Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Aardbeving in Fulpmes in Oostenrijk

Rogier op 04 september 2020· geen reacties

null

Op vrjdagochtend 4 oktober werd er een aarbeving gevoeld in Fulpmes, in het Stubaital in Oostenrijk. Het epicentrum lag iets ten noordoosten van dit skidorp. Deze aarbeving had de kracht van 2.8 op de schaal van Richter. Inwoners hebben deze aarbeving gevoeld. Er is geen schade gemeld. Aardbevingen komen in de Alpen vrij regelmatig voor.

Veel aardbevingen in de Alpen

Een aardbeving als deze is weinig bijzonder in de Alpen. Wanneer je alle seismische activiteit (dus ook zeer kleine bevingen) meetelt, kom je in Zwitserland en de aangrenzende regio’s uit op zo’n 1000 tot 1500 (!) aardbevingen per jaar. De Alpen zijn dus zeker wel een seismisch actief gebied en hoewel de aardschokken in de Alpen meestal niet heel zwaar zijn,

Serieuze aardbevingen zijn zeldzaam

Aardbevingen die echt serieuze schade opleveren zijn (gelukkig) zeldzaam in de Alpen, dit komt ten eerste omdat veel aardbevingen relatoef diep in de aardkorst ontstaan en ten tweede omdat er relatief weinig zware aardbevingen voorkomen. Zo komt er bijvoorbeeld in Zwitserland maar eens in de 8 tot 15 jaar een beving van meer dan 5 op de schaal van Richter voor, terwijl aardbevingen hoger dan 6 op de schaal van Richter maar eens in de 50 tot 150 jaar voorkomen.

Onze redacteur Rick schreef hier al eerder over: lees hier meer over aardbevingen in de Alpen.

Gerelateerde weblogs

Wiens verantwoordelijkheid is het gebruik van een skipiste? Van de skiër of de pistebeheerder?
op 05 maart 2024

Wiens verantwoordelijkheid is het gebruik van een skipiste? En als daar ongevallen met verstrekkende gevolgen op gebeuren?

Het drama van Galtür, 1999

Het is vandaag precies 25 jaar geleden, de ramp in Galtür tijdens lawinewinter van 1998/1999. Honderden lawines in de hele Alpen begroeven huizen en wegen onder de sneeuw, met als tragisch dieptepunt de lawine van Galtür op 23 februari 1999.

Ode aan de ski patroller
op 10 februari 2024

Vandaag, 10 februari, is het International Ski Patrol Day. Een dag die in het leven is geroepen door outdoor- en wintersportmerk Helly Hansen om speciale aandacht te geven aan de mensen die ons wintersporters veilig houden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie