Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Enorme lawine onder de Mont Blanc

Rogier op 07 september 2020· geen reacties

Door het afbreken van een stuk ijs (serac) op de Col du Midi onder de Mont Blanc du Tacul kwam er boven Chamonix een paar dagen geleden een enorme lawine naar beneden. Philippe Nicollin maakte deze indrukwekkende beelden.

Grote lawines komen altijd voor

Bij lawines denken veel mensen aan de winter, echter in het hooggebergte komen lawines altijd voor. Deze lawine is ontstaan door een vallend stuk ijs (serac). Door de beweging van gletsjers vallen er af en toe stukken ijs naar beneden. Deze lawines zijn niet te goed te voorspellen en kunnen ongeacht het moment van de dag naar beneden komen. Bergsporters en toerskiërs doen er goed aan om nooit lang onder dit soort ijstorens en gletsjers te begeven. Wetenschappers achten het wel bewezen dat door de opwarming van de aarde deze seracs warmer en daardoor instabieler worden en vaker afbreken.

Gefilmd in het hart van het Mont Blanc massief

Deze beelden zijn opgenomen op een bijzondere locatie. Op de zogenaamde Jonction in het Mont Blanc massief. Deze plek waar verschillende grote gletsjers samen komen is een van de meest vergletsjerde gebieden van Europa. Je hebt hier een uitzicht op de hoge bergen zoals de Mont Blanc, de Mont Maudit en de Aiguille du Midi. Overal om je heen zie je ijs, en je hebt een geweldig zicht op de Col du Midi waar een enorme ijsmuur staat waar in dit filmpje een stuk van afbrokkelde. Ik heb een verslag geschreven over de skitocht naar de Mont Blanc die dwars door dit deel van het massief gaat.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie