Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skigebied Gaissau-Hintersee blijft toch open (update)

Roel op 12 september 2020· 12 reacties

Het skigebied Gaissau Hintersee gaat dicht

Update: na hernieuwde onderhandelingen is op 1 oktober bekendgemaakt dat Gaissau-Hintersee toch openblijft.

Het skigebied Gaissau Hintersee in het Salzburgerland blijft voor altijd gesloten, meldt de ORF. De afgelopen twee jaar was het gebied al dicht, maar er waren twee nieuwe investeerders gevonden die het gebied weer wilden openen. Een grondeigenaar gooit nu roet in het eten, waardoor de eigenaren hebben besloten de stekker uit het gebied te trekken.

Meer dan half miljoen geïnvesteerd

Het skigebied dat 34 kilometer aan pistes telt, kampt al jaren met financiële problemen. Twee jaar stonden de liften stil, maar deze winter zou het skigebied weer opengaan. Dat dit op het laatste moment is tegengehouden is extra zuur, want de twee nieuwe eigenaren hebben intussen meer dan een half miljoen in het skigebied geïnvesteerd, onder andere voor liftonderhoud, nieuwe pistenbully’s, een modern toegangssysteem en er zijn vijf mensen aangenomen die eerder ook voor het skigebied werkten.

Doorstart op laatste moment tegengehouden

Tevergeefs, want met een van de 27 grondeigenaren werd geen overeenstemming bereikt. De afgelopen twee maanden is er flink onderhandeld met hem, maar er werd geen handtekening gezet. De medewerking was cruciaal, omdat het gaat over de parkeerplaats en het onderste deel van de dalafdaling. Nu er geen overeenstemming is, is het niet mogelijk de 2-persoons stoeltjeslift in Gaissau - een belangrijkste aanvoerlift - in bedrijf te nemen. Het skigebied moet nu permanent gesloten worden. De liften zullen worden afgebroken en verkocht.

De burgemeesters van de beide gemeenten waar het skigebied onderdeel van uitmaakt, spreken van een drama voor de plaatselijke bevolking en economie. Een van hen wil nog een laatste poging ondernemen om met de grondeigenaar tot een oplossing te komen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Frank6612 september 2020 · 21:02

Die betreffende grondeigenaar is (of voelt…) zich onafhankelijk zeg! Ik denk wel dat-ie in het vervolg verder op zijn boodschappen moet doen.

*bericht bewerkt door Frank66 op 12 sep 2020 21:05

Marc198113 september 2020 · 08:05

Jammer van dit leuke gebied! Leuk voor kleine kinderen en de eigenaren van de twee restaurants! Ik hoop dat ze nog tot een akkoord kunnen komen! Zou er zo weer naar toe gaan

Alex2010199013 september 2020 · 12:31

Heel bijzonder dat 1 iemand zoiets tegen kan houden als alle partijen rond zijn.
Dit zal voor de inwoners wel pijn doen. Huizenprijzen die zakken, banen die wegvallen, berghutten die gesloten worden.

Henrike13 september 2020 · 17:16

Pfff… Wat een toestand. Dat zal vast hard om hard gaan.

It is an amazing world
PaulJ2513 september 2020 · 19:24

Erg droevig nieuws.

Wij hebben erg goede ervaringen met Gaissau-Hintersee.

Het is een uniek skigebied met een geheel eigen vibe, die je niet snel ergens anders ziet. Onze kinderen hebben hier leren skien. Het gebied is erg uitgestrekt in vergelijking met het aantal pistekilometers (ca. 36 km). Het heeft meerdere toppen en dalen en vanuit de toppen (Anzenberg, Wieserhorndl en Spielberg) heb je vaak meerdere keuzes qua richting achter elkaar. Ook waren er, in de betere tijden in elk geval, 9 leuke hutten, best veel voor zo’n gebied.

Ik was nog van plan een korte skivakantie (3 of 4 skidagen) hierna toe maken indien het zou kunnen. Ik las trouwens net op de krant Salzburger Nachrichten dat er toch nog een gesprek komt met desbetreffende boer/landeigenaar: “Der betreffende Grundbesitzer, an dem die Wiedereröffnung zu scheitern droht, und der Landeshauptmann wollen nochmals mit den Liftbetreibern reden”.

Een sprankje hoop nog.

Gerrit14 september 2020 · 07:52

En wat is dan juist het probleem met die grondeigenaar? Gaat het om een vergoeding?

Errant14 september 2020 · 14:00

Ik vind het een beetje bizar dat iemand een half miljoen euro investeert zonder eerst zwart op wit de afspraken met de grondeigenaars vast te leggen.

*bericht bewerkt door Errant op 14 sep 2020 14:01

franksplinter14 september 2020 · 15:10

Misschien was dat juist wel bedoeld om die laatste eigenaar over de streep te trekken en dus het risico waard. Of misschien was het wel helemaal geen risico omdat bij het niet doorgaan die investering nog wel terug verdiend kan worden. Kortom, moeilijk te beoordelen of dat al dan niet bizar was.

michelr15 september 2020 · 11:34

Toch gloort er weer een sprankje hoop, men praat met de landeigenaar.
https://fantastischoostenrijk.nl/skigebied-gaissau-sluit-voo…

Matthias12315 september 2020 · 11:41

Het zou gewoon echt jammer zijn wanneer dit soort gebiedjes steeds meer verdwijnen. Probeer ieder jaar ook minimaal 1 dag in een klein gebiedje als dit te gaan snowboarden. Vooral de rust en het gedrag op de piste bevallen me enorm.

Born to Ride
PaulJ251 oktober 2020 · 15:47

Goed nieuws: de strohalm (laatste poging) heeft een positief resultaat gegeven. Alle grondeigenaren hebben overeenstemming bereikt en Gaissau-Hintersee kan verder!!!

Plaats een reactie