Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Aardbeving in Fulpmes in Oostenrijk

Rogier op 04 september 2020· geen reacties

Op vrjdagochtend 4 oktober werd er een aarbeving gevoeld in Fulpmes, in het Stubaital in Oostenrijk. Het epicentrum lag iets ten noordoosten van dit skidorp. Deze aarbeving had de kracht van 2.8 op de schaal van Richter. Inwoners hebben deze aarbeving gevoeld. Er is geen schade gemeld. Aardbevingen komen in de Alpen vrij regelmatig voor.

Veel aardbevingen in de Alpen

Een aardbeving als deze is weinig bijzonder in de Alpen. Wanneer je alle seismische activiteit (dus ook zeer kleine bevingen) meetelt, kom je in Zwitserland en de aangrenzende regio’s uit op zo’n 1000 tot 1500 (!) aardbevingen per jaar. De Alpen zijn dus zeker wel een seismisch actief gebied en hoewel de aardschokken in de Alpen meestal niet heel zwaar zijn,

Serieuze aardbevingen zijn zeldzaam

Aardbevingen die echt serieuze schade opleveren zijn (gelukkig) zeldzaam in de Alpen, dit komt ten eerste omdat veel aardbevingen relatoef diep in de aardkorst ontstaan en ten tweede omdat er relatief weinig zware aardbevingen voorkomen. Zo komt er bijvoorbeeld in Zwitserland maar eens in de 8 tot 15 jaar een beving van meer dan 5 op de schaal van Richter voor, terwijl aardbevingen hoger dan 6 op de schaal van Richter maar eens in de 50 tot 150 jaar voorkomen.

Onze redacteur Rick schreef hier al eerder over: lees hier meer over aardbevingen in de Alpen.

Gerelateerde weblogs

Aardbeving in Fulpmes in Oostenrijk
op 04 september 2020

Op vrjdagochtend 4 oktober werd er een aarbeving gevoeld in Fulpmes, in het Stubaital in Oostenrijk. Het epicentrum lag iets ten noordoosten van dit skidorp.

Meegemaakt: aardbeving in de Alpen
op 10 september 2018

Eind januari/begin februari vertoefde ik voor mijn traditionele familievakantie een weekje in het Montafon, toen in de nacht van 1 februari rond kwart voor drie de wereld ineens begon te trillen.

Wat is het Pistengütesiegel?
op 17 februari 2020

Misschien gaat er bij het woord ‘Pistengütesiegel’ niet direct een belletje bij je rinkelen, maar toch beschikt het grootste deel van de Oostenrijkse skigebieden erover.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie