Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Onderzoek corona-uitbraak Ischgl: fout op fout

Rogier op 12 oktober 2020· 20 reacties

Ischgl
Ischgl

Een onafhankelijke commissie heeft onderzoek gedaan naar de corona-uitbraak in Ischgl, Oostenrijk. De conclusies zijn niet mals. Er zouden verkeerde keuzes en inschattingen zijn gemaakt. Ook lijkt men de ernst van de ziekte niet goed te hebben ingeschat. De autoriteiten waren volgens de onderzoekers meer bezig met de reputatie van Ischgl en Tirol dan de volksgezondheid.

Ernst van corona-uitbraak onderschat

Het lijkt erop dat de autoriteiten bewust de ernst van de corona-uitbraak probeerden te verdoezelen. Zo zijn er voorbeelden dat ambtenaren vanuit medische bronnen wisten dat er vanuit de après-ski veel besmettingen te verwachten waren, terwijl naar de buitenwereld werd gecommuniceerd dat de kans hierop bijzonder klein was. Ook wordt het de autoriteiten aangerekend dat het skigebied en de après-ski bars te lang open bleven. Toen wintersporters uit IJsland, terug in eigen land, ziek werden kwam er vanuit Oostenrijk een persbericht dat deze personen waarschijnlijk in het vliegtuig ziek waren geworden “om Ischgl uit de vuurlinie te halen”. Op meerdere niveaus blijkt dat de autoriteiten in Oostenrijk vooral bezig waren met de PR van Ischgl en Tirol. Men wilde zo min mogelijk aandacht schenken aan de ernst van het virus.

Te snel en ongecontroleerd in quarantaine

Pas op het moment dat het aantal besmettingen in het Paznauntal zo hoog opliep dat er geen ontkennen meer aan was, besloot de federale overheid het dal volledig af te sluiten. Ook deze beslissing ligt onder vuur want de communicatie met de regionale overheden was slecht. De aankondiging van bondskanselier Sebastian Kurz dat het Paznauntal en St. Anton zouden worden geïsoleerd, was “verrassend en zonder voorbereiding”. Hoewel Kurz gouverneur Günther Platter hierover in de ochtend had geïnformeerd, wees de gouverneur erop dat het personeel nog veel werk voor de boeg had aangezien niet alle details duidelijk waren. Kurz zelf verklaarde in zijn ondervraging dat hij ervan uitging dat het personeel de nodige voorbereidingen had getroffen. Door de abrupte afsluiting vertrokken veel wintersporters halsover naar huis, wat voor een snelle verspreiding van het virus in Europa heeft gezorgd. Volgens de deskundigen had men dit over langere periode moeten spreiden. Als dit gefaseerd was gedaan had men alle gasten vooraf kunnen controleren.

Kritiek op Ministerie van Volksgezondheid

Ook het Ministerie van Volksgezondheid ligt onder vuur. Want ondanks de vroegtijdige kennis van het infectiegevaar had het ministerie het herziene pandemieplan niet gepubliceerd. Bovendien werd de verouderde Epidemiewet 1950 niet onderzocht op zijn toepasbaarheid in toeristische gebieden, en werden er geen stappen ondernomen om de wet aan te passen. De persberichten, die ook veel in de media werden besproken, waarin werd gesteld dat de IJslandse Ischgl-toeristen aan boord van het vliegtuig waren besmet en een virusoverdracht in Ischgl nogal onwaarschijnlijk was, waren “onwaar en slecht”. Deze persberichten werden namelijk wel serieus genomen door gasten en bedrijven.

Bronnen: tt.com, weekend.levif.be

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

evr6612 oktober 2020 · 16:49

Gesteld, dat dit klopt, is het natuurlijk schandalig “Het lijkt erop dat de autoriteiten bewust de ernst van de corona-uitbraak probeerden te verdoezelen”

Edwin van Riel
dan5812 oktober 2020 · 16:57

Wat iedereen wist ( voor diegenen die 't wilden weten) wordt hier nu vermeld.💪

Born to run. B.S.
Amelm12 oktober 2020 · 17:17

Het bewust foute persberichten naar buiten brengen is natuurlijk ronduit slecht, zo’n onderzoek achteraf doen is echter wel erg simpel roepen. Op het moment dat de eerste besmettingen in Ischgl waren hadden ze enkel de eerste week (weken?) gegevens van Bergamo maar ook daar was het toen nog niet volledig geëscaleerd. Het is in zo’n vroeg stadium en met zo weinig kennis over het virus -en de verspreiding daarvan- erg moeilijk om dusdanig harde beslissingen te nemen met gigantische economische consequenties. Zeker als je als eerste gebied bent en dit in andere gebieden nog niet of minder speelt.
Neemt natuurlijk niet weg dat alles fout gegaan lijkt te zijn, maarja dat ze geen actueel draaiboek hadden op een virus van deze omvang snap ik ook wel weer. Nu maar zorgen dat ze dit jaar niet weer slecht in het nieuws komen, blijft wel een mondain oord waar mensen vanuit alle windstreken heen komen om te feesten. Ben benieuwd in hoeverre deze mensen niet meer komen of dat ze hun eigen feestjes gaan bouwen.

Hooykaas12 oktober 2020 · 18:36

Er zijn op verschillende niveaus verkeerde beslissingen gemaakt.
Maar daar kunnen ze in Den Haag ook wat van.
Maar ja wat wil je als een lagere school onderwijzer het plots allemaal moet regelen.

4frank212 oktober 2020 · 20:09

Denk dat het wat makkelijk is om het over ‘fouten’ te hebben, terwijl doelbewust de ernst van de situatie gebagatelliseerd wordt. Als het artikel in de AD klopt:

(https://www.ad.nl/buitenland/vernietigende-conclusies-na-coronadebacle-van-ischgl-fout-op-fout-gestapeld~ad2a5a7e/)

Wat stukjes hieruit:

De autoriteiten van de deelstaat Tirol hebben bewust de ernst van de corona-uitbraak in het skigebied onder de pet gehouden. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van overheidsdocumenten.
Op 7 maart testte de barman van de Kitzloch-bar in Ischgl positief op het virus. Hij is officieel ‘patiënt nul’. ,Waarschijnlijk kunnen we veel gevallen verwachten in de bar’’, zei Anita Luckner-Hornischer, een ambtenaar bij de Tiroolse gezondheidsautoriteit, een dag later. De Kitzloch-bar zat zo vol, dat het personeel op fluitjes moest blazen om zich door de menigte heen te kunnen verplaatsen. Bezoekers speelden spelletjes waarbij ze pingpongballen vanuit hun mond in de drankjes van andere gasten moesten spugen.
Enkele uren later verzond de deelstaat Tirol echter een persbericht met een geheel andere boodschap: ,Een overdracht van het virus op de gasten van de bar is, vanuit medisch oogpunt, nogal onwaarschijnlijk’’, zegt Luckner-Hornischer in het persbericht.

Begin maart waarschuwden IJslandse autoriteiten hun Oostenrijkse collega’s voor het gevaar van een uitbraak, omdat enkele IJslanders bij terugkeer uit Ischgl corona bleken te hebben.
In een officieel persbericht schreef de deelstaat dat de IJslanders hoogstwaarschijnlijk besmet waren geraakt tijdens de terugvlucht. ,Daarmee zouden we Ischgl uit de vuurlinie halen’’, schreef districtschef Markus Maass in een interne e-mail aan een hoge Tiroolse staatsfunctionaris.
De andere documenten laten zien hoe bezorgd ambtenaren waren over de impact van het virus op de reputatie van Tirol. Als ze informatie delen over besmettingen op andere plekken in Tirol, schrijft Maass: ,We proberen het low profile te houden.’’

Dat komt toch wat anders over dan ‘verkeerde beslissingen nemen’.

Hupla12 oktober 2020 · 22:49

Als je de nieuwsberichten van 7 tem 11 maart en de liveblog op dit forum even diagonaal doorleest, dan vind ik dat Ischgl best wel ok gereageerd heeft met alles wat we toen (niet) wisten.

dan5812 oktober 2020 · 23:17

Als je de nieuwsberichten van 7 tem 11 maart en de liveblog op dit forum even diagonaal doorleest, dan vind ik dat Ischgl best wel ok gereageerd heeft met alles wat we toen (niet) wisten.

Hupla op 12 okt 2020 22:49

De meesten lezen wat ze willen zien?😏😥

Born to run. B.S.
Snowball13 oktober 2020 · 07:15

Overal word er over “Ischgl” gesproken, alsof de inwoners het hebben gedaan. De beslissingen worden ook daar door de provincie Tirol, de regering en de gezondheidsdiensten genomen. Met de kennis van het virus die er op dat moment was moesten er beslissingen worden genomen, daar hebben de autoriteiten wel wat steken laten vallen. Maar om daar nu de inwoners de schuld van te geven.
Zeker ook de uitbater van het kitzloch, deze man heeft in mijn ogen vrij correct gehandeld naar de omstandigheden maar ziet zijn zaak nu nog steeds iedere avond in het journaal voorbijkomen. Waarom? Omdat die toen die het nieuws kreeg, zijn zaak heeft gepoetst en het hele personeel heeft vervangen…

1 dorp als de zwarte piet neerzetten terwijl de provincie de staat en de gezondheidsdiensten faalden is natuurlijk wel makkelijk voor de media, wat weer door de gewone sterveling word gelezen.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....
ThomJ13 oktober 2020 · 08:35

De meesten lezen wat ze willen zien?😏😥

dan58 op 12 okt 2020 23:17

Heb je het over jezelf? Je bent er al sinds het begin van corona bij om anderen die het niet met je eens zijn telkens maar weer weg te zetten in een hoek met hele stellige bewoordingen.

Ik lees hier (heb niet het onderzoek zelf gelezen, dus kan aan de samenvatting en vertaalslag liggen) geen zaken die niet toepasbaar zijn op andere plekken op de wereld dit jaar. In tijden van ‘crisis’ staat altijd de goede communicatie onder druk, moeten mensen rationele beslissingen maken terwijl hun onderbuik iets anders zegt. Daarnaast is het altijd goedkoop om een paar anonieme bronnen te vinden die achteraf roepen, “ik zei het al”, terwijl ze zelf nergens aan de bel getrokken hebben toen dat er toe deed.

Als je volgt in de liveblog wat er in Ischgl toen gebeurd is, is er zelfs een stuk meer ingegrepen dan op veel andere plekken toentertijd. Lekker makkelijk een zondebok zoeken om de aandacht van je eigen beslissingen af te leiden, typisch menselijk. Dit zal ook wel weer brandstof zijn voor de mensen die Ischgl de schuld geven van het feit dat ze zelf na bekendwording van besmettingen zijn gaan staan feesten in overvolle kroegen.

*bericht bewerkt door ThomJ op 13 okt 2020 08:37

Chantal8113 oktober 2020 · 11:36

Het onderzoeksrapport is redelijk vernietigend, maar dat is ook geen verrassing. Ik ben overigens benieuwd wie de personen zijn die strafrechtelijk worden vervolgd, naast kennelijk de burgemeester en een districtschef.

Hupla20 oktober 2020 · 19:28

Vrees dat ik mijn mening toch zal moeten herzien over die Oostenrijkers na dit nieuwe schandaal:

Minder testen om de Covid statistieken naar beneden te krijgen, zodat alles weer ’groen’ wordt voor de start van het seizoen in Oostenrijk 🤔

En dat komt dan van de nationale Bundesrettungskommandant 😲😲😲
https://businessam.be/minder-testen-om-cijfers-te-doen-dalen…
https://www.meinbezirk.at/c-lokales/gerry-foitik-weniger-cor…

*bericht bewerkt door Hupla op 20 okt 2020 19:30

evr6620 oktober 2020 · 20:10

Au, zo dom zullen ze toch niet zijn?

Edwin van Riel
Bruuuno20 oktober 2020 · 22:10

Wat een verrassende stukjes

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, Indien geld regeert…

In NL is het een rommeltje en in AT willen ze er blijkbaar een grote rommel van maken… misschien kunnen ze dan de bezoekers de schuld geven…

SkiTirol20 oktober 2020 · 22:10

Heeft ook weinig met ‘Oostenrijkers’ te maken, meer met de beste man zelf. Nu het onhandig uitgesproken is, is het in elk geval geen clandestiene optie meer :)

Patrick197321 oktober 2020 · 14:57

Vrees dat ik mijn mening toch zal moeten herzien over die Oostenrijkers na dit nieuwe schandaal:

Minder testen om de Covid statistieken naar beneden te krijgen, zodat alles weer ’groen’ wordt voor de start van het seizoen in Oostenrijk 🤔

En dat komt dan van de nationale Bundesrettungskommandant 😲😲😲
https://businessam.be/minder-testen-om-cijfers-te-doen-dalen…
https://www.meinbezirk.at/c-lokales/gerry-foitik-weniger-cor…

Hupla op 20 okt 2020 19:28

Ik vind het vooral schrikwekkend dat men op dit niveau zo’n dingen bedenkt: Hoe kunnen we de cijfers beinvloeden in ons voordeel voor een korte tijd…Zo’n persoon zal maar aan jou rapporteren. Na het fiasco van Ischgl, waar men nu al kijkt richting beleidsmakers als deels verantwoordelijk, wordt het wel duidelijk dat op bepaalde niveau’s het doel alle middelen rechtvaardigd. En dus ook de situatie beter inkleuren dan dat ze werkelijk is.

Skiwi21 oktober 2020 · 15:20

Tja, je kan je natuurlijk vragen stellen over de alarmdrempels die men hanteert. Die zijn vastgelegd om een moment dat er nog veel minder werd getest en zijn dus met de huidige hoeveelheid testen eigenlijk niet realistisch meer.
Ook zou het aantal positieve testen zeker niet het enige criterium mogen zijn: de positiviteitsratio, aantal ziekenhuisopnames en de evolutie van al deze parameters moeten eigenlijk ook worden meegenomen.

Neemt niet weg dat deze kerel beter die criteria in vraag had gesteld ipv de cijfers te proberen manipuleren…

Hooykaas21 oktober 2020 · 18:00

Nauw het deftige Nederlandse RIVM heeft ook zeker boter op het hoofd.

Toen ik 6 Maart terug kwam uit Sankt Anton am Arlberg heb ik met het RIVM gebeld om te vragen wat ik moest doen. Testen of thuis blijven.
Antwoord was ach mijnheer maakt U zich geen zorgen het loopt niet zo’n vaart.
Dat er mensen doodziek thuis kwamen en zelfs stierven maakte weinig indruk.

Martin718221 oktober 2020 · 19:30

Dat zeg je nu. Met de kennis van nu was je zelf waarschijnlijk niet eens gegaan, dus ik zou niet te snel oordelen over anderen.

Ronski22 oktober 2020 · 09:08

Misschien zie ik het verkeerd maar heeft Nederland in de zomervakantie niet hetzelfde gedaan? Er werd weinig getest en er kon en mocht gevlogen worden om de luchtvaartmaatschappijen te helpen. Terwijl we toen al zeker 4 maanden met het virus te maken hebben. Oostenrijk stond aan het begin van de pandemie.

*bericht bewerkt door Ronski op 22 okt 2020 09:09

Plaats een reactie