Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vroegtijdige sluiting dreigt voor skigebieden in Salzburg

ChristopheJ op 13 januari 2021· 1 reactie

saalbach ski
De liften draaiden in Saalbach (archiefbeeld uit 2020)

Geen covidvuiltje aan de lucht toen ik bovenstaande foto nam in Saalbach. Ondertussen weten we allemaal wat er over ons heen gekomen is. En wat al lang in de lucht hing, wordt nu ook hardop uitgesproken: kan dit toeristisch seizoen nog gered worden voor de hoteluitbaters en skigebieden?

Verlengde lockdown(s)

Duitsland overweegt de lockdown tot Pasen te verlengen. Als vervolgens ook Oostenrijk op 24 januari beslist om de huidige maatregelen te verlengen, gaan de hotels waarschijnlijk niet meer open volgens Walter Veit, vicepresident en voorzitter van de Oostenrijkse hotelvereniging. Veit, die zelf een hotel uitbaat in Obertauern, is ervan overtuigd dat de hotelliers het seizoen niet meer rendabel krijgen als ze niet op 25 januari kunnen openen. Miljarden euro’s verlies werd er reeds geboekt, en één van de grote uitdagingen is om de vaste medewerkers te kunnen behouden en betalen.

Een late opening op 25 januari van de hotels zou nog hoop bieden voor de regio Salzburg omdat men veel Oostenrijkse stedelingen aantrekt die ook nog vrij hebben in de maand februari. Als met Pasen dan de buitenlanders nog zouden kunnen komen wintersporten had het seizoen nog niet afgeschreven moeten worden.

En wat met de gebieden?

Ook de woordvoerder van de liftbedrijven in Salzburg en tevens zaakvoerder van de Schmittenhöhebahn in Schmitten - Zell am See , Erich Egger, ziet de toekomst donker tegemoet als de buitenlandse toeristen thuis moeten blijven met Pasen. De krokusvakantie is traditioneel al een hoogepunt van het seizoen en dit jaar valt Pasen al begin april, ideaal dus. Als de Duiters en Nederlanders dus niet mogen komen, lijkt een vroegtijdige sluiting van de liften zich op te dringen.

De belangrijkste slachtoffers zijn de sterke toeristische regio’s zoals Schmitten - Zell am See, Kaprun, en het skicircus bij Neukirchen. Tweederde van de gasten zou afwezig zijn als de hotels niet open zijn. Gebieden dichter bij de stad Salzburg zoals Flachau, trekken nog meer dagjestoeristen dus daar zou het nog kunnen meevallen. Skigebieden zijn trouwens allemaal ‘creatief’ bezig met (deels) openen of zelfs volledig sluiten zoals Diedamskopf en Innerkrems.

Perspectief

Egger maakt zich tevens zorgen over de Britse virusmutatie en de “trage” vaccinatiestrategie in Oostenrijk. Het vaccinatieschema moet snel worden uitgebreid. “Anders loopt het lente- en zomertoerisme gevaar. We hebben een perspectief nodig op hoe de zomer kan plaatsvinden. Vaccinatie is hier een belangrijk punt. Het lijkt ons ook belangrijk voor de hotelbranche dat we gasten zouden kunnen testen”.

Bron: www.sn.at en www.diedamskopf.at

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie