ze de opbrengst in de Nederlandse samenleving. Met een flink deel daarvan steunt de Nederlandse Loterij doelen op het gebied van sport en bewegen.

Samen maken ze sport en beweging bereikbaar voor iedereen. Van jong tot oud, van Olympisch tot paralympisch, en van revalidatie tot gehandicaptensport. Want kinderen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen door te sporten, ouderen maken meer contact en de maatschappij wordt sterker door gezonde en fitte mensen.

Door mee te spelen met één van de kansspelen, weet je één ding zeker: je draagt bij aan een gelukkig en gezond Nederland.

Voor meer informatie over de samenwerking tussen De Lotto en de Nederlandse Ski Vereniging lees je hier onder verder:

Hart voor de sport

“De wintersport in Nederland zou er heel anders uitzien zonder de Lotto”, stelt Dennis Rijnbeek, projectmanager sport & goede doelen bij de Lotto. Sport en de Lotto zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Nationale Sporttotalisator, nu beter bekend onder de naam De Lotto, werd ruim vijftig jaar geleden speciaal voor én dóór de sportwereld opgericht. Daarmee werden twee vliegen in één klap geslagen: de autoriteiten waren blij dat het gokken op voetbaluitslagen in goede – legale – banen werd geleid. En de grootste winnaar was de sport, want daar ging alle winst naartoe. Nog steeds vloeit honderd procent van de winst via de NOC NSF naar de sportbonden in Nederland en naar achttien geselecteerde goede doelen. “De totale bijdrage aan de Nederlandse sport was in 2012 44 miljoen euro en in de ruim vijftig jaar dat we bestaan, hebben we in totaal zelfs bijna 1,4 miljárd euro in de Nederlandse sport mogen steken,” zegt Dennis Rijnbeek.

Olympisch goud

Rijnbeek: “De NSkiV ontving in 2012 iets minder dan één miljoen euro van de Lotto. De totale begroting van de Nederlandse Ski Vereniging was dat jaar acht miljoen, dus het vormt een substantieel onderdeel van de inkomsten. We hebben zelf geen invloed op hoe de sportbonden het bedrag besteden en dat willen we ook niet. Wij focussen ons op zoveel mogelijk geld binnenhalen voor de sport. Hoe het bedrag verdeeld wordt en waarnaar het geld gaat, dat kunnen de sportbonden en NOC*NSF veel beter zelf beslissen. Bij de Nederlandse Ski Vereniging zie ik bijvoorbeeld een grote verandering op het gebied van topsport. Binnen relatief korte tijd zijn de sneeuwsporten een belangrijk en succesvol onderdeel geworden binnen de Nederlandse topsport. Bijna vier jaar geleden won Nederland met Nicolien Sauerbreij voor het eerst een niet-schaatsmedaille op de Winterspelen en nog goud ook! Voor Sochi staat er nog meer talent in de startblokken. Daarnaast stopt de NSkiV veel geld in breedtesport: voorzieningen en infrastructuur voor de recreatieve wintersporters in Nederland. En dat vinden we belangrijk: de Lotto is er voor elke sporter. Van het jonge talent en de doorgewinterde topsporter tot de amateur die een of twee keer per week plezier beleeft aan zijn of haar sport. Als de Lotto er niet zou zijn, zouden de contributies van veel sportclubs een stuk hoger uitvallen.”

Zichtbaar in de samenleving

Meer dan vijftig jaar deed de Lotto zijn werk vrijwel onzichtbaar. “De sportwereld heeft de jaarlijkse bijdrage altijd als vanzelfsprekend ervaren. Dat is niet erg, maar we willen er wél voor zorgen dat die geldstroom blijft bestaan. De economische crisis zorgt ervoor dat mensen kritisch naar hun portemonnee kijken en weloverwogen keuzes maken. Het is dan goed om te weten waar de Lotto voor staat. Behalve dat je kans maakt op een leuke prijs, steun je met je bijdrage ook de sport. Daarom staat ons logo nu op het tenue van de skiërs van het nationale team. Zo maken we zichtbaar wat we voor de samenleving betekenen. En aandacht voor de Lotto, is aandacht voor de sport.”

(ON)ZICHTBARE BONDGENOOT VAN DE NSKIV

Het is geen geheim en toch weet bijna niemand het. De Lotto – ja, die van onder meer de gele balletjes en de Toto – heeft al ruim 50 jaar als doel: geld verdienen voor sport, volksgezondheid, cultuur en welzijn in Nederland. Zo heeft de stichting in 2011 zo’n 60 miljoen euro afgedragen aan de Nederlandse Sport, waarvan bijna 900.000 euro naar de Nederlandse Ski Vereniging ging. Tijd dus dat deze bondgenoot van de wintersport minder onzichtbaar wordt. “Sport is ongelooflijk belangrijk. Niet alleen omdat het goed is om te bewegen, maar ook omdat sport verbindt en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Daarnaast geeft het jongeren zelfvertrouwen en zelfs levenservaring – denk aan het samen verwerken van verlies van een wedstrijd. Sport is letterlijk een bouwsteen van onze samenleving.” Aan het woord is Minke Booij, voormalig Olympisch en Wereldkampioen hockey en sinds een jaar projectmanager Sport & Goede Doelen bij De Lotto. Young

TALENT DIMI DE JONG

Minke Booij: “Gemiddeld maakt de bijdrage van De Lotto 25 procent uit van de jaarlijkse begroting van een sportbond. Dit geld gaat zowel naar de topsport als naar faciliteiten voor recreanten. De sport in Nederland zou er heel anders uitzien zonder De Lotto, dat realiseren de meeste mensen zich niet. Voor mij persoonlijk is sport natuurlijk ontzettend belangrijk geweest, het heeft me geleerd om ambities te hebben, hard te werken, doelen te stellen en om het beste uit mezelf te halen. Dat gun ik anderen ook. En daarvoor hoef je geen topsport te bedrijven, voor recreatieve sport geldt het net zo goed. Daarom ben ik destijds, naast mijn ambassadeurschap van NOC*NSF, ook ambassadeur voor De Lotto geworden. Toen ik vervolgens vorig jaar gevraagd werd om als projectmanager De Lotto meer ‘gezicht’ te geven in de sportwereld, hoefde ik niet lang na te denken. Het is heel inspirerend om met alle vormen van sport bezig te zijn, van atletiek tot snowboarden en van alpineskiën tot ruitersport. Op verschillende manieren brengen we sport onder de aandacht. Zo is De Lotto mede hoofdsponsor van het NOS- NOC*NSF Sportgala waarbij onder meer elk jaar de Young Talent Award wordt uitgereikt – die overigens in 2010 door snowboarder Dimi de Jong werd gewonnen. Dimi miste op het nippertje de kwalificatie voor de Olympische Spelen waar hij de jongste Nederlandse deelnemer ooit zou zijn. ”

70 PROCENT VOOR DE SPORT

‘De Lotto’ is de naam waaronder de Stichting de Nationale Sporttotalisator, die werd opgericht in 1961, bekend is geworden. De stichting wordt gerund als een commerciële organisatie, met het verschil dat 100 procent van de winst naar goede doelen en de sport gaat. De stichting wordt gecontroleerd door onder meer het Ministerie van Justitie en de Kansspelautoriteit. Begon De Lotto ooit met de kansspelen Lotto en Toto, inmiddels zijn daarnaast ook Lucky Day, Krasloten en Eurojackpot bekende merken van de stichting. Circa 30 procent van de winst gaat naar goede doelen op het gebied van volksgezondheid, welzijn en cultuur, zoals KWF Kankerbestrijding, het Reumafonds en de Nierstichting. Ruim 70 procent gaat naar NOC*NSF (de organisatie die topsport én breedtesport in Nederland bevordert), die het geld onder andere doorgeeft aan sportbonden zoals de Nederlandse Ski Vereniging.

WINTERSPORT

Nu wil de organisatie zichtbaarder maken wat De Lotto doet voor de sport. Wat gaan we daarvan merken binnen de wintersport? Booij: “De Lotto heeft alle sportbonden gevraagd of ze mee willen werken en dat kan op verschillende manieren. De NSkiV heeft bijvoorbeeld 150 kaarten beschikbaar gesteld voor de Europacupwedstrijd slopestyle snowboard in Landgraaf en de alpineskiërs dragen sinds dit jaar het Lotto-logo op hun pak. Hiermee kan de Nederlandse Ski Vereniging extra gelden ‘verdienen’, die weer ten goede komen aan de leden, zowel topsporters als verenigingen. Ook veel andere sportbonden werken mee. Heel mooi, want het uiteindelijke doel is natuurlijk: meer bekendheid genereren en vervolgens meer geld verdienen voor de sport. Hoe meer mensen weten wat De Lotto doet, hoe beter het is.”