Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Coronamaatregelen Zwitserland leggen vinger op zere plek

Roel op 08 oktober 2020·bewerkt op 24 november 2020· 26 reacties

corona gondel
De gondel in Zermatt in september

De coronamaatregelen voor de Zwitserse skigebieden zijn bekendgemaakt. Het dragen van mondneusmaskers wordt verplicht in alle liften en in wachtrijen, maar tegelijk is niet zeker of iedereen straks een goed beschermend masker draagt. Een deel van die verantwoordelijkheid ligt bij de gast, zo zeggen de skigebieden.

Welke coronamaatregelen in Zwitserland?

Vanochtend hebben afgevaardigden van de Zwitserse Bergbahnen de coronamaatregelen voor de komende winter besproken. Het is aan het individuele skigebied en het betreffende kanton, om te beslissen hoe de maatregelen precies uitgewerkt worden. Maar dit zijn de belangrijkste coronamaatregelen die skiërs en snowboarders in Zwitserland moeten weten:

  • De mondneusmasker-plicht is uitgebreid tot alle liften voor personen vanaf 12 jaar. De verplichting geldt dus ook in (open) stoeltjesliften en sleepliften;
  • In wachtrijen is een mondneusmasker ook verplicht;
  • Nekwarmers en buffs gelden als mondneusmasker omdat “het dragen van een normaal mondkapje tijdens een gehele skidag niet realistisch is”, zo meldt de Tagesanzeiger.ch. De nekwarmer/buff kan op de piste als sjaal worden gebruikt; in de gondel wordt hij over de mond en neus getrokken;
  • Er is geen beperking van de liftcapaciteit voor gondels voorzien.

Welke mondneusmaskers mogen?

Op de vraag welke mondneusmaskers gedragen mogen worden bestaat onduidelijkheid. Nadrukkelijk wordt gezegd dat nekwarmers/buffs zijn toegestaan, maar de skigebieden kunnen niet controleren of deze maskers het extra beschermlaagje in het weefsel hebben zitten. Die verantwoordelijkheid ligt ook bij de gast. Het gaat om nieuwe beschermende maskers die fabrikanten nu presenteren in de strijd tegen corona (lees dit artikel). Onder andere outdoormerk Odlo heeft twee varianten in het assortiment die voor 30 Franken te koop zijn. De skigebieden hopen met een gezamenlijke inkoop de prijs van deze beter beschermende maskers omlaag te krijgen. Daarna is het aan het skigebied zelf om het masker met de skipas mee te verkopen of gratis weg te geven.

Tip: lees meer over corona en wintersport op onze speciale themapagina

Handhaving

Skigebieden mogen zelf bepalen wat er gebeurt als wintersporters zich niet aan de regels houden. Zermatt heeft eerder aangegeven de lift stil te zetten als iemand weigert zijn masker op te zetten. Als dat niet helpt wordt de skipas geblokkeerd. In de zomer kwam het voor dat gasten zich niet aan de regels hielden, maar door tussenkomst van andere passagiers werd dit meestal snel opgelost.

Actuele informatie

Voor de laatste stand van zaken omtrent de coronaregels in Zwitserse skigebieden, bekijk de website van Seilbahnen Schweiz.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

SanderKan8 oktober 2020 · 15:21

Het lijkt erop dat Zwitserland inzet op de Zwitserse toerist voor dit winter seizoen. Wat dus inhoud dat; zodra Zwitserland vindt dat een bepaald land teveel infecties herbergt, ze de grenzen voor dat betreffende land direct dicht zullen gooien. Zoals nu eigenlijk het geval is voor Nederland en België. Dit kan je opmaken uit dit betreffende filmpje van SFR;
https://www.srf.ch/play/tv/10vor10/video/skisaison-mit-coron…

Het ongelofelijke aan het verhaal vind ik nog steeds dat ze de aantallen personen per gondel niet omlaag gaan brengen om infecties te voorkomen. Ik heb er dit op geantwoord via twitter…

##10vor10 Wenn man sich schreckliche Sorgen macht um Trump und sein Sicherheitsbeamter in ein auto dann werden diese Gesichtsmasken in überfüllten Gondeln mit Sicherheit keinen Schutz garantieren in den gebieten. Kleinere Anzahlen in den Kabinen mit Maske und Abstand jedoch!

(# 10vor10) Als men zich vreselijk zorgen maakt over Trump en zijn bewaker in een auto met gezichtsmasker op, dan zullen die gezichtsmaskers in overvolle gondels zeker geen bescherming bieden in de wintersportgebieden. Kleinere aantallen mensen in de cabines en gondels met masker en voldoende ruimte echter wel!

*bericht bewerkt door SanderKan op 08 okt 2020 15:26

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Roy838 oktober 2020 · 15:29

Qua maskers is dit toch nog niet anders dan Frankrijk en Oostenrijk? Italië moet nog communiceren volgens mij, maar een buff lijkt overal voldoende te zijn.

Ik had mijn hoop deels op Zwitserland gevestigd voor komend seizoen, maar goed, dan moeten we welkom zijn.

Wannabe Dolomietenkenner...
Roelauteur8 oktober 2020 · 15:55

@SanderKan ik ben het met je eens maar het zal vermoedelijk om geld gaan, men is ook bang voor te lange wachtrijen wat gasten ook weer afschrikt. Anders kan ik me niet voorstellen waarom ze hier (behalve in Beieren) zo moeilijk over doen. Lastig.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
evr668 oktober 2020 · 16:03

Tsja, blijkbaar is men er in CH van overtuigd, het wel zonder toeristen af te kunnen. Het land als geheel (economisch) natuurlijk wel, maar de toeristische sector, wanneer de Covid-storm weer is gaan liggen, is een ander punt.

Alternatief : gewoon kleine gebiedjes zoeken met een een minimum aan cabines. Ook bij @Sanderkan liggen er een paar m de hoek, waar je je prima kunt amuseren met een minimum aan infectierisico. Maar ja, dan moet je er wel heen kunnen zonder verplichte quarantaine natuurlijk.

Heel benieuwd hoe de ontwikkelingen met sneltesten (en dan vooral de acceptatie van de resultaten hiervan) een invloed gaan hebben op de maatregelen in de verschillende landen.

Edwin van Riel
Gerwin8 oktober 2020 · 16:21

Prima heldere regels toch, het beperken van lift capaciteit om vervolgens hutje mutje in de wachtrij te staan lijkt me niet veel beter.

Ik begrijp de opmerking van evr66 niet helemaal, je bedoelt omdat CH in jou ogen niet voldoende maatregelen neemt zal de toerist wegblijven? De volle cafés en terrassen in Nederland heeft toch wel duidelijk gemaakt, dat dat wel mee zal vallen toch?

@Roel Offtopic: Is er afscheid genomen van de Facebook integratie qua login? Hoewel ik weliswaar op een 530 (!) weken oud account zit, lijkt deze niet de inhoud van de vroegere login te bevatten?

*bericht bewerkt door Gerwin op 08 okt 2020 16:28

Skiwi8 oktober 2020 · 16:44

@SanderKan ik ben het met je eens maar het zal vermoedelijk om geld gaan, men is ook bang voor te lange wachtrijen wat gasten ook weer afschrikt. Anders kan ik me niet voorstellen waarom ze hier (behalve in Beieren) zo moeilijk over doen. Lastig.

Roel op 08 okt 2020 15:55

Daar ben ik het dan misschien niet met jullie eens: meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een blootstelling van minimaal 10 à 15 minuten aan een vrij grote viruslading nodig is om tot een besmetting te komen. Aangezien de meeste gondels een kortere “reistijd” hebben is, zeker indien de verluchtingsramen permanent open worden gezet, de kans op besmetting bijzonder klein.
Ik ben blij vast te stellen dat er toch nog overheden met gezond verstand zijn.
En wellicht zal het probleem zich ook nog niet zo snel stellen, aangezien het seizoen toch super rustig zal zijn.

evr668 oktober 2020 · 16:51

@gerwin: nee, op dit moment stuurt men er op aan, toerisme zoveel mogelijk te beperken voor buitenlanders en hoopt op een aanwas van Zwitserse skiërs. Denk dat men zich hiermee uiteindelijk flink in de vingers kan snijden.

Edwin van Riel
jannie208 oktober 2020 · 18:33

Daar ben ik het dan misschien niet met jullie eens: meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een blootstelling van minimaal 10 à 15 minuten aan een vrij grote viruslading nodig is om tot een besmetting te komen.

Skiwi op 08 okt 2020 16:44

Misschien goed om ook de meerdere bronnen te benoemen!

SanderKan8 oktober 2020 · 18:43

@SanderKan ik ben het met je eens maar het zal vermoedelijk om geld gaan, men is ook bang voor te lange wachtrijen wat gasten ook weer afschrikt. Anders kan ik me niet voorstellen waarom ze hier (behalve in Beieren) zo moeilijk over doen. Lastig.

Roel op 08 okt 2020 15:55

Ja Roel, dat begrijp ik wel. Maar er gaan helemaal geen lange wachttijden zijn deze winter. Want je zult zien dat er maar heel weinig mensen op wintersport gaan. Van de Duitse wintersporters gaat er maar 1 op 5 naar het buitenland… Dus de rest gaat niet of in eigen Bayerische voralpen. Het enige probleem zal zijn de echte grote gondels, die ze voorheen helemaal vol stopten voordat ze omhoog gaan (zoals Gentianes, Mont Fort of Jumbo). Als ze die nou wat vaker omhoog laten gaan met wat minder mensen. Dat zou aanzienlijk schelen in infectie gevaar.

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Skiwi8 oktober 2020 · 18:44

Daar ben ik het dan misschien niet met jullie eens: meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een blootstelling van minimaal 10 à 15 minuten aan een vrij grote viruslading nodig is om tot een besmetting te komen.

Skiwi op 08 okt 2020 16:44

Misschien goed om ook de meerdere bronnen te benoemen!

jannie20 op 08 okt 2020 18:33

Die studies zelf kan ik niet meteen terugvinden, maar wel deze:
https://www.info-coronavirus.be/nl/contactopvolging/…https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-1…https://www.domusmedica.be/richtlijnen/coronavirus/niet-wete…

Het onderscheid tussen hoog- en laagrisico contact wordt door de gezondheidsorganisaties op 15 minuten gezet, naar alle waarschijnlijkheid omdat ook zij zich op die studies baseren.

Skiwi8 oktober 2020 · 18:49

Het enige probleem zal zijn de echte grote gondels, die ze voorheen helemaal vol stopten voordat ze omhoog gaan (zoals Gentianes, Mont Fort of Jumbo). Als ze die nou wat vaker omhoog laten gaan met wat minder mensen. Dat zou aanzienlijk schelen in infectie gevaar.

SanderKan op 08 okt 2020 18:43

Ik ga ervan uit dat ze dat ook wel zullen doen, is een kleine moeite hé

SanderKan8 oktober 2020 · 18:57
@SanderKan](/profiel/sanderkan) § Roel op 08 okt 2020 15:55

Daar ben ik het dan misschien niet met jullie eens: meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een blootstelling van minimaal 10 à 15 minuten aan een vrij grote viruslading nodig is om tot een besmetting te komen. Aangezien de meeste gondels een kortere “reistijd” hebben is, zeker indien de verluchtingsramen permanent open worden gezet, de kans op besmetting bijzonder klein.

Skiwi op 08 okt 2020 16:44

Dan ben ik toch benieuwd waardoor er zo’n enorme toename in aantallen geïnfecteerden is momenteel. Die hebben dan allemaal 10 tot 15 min blootgestaan aan grote viruslading… !!! Deze aanname was er een van het eerste uur ergens in april/mei. Volgens mij zijn de geleerden daar nu toch wel op teruggekomen en wijzen ze erop dat er tegenwoordig ook aerosolen besmettingen plaatsvinden. Dus hele korte en vluchtige passages door virusladingen zoals jij het benoemd.

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Skiwi8 oktober 2020 · 19:07
@SanderKan](/profiel/sanderkan) § Roel op 08 okt 2020 15:55

Daar ben ik het dan misschien niet met jullie eens: meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een blootstelling van minimaal 10 à 15 minuten aan een vrij grote viruslading nodig is om tot een besmetting te komen. Aangezien de meeste gondels een kortere “reistijd” hebben is, zeker indien de verluchtingsramen permanent open worden gezet, de kans op besmetting bijzonder klein.

Skiwi op 08 okt 2020 16:44

Dan ben ik toch benieuwd waardoor er zo’n enorme toename in aantallen geïnfecteerden is momenteel. Die hebben dan allemaal 10 tot 15 min blootgestaan aan grote viruslading… !!! Deze aanname was er een van het eerste uur ergens in april/mei. Volgens mij zijn de geleerden daar nu toch wel op teruggekomen en wijzen ze erop dat er tegenwoordig ook aerosolen besmettingen plaatsvinden. Dus hele korte en vluchtige passages door virusladingen zoals jij het benoemd.

SanderKan op 08 okt 2020 18:57

Tja, zie mijn vorige post. De gezondheidsorganisaties gaan vooralsnog uit van 15 minuten als drempel. Ik denk niet dat die dat zouden doen mochten er aanwijzingen zijn dat dit niet correct is.
De enorme toename van de laatste weken is deels door meer testen en deels omdat mensen door het slechte weer binnen kruipen, waar ze door slechte verluchting (ruim) langer dan 15 minuten worden blootgesteld aan virus deeltjes die blijven hangen

Rovati8 oktober 2020 · 19:12

De Zwitserse regels vind ik prima. Nu alleen nog hopen dat de 10 dagen quarantaine die nu voor Nederlanders (en Belgen?) geldt tijdens het wintersport seizoen niet meer aanwezig is.

Skiwi8 oktober 2020 · 19:14

De Zwitserse regels vind ik prima. Nu alleen nog hopen dat de 10 dagen quarantaine die nu voor Nederlanders (en Belgen?) geldt tijdens het wintersport seizoen niet meer aanwezig is.

Rovati op 08 okt 2020 19:12

Ook voor Belgen, ik hoop dus met je mee aangezien ik 2 tripjes Zermatt op de planning heb staan ;)

Edwin.8 oktober 2020 · 19:28
@SanderKan](/profiel/sanderkan) § Roel op 08 okt 2020 15:55

Daar ben ik het dan misschien niet met jullie eens: meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een blootstelling van minimaal 10 à 15 minuten aan een vrij grote viruslading nodig is om tot een besmetting te komen. Aangezien de meeste gondels een kortere “reistijd” hebben is, zeker indien de verluchtingsramen permanent open worden gezet, de kans op besmetting bijzonder klein.

Skiwi op 08 okt 2020 16:44

Dan ben ik toch benieuwd waardoor er zo’n enorme toename in aantallen geïnfecteerden is momenteel. Die hebben dan allemaal 10 tot 15 min blootgestaan aan grote viruslading… !!! Deze aanname was er een van het eerste uur ergens in april/mei. Volgens mij zijn de geleerden daar nu toch wel op teruggekomen en wijzen ze erop dat er tegenwoordig ook aerosolen besmettingen plaatsvinden. Dus hele korte en vluchtige passages door virusladingen zoals jij het benoemd.

SanderKan op 08 okt 2020 18:57

Ik denk zelf door korte blootstellingen waardoor iemand positief getest wordt, maar er dus eigenlijk weinig tot niks aan de hand is. Er zijn zoveel besmettingen, maar 98% (dacht ik) heeft weinig tot geen klachten.

Not all who wander are lost
MiVe9 oktober 2020 · 11:00

Als Zwitserland nou gewoon ff Europawijd een einde maakt aan schoolvakanties zou dit geen probleem zijn denk. ;)

evert9 oktober 2020 · 14:10

Vraag me af of je in Zermatt kan gaan skiën als je in Cervinia verblijft …
en indien ja dat men de regels over gans het gebied hetzelfde houdt ?

RCGrootveld9 oktober 2020 · 15:15

Qua maskers is dit toch nog niet anders dan Frankrijk en Oostenrijk? Italië moet nog communiceren volgens mij, maar een buff lijkt overal voldoende te zijn.

Ik had mijn hoop deels op Zwitserland gevestigd voor komend seizoen, maar goed, dan moeten we welkom zijn.

Roy83 op 08 okt 2020 15:29

Meest recente info van Gardena:
Gondels worden wettelijk gezien als OV dus gelden dezelfde regels als voor het OV.

Rob
Skiwi10 oktober 2020 · 09:38

https://dieschweizfaehrt.ski/

De Zwitserse skigebieden zijn er precies toch niet zo gerust in, ze zeggen nauwelijks boekingen binnen te krijgen. Vermoedelijk is dat grotendeels te wijten aan de verplichte quarantaine van 10 dagen die voor veel buitenlanders momenteel geldt.
Wij hebben wel geboekt, maar met de mogelijkheid tot kosteloos annuleren

Marije7710 oktober 2020 · 17:08

Roy8310 oktober 2020 · 17:23

Het wordt gewoon werken met shortlists komend seizoen.

Per periode en land 2 of 3 bestemmingen en dan een paar dagen van te voren boeken obv waar we welkom zijn, de drukte en het weer. Iets minder voorpret, maar ik ondervang dat gewoon door dan maar alles van de shortlist uitgebreid te bekijken ;).

Wannabe Dolomietenkenner...
Frank6610 oktober 2020 · 19:45

https://dieschweizfaehrt.ski/

Wij hebben wel geboekt, maar met de mogelijkheid tot kosteloos annuleren

Skiwi op 10 okt 2020 09:38

En welk ziekenhuis heb je dan geboekt?

*bericht bewerkt door Frank66 op 10 okt 2020 19:47

Rovati10 oktober 2020 · 22:20

Ik heb ook al geboekt in Zwitserland. Gewoon omdat ik dat leuk vind en er erg naar uit kijk.

Een ziekenhuis heb ik niet geboekt, omdat me dat niet leuk lijkt en ik daar ook niet naar uitkijk.

Om diezelfde reden heb ik ook geen overlijdensrisicoverzekering.

MightyMike12 oktober 2020 · 15:17

Ik hoop ook dat we kunnen skiën. En ja, er staat een reservering (Quatres Vallées) met de optie tot kosteloze annulering. Het zal erom gaan spannen of de Zwitsers Nederlanders gaan binnenlaten. Die afweging laat ik graag bij de Zwitserse regeringen.

Ik maak me echter geen illusie dat mondkapjes iets gaan doen aan het voorkomen van besmettingen in dichte cabineliften, behalve als het om “medische” mondkapjes gaat, als er niet aan andere voorwaarden is voldaan. Dat betreft met name afstand kunnen houden en niet met (zelfs lichte) verkoudheidssymptomen in een lift stappen. Dus, mocht ik al het geluk hebben te mogen skiën, ik zal zoveel als mogelijk cabineliften mijden en ik maak me ook wel echt zorgen over blootstelling in een cabinelift. Gelukkig beschikt Quatres Vallées nog over voldoende sleep- en (langzame) stoeltjesliften.

Overigens vind ik dat de discussie over corona wel zuiver moet worden gehouden. Een besmetting staat zeker niet garant voor een ziekenhuisopname en al helemaal niet op een opname op de intensive care. De kans daarop is echt zeer klein. Dus zo’n opmerking over “het boeken van een ziekenhuisopname” vind ik echt zeer misplaatst. Blijft staan dat dit virus onvoorspelbaar is en dat je er echt goed ziek van kan worden. Dus het risico op besmetting zo gering mogelijk houden is wel zo prettig.

Plaats een reactie