Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Horeca versneld open in Vorarlberg

Roel op 02 maart 2021· 20 reacties

Tijdens een nieuwe persconferentie van de Oostenrijkse regering is aangekondigd dat vanaf Pasen de eerste grotere versoepelingen in Oostenrijk mogelijk zijn met geopende buitenhoreca. Een uitzondering vormt de deelstaat Vorarlberg waar vanaf 15 maart al de horeca open mag, binnen en buiten.

Pilot voor Vorarlberg

Door de huidige besmettingssituatie acht de regering een algehele versoepeling nog niet wenselijk, waardoor hotels en horeca op zijn vroegst vanaf Pasen kunnen worden geopend. Vanwege de lagere besmettingsaantallen en de geïsoleerde ligging ten opzichte van de rest van Oostenrijk, komt er echter een uitzondering voor de deelstaat Vorarlberg. Hier mogen de terrassen maar ook de binnenhoreca vanaf 15 maart weer open. Dit geldt dus ook voor skihutten en bergrestaurants.

Je mag de horeca alleen betreden met een negatieve coronatest, daar valt voor het eerst ook een zelftest onder. Het gaat om een pilot. Als de maatregelen in de praktijk blijken te werken worden deze mogelijk ook in de rest van het land ingevoerd. In hoeverre de Oostenrijkse wintersporter hiervan profiteren hangt van het skigebied af, diverse skigebieden hebben (een deel van) de liften gesloten. Zo heeft het Brandnertal alleen in het weekend alle liften geopend.

Avondklok blijft

De plannen gaan alleen door als de huidige besmettingsaantallen stabiel blijven. Verder blijft de avondklok van 20.00 uur in heel Oostenrijk voorlopig van kracht en blijft er een testplicht om regio’s met hoge besmettingsaantallen te mogen verlaten, zoals op dit moment Tirol.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

morriswouters2 maart 2021 · 10:04

Toch grappig om te zien hoe ze in het buitenland dingen heel anders aanpakken. Ik zie het hier niet snel gebeuren dat de horeca eerder opengaat dan dat de avondklok verdwijnt. Zeker niet als het gaat om binnen.

Zon, Sneeuw, Alpenland
ello2 maart 2021 · 11:18

En zo wisselend per regio, hoe de volgorde en aanpak is, in het ene dorp open en een dorp verder gesloten.

koen_2 maart 2021 · 11:21

Zou dit dan ook betekenen dat als je naar Voralberg gaat je niet eerst 5 dagen in quarantaine dient te gaan alvorens je de piste op gaat?

Joet2 maart 2021 · 11:27

Koen_ Ik denk dat zelfs de hotels en andere accomodaties niet open gaan want heb daar nog niets over gelezen. Ben er ook wel heel erg benieuwd naar

JMW
Roelauteur2 maart 2021 · 11:28

Zou dit dan ook betekenen dat als je naar Voralberg gaat je niet eerst 5 dagen in quarantaine dient te gaan alvorens je de piste op gaat?

koen_ op 02 mrt 2021 11:21

Daar verandert niks aan. De voordelen gelden tot Pasen vooral voor de Oostenrijkers.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ello2 maart 2021 · 11:30

Ik lees dat tot aan de Pasen de hotels ook niet opengaan.

koen_2 maart 2021 · 12:30

Waarschijnlijk nog geen zinnig woord over te zeggen of die regels inzake quarantaine vanaf pasen wel versoepeld worden?
In Nederland een negatief reisadvies tot eind maart. Ik had verwacht dat daar in de laatste persconferentie ook iets over gezegd zou worden. Ik zou denken dat ze de grenzen voorlopig nog gesloten willen houden, maar ik heb nog niet gelezen dat dit verlengd gaat worden.

Rob972 maart 2021 · 17:48

@Roel gaat de weersvoorspelling binnenkort weer werken?

Roelauteur2 maart 2021 · 18:53

@Rob97 gaan we naar kijken!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Joeri77712 maart 2021 · 21:52

Heeft iemand enig idee of sommige skigebieden in Italië nu wel of niet open gaan op 5/6 maart?

ello2 maart 2021 · 22:37

Ik zie het volgende staan op 23 februari:

Bovendien werd gisteren bekend dat Italianen tot 27 maart ook niet tussen regio’s mogen reizen. Voor iemand uit bijvoorbeeld Rome is het dus niet toegestaan om naar de bergregio’s af te reizen. Dus ik ga ervanuit dat je vanuit Nederland ook niet door Italie mag reizen.

elisabeth1012 maart 2021 · 22:58

Heeft iemand enig idee of sommige skigebieden in Italië nu wel of niet open gaan op 5/6 maart?

Joeri7771 op 02 mrt 2021 21:52

Ze zijn dicht tm 6 april.

ello3 maart 2021 · 10:23

Italië verlengd het verbod op reizen tussen regio’s tot Pasen. De kans dat skiën hier nog mogelijk wordt, is vrijwel niet meer aanwezig.

ello3 maart 2021 · 10:59

Verlengd overigens met en t…skiinformatie.nl

carlbelgie3 maart 2021 · 11:56

Hotel streven een negatieve coronatest voorleggen en geen verplichte quarantaine.
Dit zorgt er anders voor dat veel vakantiegangers niet willen afreizen. Je verliest al snel 2-3 weken verlof voor enkele dagen ski. Bij terugkomst in belgië of nederland moet je dan ook nog eens verplicht in quarantaine. De regering zal reizen blijven ontmoedigen zolang niet iedereen gevaccineerd is.

Skipster3 maart 2021 · 14:10

Wat betreft Vorarlberg: daar wordt nu alleen gesproken van opening van gastronomie, cultuur en sport vanaf 15 maart. Of dat met zelftests gaat gebeuren is nog niet zeker, er wordt nog verkend hoe de negatieve uitslag van een dergelijke test bewezen kan worden. Mogelijk gaat men er toe over de tests ter plekke af te nemen, zodat de uitslag gecontroleerd kan worden. Voordeel: geen medisch geschoold personeel nodig en lagere testkosten (ook wel handig als je die test om de haverklap moet uitvoeren als entreetest).

De skigebieden zien ook al problemen met het openen van de gastronomie want er is nauwelijks personeel in dienst genomen omdat de hele winter nog geen berghut of restaurant open is geweest. Of de Oostenrijkers daar straks van kunnen genieten is dus nog maar de vraag. Wat je nu ziet is dat de meeste Oostenrijkse skiers maximaal een halve dag gaan skien, vooral in de ochtend.

Overigens sluiten enkele skigebieden nu, Diedamskopf is bijvoorbeeld sinds dit weekend dicht. In het Montafon/Brandnertal draaien ze op lage capaciteit. Geen enkel (deel)gebied is daar geheel open - ook niet in het weekend. Volkomen terecht ook, want ook met een paar liften en niet alle pistes open is er ernstig overcapaciteit: De skipistes zijn nagenoeg leeg.

Opening van hotels en andere toeristische accommodatie staat vooralsnog niet op de planning, mogelijk pas na evaluatie van de pilot die nu dus in Vorarlberg wordt gedraaid. En al zou het wel open gaan, dan is nog maar de vraag of de inreisbeperkingen worden opgeheven. Als je (tegen het Nederlandse negatieve reisadvies in) naar Oostenrijk reist, moet je je vooraf registreren en vooraf of binnen 24 uur een negatieve (antigen of PCR) test doen, en na 5 dagen opnieuw. Na twee negatieve testen mag je uit quarantaine.

Dinictus3 maart 2021 · 16:11

*VersnelT

Over mijn ski's mogen ze lullen zolang ze maar niet over mijn lul skien.
ThomasG3 maart 2021 · 17:02

*VersnelT

Dinictus op 03 mrt 2021 16:11

De horeca versnelt niks, de opening van de horeca wordt wel versneld

ello3 maart 2021 · 17:19

*VersnelT

Dinictus op 03 mrt 2021 16:11

Daarom had ik het de post erna ook al verbeterd, het was een gekopieerde tekst vanaf skiinformatie.nl, zoals ik ook aangaf. Maar je kunt de fout niet melden op hun site…

Hooykaas10 maart 2021 · 13:58

Of ik vol vertrouwen binnen in de horeca ga zitten in Sankt Anton/Ischgl weet ik nog niet.
Ze zijn per slot van rekening verleden jaar ook onbetrouwbaar gebleken.
Even hoogseizoen afmaken voor de omzet en dan bekend maken wat er werkelijk aan de hand was.
Om vervolgens de toeristen binnen 3 uur het dorp uit te zetten.
Hoe was de spreuk ook al weer.
“Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”

Plaats een reactie