Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skiliften op de Dachsteingletsjer sluiten voorgoed

Henri op 14 maart 2023· 4 reacties

De skiliften op de Dachstein Gletscher worden ontmanteld
De skiliften op de Dachstein Gletscher worden ontmanteld

Het einde van een tijdperk voor de Dachstein Gletscher bij het Oostenrijkse Schladming. Nadat in de herfst al duidelijk werd dat de skiliften op de gletsjer deze winter niet zouden openen, is bekend geworden dat de liften voorgoed zullen sluiten. De eerste liftpalen zijn al afgebroken.

De Dachstein Gletscher

Het bekende Dachsteinmassief ligt op de grens van Oberösterreich en Steiermark. De Hoher Dachstein (2995m) is voor beide deelstaten de hoogste berg. De Dachstein Gletscher is een relatief laaggelegen gletsjer aan de Alpenrand. Dit betekent dat de jaarlijkse neerslaghoeveelheden beduidend hoger liggen dan op de meer bekende inneralpiene gletsjers, maar dat er ook meer sneeuw (en ijs) kan wegsmelten in de zomer. Door de hete zomers is er in de afgelopen jaren veel ijs verloren gegaan. Ook voor het aankomende seizoen is de uitgangspositie slecht te noemen. Deze winter is er slechts drie meter sneeuw gevallen, waar zo’n zeven tot acht meter nodig is volgens Georg Bliem, de directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH.

Eerst een tijdelijke sluiting, nu voorgoed

Afgelopen herfst werd al besloten deze winter de skiliften niet te openen. Op dat moment werd een permanente sluiting nog niet vastgelegd om verdere ontwikkelingen nog af te wachten. Inmiddels is men tot een conclusie gekomen dat het skiën op de gletsjer “zowel vanuit ecologisch als economisch oogpunt" onhoudbaar is, aldus Georg Bliem. Maandag werden de eerste liftpalen ontmanteld. Rond de Paasdagen verwacht men klaar te zijn met het verwijderen van de sleepliften op de gletsjer.

Herfstskiën niet meer mogelijk

De voornaamste reden dat het skiën op de Dachstein Gletscher niet meer mogelijk is, is natuurlijk de gletsjersmelt. Tijdens de recente warme zomers ontstonden er steeds meer grotere gletsjerspleten. Door het verlies van ijs staken er bovendien steeds meer rotsen uit, waardoor lifttracés niet meer te redden waren.

De meest lucratieve periode voor het gebied waren de herfstmaanden, maar door het sneeuwgebrek en missend ijs is herfstskiën sinds 2017 niet meer mogelijk. Tot enkele jaren geleden was het zelfs nog mogelijk om te zomerskiën! Zo stond ik eind juni 2015 nog in het skigebied met zelfs wat verse sneeuw, niet wetende dat het gebied 8 jaar later compleet zou sluiten.

Herpositionering gletsjertoerisme

Al jaren is er een langzame verschuiving van de prioriteiten in het gebied merkbaar. Het skiseizoen werd niet alleen korter, maar nevenactiviteiten werden ook steeds belangrijker. Terwijl vroeger de winter het belangrijkste seizoen was, is dit inmiddels al langere tijd de zomer. Met het openen van het Dachstein Eispalast, de Treppe ins Nichts en een hangbrug werd de berg een regelrechte trekpleister. Deze winter zag men ondanks het gesloten skigebied maar liefst 15% meer gasten op de berg. Het sluiten van de skiliften is dus verre van een doodsteek voor de Dachstein.

De eigenaar van de liften op de gletsjer wil het gletsjertoerisme herpositioneren. Door het verwijderen van de skiliften is er meer ruimte voor langlaufloipes, die ook in de komende jaren gewoon open zullen blijven. Samen met de winterwandelwegen en de eerdergenoemde activiteiten heeft de Dachstein nog veel te bieden. De Mitterstein stoeltjeslift kan mogelijk een rol gaan spelen in een nieuw concept voor toerskiërs. Voor de zomer van 2024 staat bovendien ook de opening van een nieuw bergrestaurant gepland. Het huidige restaurant zal tot op de staalconstructie na worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd.

Bronnen: kleinezeitung.at, servustv.com, orf.at

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Tja, opwarming van de aarde wordt gekoppeld aan de schonere lucht, aldus het AD: https://www.ad.nl/klimaat/lucht-schoner-lentes-zonniger-knmi…

Dus toch maar beter met de oude stinkdiesel naar de Alpen om de gletsjers te behouden!

Tja, opwarming van de aarde wordt gekoppeld aan de schonere lucht, aldus het AD: https://www.ad.nl/klimaat/lucht-schoner-lentes-zonniger-knmi…

Dus toch maar beter met de oude stinkdiesel naar de Alpen om de gletsjers te behouden!

Jay op 14 mrt 2023 12:26

Nou dat lijkt me niet helemaal de manier :P , maar wel interessant. Vooral de hoogblokkades boven de UK in zomer zorgen voor het weg blijven van bewolking en regen in de zomer.
Trouwens wel een misleidend artikel weer hoor, want onderaan staat dat het broeikaseffect wel de meeste invloed heeft op de opwarming, dus laat je diesel maar staan :P

Stormchasen is mijn grote passie. Happystormchaser op facebook. 😄 Fan van Valloire. 😄

Mijn idee was al dat Dachstein vooral bekend stond om zijn offpiste tracks, en tochten richting achterland.

De Edelgries abfahrt zal toch gewoon blijven te berijden toch, of was die dit jaar ook al afgesloten?
Hij staat bij mij nog hoog op mijn lijstje, hoop hem toch nog een keer te kunnen doen…

Plaats een reactie