Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Italiaans skigebied plaatst indrukwekkende post bij opstarten sneeuwkanonnen

Roel op 21 november 2020· 3 reacties

Foto: Prali Ski Area

Het Italiaanse skigebied van Prali (Piemonte) is gisteren begonnen met het opspuiten van kunstsneeuw terwijl er deze winter nog veel onzeker is. Ze plaatsten daarna een mooie, maar emotionele post op Facebook. Ik heb hem even vertaald:

We spuiten om niet te doden
Het is niet gemakkelijk om tegenwoordig beslissingen te nemen in welke richting dan ook. Wij zijn een skigebied, een bedrijf dat gericht is op andermans plezier. En in deze pandemische periode willen we het niet over plezier hebben. Voor nu nog even. Maar we willen je een perspectief geven, een manier om je nu te verzetten in de hoop dat we later plezier kunnen hebben. En het is vanuit deze hoop dat we bereid zijn om onszelf doelen te stellen. We hebben geen data, maar één ding is zeker: we hebben een toekomst. En we willen onze tijd investeren in deze toekomst. Er zijn mensen die werken in deze samenleving, hele families die hiervan leven; we maken deel uit van een economisch systeem dat in skigebieden een vliegwiel vindt voor hun eigen bedrijf, we zitten in een dal dat op wintertoerisme een deel van zijn economie heeft gebaseerd. We zijn een gemeenschap die in de bergen woont en afhankelijk is van de berg. En we zijn op pauze gezet.

De keuze was om op pauze te blijven en te wachten, of te vechten tegen de angsten van deze periode door te werken zoals we de andere jaren deden. En we kozen voor de tweede. Onderhoud, werk aan de apparatuur, ontwikkeling en uitvoering; dit is wat we doen. En we spuiten sneeuw. Sneeuw spuiten zodat we niet doden. Niet om een economie te doden die opnieuw zal beginnen, niet om de hoop van een gemeenschap te doden. En we willen klaar zijn om open te gaan als we de kans hebben, wanneer ze ons veilig en in een rustige situatie de start geven. Wanneer het zover is weten we het nog niet: maar het gaat gebeuren en rekenen erop, we zullen klaar zijn. En het beeld van deze kanonnen is het beeld van een gemeenschap die niet wil opgeven, die een toekomst voor ons en voor jou probeert te zien: we zullen terugkeren naar het skiën. Niet nu. Voor nu pas goed op jezelf, wees optimistisch. Tot gauw!"

Lienz kunstsneeuw
Ook in Lienz zijn vanmorgen de sneeuwlanzen aangezet

Onzekerheid

Door de lagere temperaturen zijn ook veel andere skigebieden begonnen met het spuiten van kunstsneeuw wat ongeveer 2 tot 3 euro per kubieke meter kost. Allemaal gaan ze een onzekere winter in.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Jochemgerrits21 november 2020 · 14:51

Prachtig!! Ik steun een plaatselijk skischool (rollenband, Skish) door wekelijks mijn bochten te verbeteren en zodra het kan/mag gaan we richting de sneeuw!! Eigen belang en de betreffende bevolking steunen :-)

Shane21 november 2020 · 21:47

Mooi dit! Inspirerend en hartverwarmend tegelijk, zoals alleen zuiderlingen dat kunnen.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Plaats een reactie