Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Geen gondel voor Saint Véran (Queyras)

Rogier op 14 september 2020· 3 reacties

observatorium Château Renard
Observatorium Château Renard

Vorig jaar kwam het kleine dorpje Saint Véran in de Queyras met een gedurfd plan. Men wilde een gondel bouwen naar de Château Renard een bijna 3000 meter hoge top boven het dorpje. Op deze top staat een observatorium met een van de grootste telescopen in Europa. Met deze lift wilde men het wetenschappelijk toerisme een boost geven, en tegelijkertijd een lift bouwen voor het zomer- en wintertoerisme. Al meteen stuitte dit plan op grote weerstand.

Saint Véran
Saint Véran

Grootste plannen voor Saint-Véran

De nieuwe gemeenteraad heeft de plannen voor deze gondel naar de prullenbak verwezen. De vorige burgemeester verdedigde het plan met als voorbeeld de Pic du Midi de Bigorre en La Grave. Het idee was om de telescoop die er al staat regelmatig te openen voor toeristen, plus een museum op de top te bouwen. In de winter kun zou je geweldig off-piste skiën van deze top; in de zomer zou het een prima uitgangspunt kunnen zijn voor wandelaars en mountainbikers. Men verwachtte 100.000 bezoekers per jaar.

Coulori Chateau Renard Saint Veran
Deze couloirs op de Chateau Renard blijven nu voor toerskiërs

Nieuwe gemeenteraad

Een online petitie tegen dit plan kreeg maar liefst 14.000 stemmen. Dat terwijl het dorpje maar zo’n 200 inwoners heeft. Een van de initiatiefnemers van de petitie was Mathieu Antoine, sinds juli is hij de nieuwe burgemeester van het dorp. Het komt dan ook niet als een verrassing dat het project nu niet doorgaat. Mathieu Antoine gaat zelfs verder en zegt dat hij de bestemmingsplannen van het dorp zo wil aanpassen dat “dit soort buitensporige projecten” in de toekomst niet meer mogelijk zullen zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
RoteHersentote14 september 2020 · 19:47

Het is toch ook niet zo ver lopen van de bovenste lift naar het observatorium. Rogier en Sandra doen dat in een kwartiertje. 😁

Rogierauteur14 september 2020 · 19:49

Het is toch ook niet zo ver lopen van de bovenste lift naar het observatorium. Rogier en Sandra doen dat in een kwartiertje. 😁

RoteHersentote op 14 sep 2020 19:49

Dat klopt zeker, voor zogenaamd ‘freerando’ maakt het allemaal niet zoveel uit.

Click. Click. Peace
Slim17 september 2020 · 15:40

Aha, toen ik de titel zag dat het iets met Corona te maken had minder gondels), maar het gaat dus puur over wel of geen lift naar een top waar die nu niet is.

Plaats een reactie