Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Winterberg opent eindelijk skigebied

Roel op 08 maart 2021· 225 reacties

De Brembergkopf in Winterberg vandaag

Voor de Skiliftkarussell Winterberg gaat het skiseizoen eindelijk van start. Nadat Willingen (deelstaat Hessen) vandaag al open mocht heeft nu ook de deelstaat Nordrhein-Westfalen toestemming gegeven om te openen. Morgen al opent Winterberg acht liften. Dit aantal wordt morgenmiddag verder uitgebreid zodat de hoofdas van het skigebied zo snel mogelijk open kan.

Winterberg open met beperkt aantal bezoekers

Als de hoofdas open is, is een groot deel van het 27 kilometer grote skigebied op ski’s en snowboard bereikbaar. Daarmee kan Winterberg op de valreep toch nog wat inkomsten genereren. Het skigebied opent onder strenge voorwaarden. Zo wordt er een beperkt aantal bezoekers toegelaten en moet je je skipas vooraf reserveren via www.skiliftkarussell.de. Er zijn alleen halve dagpassen en dagpassen te koop. Alleen mensen met een geldig ticket komen het skigebied in. Meer over de veiligheidsmaatregelen in Winterberg lees je hier.

Een pistenbully aan het werk in Willingen

Willingen

Willingen - Ettelsberg had vandaag al toestemming gekregen van de deelstaat Hessen waar dit skigebied onder valt. In totaal acht liften waaronder de K1 Köhlerhagen, Sonnenhang, Ritzhagen en Dorfwiese, zijn geopend. Vanaf dinsdag wordt er bovendien avondskiën aangeboden. Net als in Winterberg is reserveren vooraf verplicht via www.skigebiet-willingen.de.

Veel natuursneeuw ligt er niet, maar er is afgelopen winter veel kunstsneeuw gespoten om - wanneer het kan - zo snel mogelijk te kunnen openen. Nu is het dus zover!

Gerelateerde weblogs

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

JWWietsma8 maart 2021 · 21:06

Heel fijn voor ze dat ze nog wat kunnen verdienen. Ook fijn dat onze buren eens lekker kunnen wintersporten.
Wel erg jammer dat wij als Nederlanders er niet van kunnen genieten.

jvangerven8 maart 2021 · 21:17

Er staat niet dat je als Nederlander geen kaartje mag reserveren, toch? of heb ik daar overheen gelezen? Aan de andere kant; is het nog de moeite waard daar… De condities waren tot een aantal weken geleden fantastisch, alles was wit! Nu zie je alleen op de pistes een klein wit streepje. En wat u zegt… Fijn dat ze nog iets kunnen verdienen… Moet ook verschrikkelijk frustrerend geweest zijn daar voor de ondernemers daar… Ik ga iig niet meer… Zet mijn hoop op volgend winter seizoen.

Edwin.8 maart 2021 · 21:58

Ligt er uberhaupt nog sneeuw wat de moeite waard is? Zal ook wel de laatste kans zijn

Not all who wander are lost
jvangerven8 maart 2021 · 22:07

Ligt er uberhaupt nog sneeuw wat de moeite waard is? Zal ook wel de laatste kans zijn

Edwin. op 08 mrt 2021 21:58

Vrij weinig denk ik… De bikeparks daar zijn al aan het voorbereiden om weer mountainbikers te ontvangen. Maar ja beter iets dan niets… Als er helemaal niets meer lag, dan hadden ze ook niet open gegaan denk ik… Maar heel spectaculair zal het niet zijn, helaas…

Mike1238 maart 2021 · 22:10

Op de webcams zijn de pistes nog wit, daarbuiten is het bruin.

koen_8 maart 2021 · 22:49

Voor NRW geldt toch de 24 uurs regel? Dat betekent dat we daar toch een dagje kunnen skiën?

ronaldkoopmans9 maart 2021 · 07:22

Voor NRW geldt toch de 24 uurs regel? Dat betekent dat we daar toch een dagje kunnen skiën?

koen_ op 08 mrt 2021 22:49

Die 24-uurs regel geldt alleen in het kader van grensverkeer tussen NRW, Belgie en Luxemburg of noodzakelijk familiebezoek. Dus behalve als je voor je werk of noodzakelijk familiebezoek op de pistes in Winterberg dient te zijn, mag je daar niet zijn, ook niet volgens de Duitse regelgeving.

Hoe de handhaving daar zal zijn geen idee, maar gele kentekens vallen dan wel op, dus de kans lijkt mij zeer aanwezig dat de eigenaar van de auto wel een briefje thuis/achter de ruitenwisser krijgt.

*bericht bewerkt door ronaldkoopmans op 09 mrt 2021 07:23

Hoe vaker op wintersport hoe beter
Matthias1239 maart 2021 · 07:57

Buiten de pistes is het bruin, echter ligt er op de meeste pistes nog een erg dik pak kunstsneeuw. De pistes zullen dus gewoon prima zijn, zeker nu het momenteel lekker aan het vriezen is. Stevige kunstsneeuwpistes. Winterberg doe je toch niet voor de mooie omgeving maar puur om gewoon even lekker te kunnen skien en dat kan gewoon heel erg goed. Zeker als komende dagen de Kappe ook open gaat is gewoon erg leuk voor een dagje.

Born to Ride
ThomJ9 maart 2021 · 08:22

Heeft iemand ook een link naar de exacte bewoording van die 24-uur regel? Op sites van de overheid zie ik hem niet staan, bijv hier niet: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-prot…

paolie9 maart 2021 · 08:40

https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-co…

Even zoeken hier, maar onder de uitzonderingen staat klein grensverkeer met maximaal verblijf van 24 uur genoemd.

*bericht bewerkt door paolie op 09 mrt 2021 08:43

Asterino9 maart 2021 · 09:23

Ziet er toch maar een beetje kleurloos uit (eigenlijk 't omgekeerde, aangezien wit geen kleur is… het had witter gemogen).

Erg spijtig dit jaar, quasi overal een schitterend sneeuw seizoen, maar geen ski seizoen.

Steven_8179 maart 2021 · 09:26

Nationaal op bondsniveau is er geen restrictie, kijk maar naar het portaal voor digitale aanmelding (inreisformulier); https://www.einreiseanmeldung.de/#/
In principe moet iedereen die in de laatste 10 dagen in een ‘risico-land/gebied’ is geweest en Duitsland binnen wil komen, zich voorafgaand registreren.

MAAR bij de uitzonderingen kan je echter lezen dat
“When do I not need to provide my details? > you spent less than 24 hours in a risk area for the purpose of border traffic or are only entering the Federal Republic of Germany for up to 24 hours”

Dus je bent vrijgesteld van de verplichting tot registratie via inreisformulier indien je
1: ofwel, vanuit Duitsland, naar een ‘risico-land/gebied’ gaat, maar er minder dan 24u verbleef EN dit met doeleinde klein grensverkeer
2: ofwel, vanuit een ‘risico-land/gebied’ Duitsland binnen komt en niet langer dan 24u op Duits grondgebied blijft (dat van klein grensverkeer slaat enkel op het 1e deel, niet op het 2e deel van die zin)
=> als je zelfs vrijgesteld bent van registratie, kan ik niet geloven dat je in quarantaine zou moeten (1e stap is toch altijd registratie)

Ze verwijzen daarbij naar het RKI voor de lijsten van ‘risico-landen/gebieden’, ‘hoog-risico-landen/gebieden’ en ‘virus-variante-landen/gebieden’ > zowel België als Nederland staat op de lijst met ‘risico-landen/gebieden’, maar niet op de andere 2 lijsten. https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus…

In de link die @paolie doorstuurde, van deelstaat NRW, maken ze evenzeer die opdeling tussen landen op één van die 3 lijsten van RKI. https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-co…
Waarbij voor de ‘risico-landen/gebieden’ voor BE/NL van toepassing er vermeld wordt dat wanneer je daar vandaan komt;

  • je in quarantaine moet, ENKEL INDIEN je je niet hebt laten testen voor afreis (je moet testresultaat bij je hebben en mag niet ouder zijn dan 48u voor moment van afreis, of je kan je ook laten testen in DE onmiddellijk na inreis) > test mag sneltest of PCR test zijn (word ook niet gesproken van wat voor attest je moet kunnen voorleggen > eender welk document dat je naam vermeld en negatief testresultaat - in het engels of duits weliswaar - is oké).
    => voor deze quarantaine staan er weer uitzonderingen en daar staat die 24u regel tussen mits het om klein grensverkeer gaat, maar dat is een uitzondering op de quarantaine die je alleen maar moet doen indien je je niet laat testen … dus mits test is de quarantaine niet van toepassing en doen dus ook de uitzonderingen er niet toe!
    =>>> je moet je immers ook helemaal niet registreren volgens nationale wetgeving, zolang je niet langer dan 24u op Duits grondgebied bent.

Er staat op die website van NRW op het einde ook nogmaals (zoals bij uitzonderingen anreisemeldung nationaal) dat;
“Ausnahmen von der Anmeldepflicht gelten beispielsweise für den ‚kleinen Grenzverkehr‘ – also bei einem Aufenthalt unter 24 Stunden.” >> naast ‘minder dan 24u’ is er geen voorwaarde (reden van je bezoek aan Duitsland, of waar in Duitsland je naartoe gaat, doet er dus niet toe) > ZOLANG JE MAAR BINNEN DE 24U WEER DE GRENS OVER BENT

Buitenlandse nummerplaten eruit zoeken op de parking van Winterberg en die allemaal een bekeuring geven zal dus niet gebeuren, tenzij je verkeerd geparkeerd staat :p

MiKeZZa9 maart 2021 · 09:29

Klopt helemaal zoals ik het lees. Alleen in Nederland bestaat die regeling niet en word je vervolgens geacht om in quarantaine te gaan.

DrPhil9 maart 2021 · 09:31

Het staat hier: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateie…

par. 2 (of even zoeken op “24 Stunden”).

MiKeZZa9 maart 2021 · 09:45

Klopt @drphil. Maar zoals ik al zei; tot mijn grote verdriet kan ik nergens vinden dat dit in Nederland ook geldt. Toch?

paolie9 maart 2021 · 09:49

In Nederland geldt: in het buitenland geweest (maakt niet uit hoe lang), dan 10 dagen quarantaine. Nu nog op vrijwillige basis, maar ze zijn bezig met een wetsaanpassing om dit verplicht te maken.

DrPhil9 maart 2021 · 09:50

In NL moet je volgens mij (inderdaad) gewoon in quarantaine.

MiKeZZa9 maart 2021 · 09:56

Dan klopt mijn uitzoekwerk helaas dus toch. Hoewel ik heel veel moeite heb met allerlei regels (en daar hoort beperking op buitensport zeker bij) kan ik dit echt niet maken. Zonde. Zo dichtbij, maar toch zo ver weg.

En ik mag wel naar Groningen rijden uit Maastricht (of andersom), maar dit kan écht niet zogenaamd… Zuur.

ronaldkoopmans9 maart 2021 · 10:00

Buitenlandse nummerplaten eruit zoeken op de parking van Winterberg en die allemaal een bekeuring geven zal dus niet gebeuren, tenzij je verkeerd geparkeerd staat :p

Steven_817 op 09 mrt 2021 09:26

Hier was ik sowieso niet echt van uit gegaan, alleen als ze echt zouden willen was 't niet moeilijk. :P Ik had e.e.a. ook niet gevonden bij de site van NRW zelf, maar hier: https://www.euregio.org/page/73/corona-maatregelen-duitsland…. Daar lijken toch iets andere interpretaties/uitleg te staan van wat de site van NRW/Duitsland zelf aangeeft. Met name de 24-uursregeling lijkt hier nogal anders geinterpreteerd.

Lijkt dus toch mogelijk met een negatieve test, en thuisquarantaine. Dan moeten die 27km aan pistes je wel heel veel waard zijn, wil je voor een dagje skien/boarden minimaal 5 dagen thuisquarantaine over hebben.

*bericht bewerkt door ronaldkoopmans op 09 mrt 2021 10:02

Hoe vaker op wintersport hoe beter
koen_9 maart 2021 · 10:09

voor die 24-uurs regel geldt toch ook een uitzondering van de negatieve test?

JurrianvanLoo9 maart 2021 · 10:48

Dan klopt mijn uitzoekwerk helaas dus toch. Hoewel ik heel veel moeite heb met allerlei regels (en daar hoort beperking op buitensport zeker bij) kan ik dit echt niet maken. Zonde. Zo dichtbij, maar toch zo ver weg.

En ik mag wel naar Groningen rijden uit Maastricht (of andersom), maar dit kan écht niet zogenaamd… Zuur.

MiKeZZa op 09 mrt 2021 09:56

Precies waarom het beleid niet spoort. En de quarantaine blijft een advies… ik zie dus mogelijkheden

Let it snow
JurrianvanLoo9 maart 2021 · 10:50

Dan klopt mijn uitzoekwerk helaas dus toch. Hoewel ik heel veel moeite heb met allerlei regels (en daar hoort beperking op buitensport zeker bij) kan ik dit echt niet maken. Zonde. Zo dichtbij, maar toch zo ver weg.

En ik mag wel naar Groningen rijden uit Maastricht (of andersom), maar dit kan écht niet zogenaamd… Zuur.

MiKeZZa op 09 mrt 2021 09:56

Precies waarom het beleid niet spoort. En de quarantaine blijft een advies… ik zie dus mogelijkheden. buiten sporten op 300km afstand lijkt me veiliger dan shoppen in A’dam op 100km afstand…

JurrianvanLoo op 09 mrt 2021 10:48
Let it snow
Mike1239 maart 2021 · 12:27

Dan klopt mijn uitzoekwerk helaas dus toch. Hoewel ik heel veel moeite heb met allerlei regels (en daar hoort beperking op buitensport zeker bij) kan ik dit echt niet maken. Zonde. Zo dichtbij, maar toch zo ver weg.

En ik mag wel naar Groningen rijden uit Maastricht (of andersom), maar dit kan écht niet zogenaamd… Zuur.

MiKeZZa op 09 mrt 2021 09:56

Het is ontzettend arbitrair. Ik zou me er niet door laten weerhouden eerlijk gezegd.
Reden dat ik vooral niet ga (waarschijnlijk) is dat de Poppenberg er al matig uitziet en de Surenberg dicht is. Dan is het mooie aanbod wel fors uitgekleed. Ook met piste langs de schans dicht is het aanbod wel mager. Mooi dat het nog kan, maar ik weet niet of ik ervoor ga afreizen.

Mbt die boetes: dat zal heus wel meevallen.

*bericht bewerkt door Mike123 op 09 mrt 2021 12:27

MiKeZZa9 maart 2021 · 12:52

Ik begrijp het. En zo sta ik er ook in. Maar gezien de omstandigheden bij mede reizigers snap ik ook dat zij er iets meer waarde aan hechten. Dit omdat ze het niet kunnen verkopen in hun (werk)omgeving.

Matthieu9 maart 2021 · 12:53

Streep door de rekening voor een eenvoudig dagje skiën in Duitsland? https://www.nu.nl/coronavirus/6120783/kabinet-wil-verplichte…

pfff.... hoe lang nog.....⛷
Steven_8179 maart 2021 · 13:16

Ze zijn allemaal gek aan het worden :D:D:D :'(

Verplaats je eens even in jezelf een jaar geleden.
Stel, ik had je toen gezegd dat er op een gegeven moment gevaccineerd zal worden en de gebruikte vaccins voor 70-80% (en zelfs hoger) efficiënt blijken om mensen te behoeden van zwaar ziek te worden of te komen te sterven.
Maar op het moment dat men de eerste resultaten (sterke daling in de oudste bevolkingscategorie qua ziekenhuisopnames en ook ondertussen al duidelijk minder sterfgevallen) begint te zien van die vaccinatiecampagne en het einde van deze nachtmerrie eindelijk in zicht begint te komen … er op dat moment zowat in alle Europese landen de trend is dat de regering verder de individuele vrijheden gaat beperken ipv. terug te versoepelen.
Je zou me uitgelachen hebben in mijn gezicht … en terecht!!

Wat een absurde situatie

ThomJ9 maart 2021 · 13:36

Dit soort idioterie uit de politiek heeft toch niks met beleid te maken? Inconsequent, niet doelmatig en vooral pesterig. Er is gewoon een totaal gebrek aan logica. Ik hoop dat ze dit niet weer binnen een paar dagen weten door te drammen.

Voor de mensen die naar Winterberg willen zou ik zeggen: neem het ervan. Lekker in de buitenlucht sporten in een gebied dat veel minder besmettingen kent per 100.000 inwoners dan Nederland.

JurrianvanLoo9 maart 2021 · 14:05

Streep door de rekening voor een eenvoudig dagje skiën in Duitsland? https://www.nu.nl/coronavirus/6120783/kabinet-wil-verplichte…

Matthieu op 09 mrt 2021 12:53

Waanzin…

Let it snow
Dinictus9 maart 2021 · 15:12

Gelijk gaat iedereen weer de grens opzoeken zo van: mag toch wel een dagje… het is maar advies…
Gewoon nog even geduld en dan kan er weer veel meer. Het geldt gewoon voor iedereen, ook al “weet” je van jezelf dat je het toch niet hebt.

ziet er weinig aantrekkelijk uit die piste.

*bericht bewerkt door Dinictus op 09 mrt 2021 15:23

Over mijn ski's mogen ze lullen zolang ze maar niet over mijn lul skien.
Gerrit9 maart 2021 · 15:21

Gewoon ter info en off topic maar ik weet niet in welke topic ik het anders moet plaatsen. Zijn er eigenlijk nog mensen van Nederland die in de paasvakantie gaan skiën. Oostenrijk houd de hotels gesloten juist tot pasen maar na Pasen kan het (als de maatregel niet wordt verlengd natuurlijk). En dan natuurlijk ook in Oostenrijk waar de pistes niet gesloten zijn zoals Vorarlberg of Brixem). Ik vraag het maar omdat voor Belgie niet Essentiële reizen nog verboden zijn tot na de vakantie en dit niet zo is dacht ik voor Nederland.

Plaats een reactie