Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Dalafdaling op de Nordkette komt mogelijk terug

Roel op 23 oktober 2020· 9 reacties

Het gebied Nordkette boven de stad Innsbruck
Het gebied Nordkette boven de stad Innsbruck

In Innsbruck hoopt men snel duidelijkheid te krijgen over de dalafdalingen van het skigebied Nordkette, boven de stad. Sinds 2018 zijn beide pistes richting het dal gesloten, maar nieuwe onderhandelingen moeten ervoor zorgen dat er komende winter weer tot op 860 meter hoogte afgedaald kan worden.

Onderhandelingen met 65 eigenaren

In 2018 werden de beide dalafdalingen 2 en 3 gesloten omdat de contracten met een groot deel van de grondeigenaren afliepen. Sindsdien zijn beide pistes gesloten, al is piste 2 vorig jaar als skiroute opnieuw in gebruik genomen. Hierover is met de 18 grondeigenaren overeenstemming bereikt. Piste 3 is echter een stuk makkelijker te skiën en daar is nog geen overeenstemming over. Een gemeenteraadslid van de Groenen heeft de onderhandelingen met de 65 (!) grondeigenaren heropend en maakte deze week bekend dat er een oplossing aan zit te komen. Dat zou een grote opsteker zijn voor de stad Innsbruck, maar ook voor gewone wintersporters die een dagje skiën willen combineren met een stadstrip of een ander skigebied in de buurt, bijvoorbeeld met de SKI plus CITY Pass Stubai - Innsbruck.

Pistekaart met de beide dalafdalingen
Pistekaart met de beide dalafdalingen

In een reactie hebben de grondeigenaren echter laten weten dat ze er nog niet uit zijn. Het merendeel is akkoord maar nog niet iedereen. Om piste 3 te kunnen openen is overeenstemming nodig van alle 65 eigenaren.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Is het normaal dat een piste over de grond van zoveel eigenaren gaat? Of loopt deze door de achtertuinen van de eigenaren waardoor je al gauw aan een groot aantal komt?

@Skizoeker ik moet opletten met wat ik zeg over Oostenrijk, maar in Frankrijk is dat heel normaal. Daar is een enorm deel van de bergen opgedeeld in eigendom. Gelmukkig voor de Franse skigebieden zorgt de Loi-Montagne ervoor dat skigebieden (en sowieso skiërs) eenvoudig gebruik kunnen maken van het terrein als er eenmaal sneeuw ligt.
Maar het is dus zeker niet raar dat er veel eigenaren zijn. Vergelijk het een beetje met een polder in Nederland, daar is ook elk stukje terrein van een boer of een tuinder.

Click. Click. Peace

dus dan gaat het voornamelijk over een financiële vergoeding om tot overeenstemming te komen? En over welk soort bedragen hebben ze het dan?

@Skizoeker in dit geval gaat het om verschillende eigenaren van bos waar de piste doorheen loopt.

dus dan gaat het voornamelijk over een financiële vergoeding om tot overeenstemming te komen? En over welk soort bedragen hebben ze het dan?

Frank66 op 23 okt 2020 19:12

De Nordkettenbahn heeft 20 cent per m2 per jaar geboden, maar dat vond men niet voldoende. Verder eisen ze o.a. dat de pistes in de zomer beheerd worden door de gemeente.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dus zeg maar 8000 meter piste van 20 meter breed = 160.000 m2 x 0,20 cent = 32,000 Euro per jaar waarmee ze niet akkoord kunnen gaan. Gratis geld lijkt mij.

*bericht bewerkt door Frank66 op 24 okt 2020 19:11

@Frank66 en dan gedeeld door 65 :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In Grindelwald had men voor de bouw van de Eiger Express te maken met grondeigenaren die financiële compensatie eisten omdat die bahn over hun terrein heen vliegt. Dat zorgde daar meen ik zelfs voor vertraging van het project.

@Frank66 en dan gedeeld door 65 :-)

Roel op 24 okt 2020 19:32

Tuulk, en dan blijft er eigenlijk een gratis skipas voor hen over… haha

Plaats een reactie