Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zijn de skigebieden open met de kerst?

Rogier op 24 november 2020· 92 reacties

Zijn skigebieden open in kerstvakantie
Het is nog lang niet zeker dat de skigebieden met Kerst open zullen gaan

Het is nog niet duidelijk of de skigebieden in verschillende Alpenlanden met Kerstmis open zullen gaan. Er wordt volop gediscussieerd op landelijk niveau en tegelijk hard gelobbyd door belanghebbenden om skigebieden open te laten gaan rond de kerst. Het kan voor verschillende Alpenlanden nog alle kanten op.

Oostenrijkse skigebieden open in kerstvakantie?

In Oostenrijk wordt er natuurlijk volop gesproken over de kerstvakantie nadat veel skigebieden hun opening al moesten uitstellen. Oostenrijk zit tot in ider geval 6 december in een harde lockdown en de besmettingscijfers zijn nu langzaam aan het dalen. De voorzitter van de Oostenrijkse Bergbahnen (WKÖ), Franz Hörl, geeft aan dat het de bedoeling is dat de liften gewoon open gaan. Hij zegt optimistisch te zijn over een opening voor de kerst. De gouverneur van Tirol, Günther Platter, wil ook dat de skigebieden in Tirol opengaan en geeft aan optimistisch te zijn. Hij haalt aan dat sinds de lockdown de coronacijfers de goede kant op gaan waardoor het mogelijk moet zijn om de skigebieden met de kerst te openen. Ook heeft hij hoop op een snelle vaccinatie.

Overigens is er in Oostenrijk een subsidiesysteem ingesteld zodat de vaste lasten van een skigebied deels door de staat gedragen worden als de bezettingsgraad lager is dan normaal. Dit lijkt een ‘openings-signaal’ te geven naar wintersporters. Zo kunnen hotels, restaurants en kabelbanen zonder teveel risico beginnen aan de seizoensvoorbereiding. Eind november/begin december kunnen we meer duidelijkheid verwachten of de lockdown verder gaat en wat de kans is dat skigebieden open gaan.

Italiaanse skigebieden gesloten in kerstvakantie?

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft aangekondigd dat skigebieden met de kerst in Italië dicht moeten blijven. Italië wordt momenteel hard getroffen door de tweede corona golf en volgens Conte kan het land het zich niet permitteren om de liften te openen. Hij gaat zelfs verder dan dat, hij wil dat de liften in de buurlanden ook dicht blijven. Op Europees niveau wil hij hierover overleggen, omdat het volgens hem niet zo kan zijn dat Italianen in Oostenrijk op wintersport gaan en het virus dan terugnemen naar huis.

Belangenorganisaties vanuit de wintersport alsmede de skigebieden zelf reageren logischerwijze geïrriteerd op de aankondiging. Volgens hen zijn er veel manieren te bedenken hoe wintersport, dat volgens hen sowieso al ‘corona-proof’ is, nog meer coronaproof te maken. Denk aan een maximaal aantal skipassen. De vraag is of de Italiaanse regering hiervoor zal zwichten. Daarbij moet ook nog worden opgemerkt dat Zuid-Tirol en Trentino een grote mate van autonomie hebben en bepaalde beslissingen zelfstandig kunnen nemen. Er is dus nog niets zeker voor de kerstperiode, de uitspraken van Conte zijn niet gebaseerd op een decreet. De huidige regels zijn van kracht tot 3 december, daarna worden de regels al dan niet aangepast.

Franse skigebieden houden voor kerstvakantie rekening met drie scenario’s

In Frankrijk heeft de Franse Minister-president beloofd vóór 5 december uitsluitsel te geven of de skigebieden open gaan met de kerst. Men kijkt hiervoor (natuurlijk) naar de besmettingen en de bezettingsgraad van de ziekenhuizen maar ook wat de omliggende Alpenlanden doen. Men is in gesprek met andere skilanden. Het is dus erg spannend wat er in Frankrijk besloten gaat worden. Grof gezegd houdt men in Frankrijk rekening met drie scenario’s:

  • skigebieden blijven gesloten met de kerst.
  • skigebieden gaan open, al dan niet met aangepaste openingstijden / beperkte hoeveelheid skipassen.
  • skigebieden gaan open maar bars en restaurants zijn gesloten.
    Voor het moment houden veel skigebieden op hun website vast aan de openingsdata begin december. Daar zal vanavond, met de toespraak van Macron, mogelijk al meer duidelijk over worden.

Update: Na de toespraak van Macron lijkt de kans dat de skigebieden voor half januari opengaan heel erg klein geworden. Meer informatie hier.

draaien de liften met kerst
Dat de liften in Italië draaien met kerst is onzeker

Kleine kans op opening Duitse skigebieden in de kerstvakantie

De kans dat de skigebieden in Duitsland met kerst opengaan lijkt niet heel groot. Afgelopen weekend hebben hooggeplaatste politici zich uitgesproken voor een verlenging van de huidige gedeeltelijke lockdown tot de kerstvakantie. Het aantal nieuwe infecties is nog steeds te hoog volgens hen. De Duitse gedeeltelijke lockdown (gesloten hotels, restaurants en recreatieve voorzieningen) is op 2 november van start gegaan en was gepland voor vier weken. Waarschijnlijk komt er woensdag (25 november) meer duidelijkheid over de voortgang van deze lockdown.

Skigebieden in Zwitserland zijn open

Momenteel is Zwitserland het enige Alpenland waar de liften draaien. We kunnen er vooralsnog vanuit gaan dat de skigebieden in dit land met de kerst ook open zijn.

Let op: we hebben het over de kerstvakantie!

Als de skigebieden gesloten blijven rond de kerstvakantie wil dat nog niets zeggen over het verdere verloop van het skiseizoen. Voor veel skigebieden zijn de kerstweken sowieso de eerste twee weken van het het seizoen. Dat gezegd hebbende zijn het wel heel belangrijke weken, veel gebieden schatten de omzet die ze tijdens de kerst draaien op 20% van het gehele seizoen. Als skigebieden met de kerst gesloten moeten blijven zal het voor veel gebieden een lastig seizoen worden.

Corona en wintersport

Kan ik deze winter wel op wintersport, welke coronamaatregelen gelden er in de skigebieden, en wat als er onverhoopt een negatief reisadvies komt?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

--verwijderd--24 november 2020 · 11:47

De grenzen tussen Zuid-Tirol / Trentino en Oostenrijk kunnen toch gewoon gesloten worden. Dat heeft Oostenrijk eerder dit jaar ook gedaan.

Matthias12324 november 2020 · 11:54

Winterberg mikt zelf op half december om te openen en zou dus in tegenstelling tot wat er in dit topic staat dan wel degelijk gewoon open zijn met kerst:

Skiliftcarrousel Winterberg verschuift opening alpine-seizoen naar half december 2020…
De eerste testproductie van sneeuw was succesvol. De stoeltjesliften en kabelbanen zijn eveneens startklaar. Maar de Skiliftcarrousel Winterberg heeft besloten om alle werkzaamheden voorlopig te laten rusten en hoopt nu op een versoepeling van de huidige Duitse lockdown rond half december.
Eigenlijk was de start van het alpine-skiseizoen begin december met zes pistes gepland en ook mogelijk geweest, aldus de Skiliftcarrousel. Een uitgebreid hygiëneconcept werd in samenwerking met de diverse verantwoordelijke autoriteiten uitgewerkt. Maar de Duitse maatregelen ter indamming van de pandemie gelden nog altijd en het is onzeker wat de toekomst brengt. “De productiemachines van sneeuw hebben succesvol gedraaid. Maar vanwege de huidige situatie, waarbij de lockdown alle vrijetijdsbedrijven en daarmee ook de skigebieden treft, heeft het momenteel geen zin om uit water grotere hoeveelheden sneeuw te produceren”, aldus directeur Christoph Klante van dit samenwerkingsverband.
Bij alle technische mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, is de start van het skiseizoen in het Sauerland maar beperkt te sturen. De skigebieden hebben daarvoor een aanzienlijke hoeveelheid natuursneeuw nodig of tenminste twee of drie zeer koude nachten met enkele graden onder nul. De nieuwe machines “Snow Factory’s” kunnen ook een bepaalde hoeveelheid sneeuw produceren bij temperaturen boven nul, maar hebben een duidelijk lagere capaciteit dan de klassieke sneeuwkanonnen. Om de start van een seizoen te kunnen plannen, hebben de skiliftexploitanten daarvóór twee weken nodig om dan zeker te kunnen starten.
De sneeuwgebieden in de Wintersport-Arena Sauerland die zelf uit water sneeuw kunnen produceren, zorgen meestal voor een doorgaande skiperiode van ongeveer half december tot ten minste eind maart. Een betrouwbaar wintersportaanbod is belangrijk voor alle sectoren in de streek, die direct of indirect van toerisme leven. Zo worden duizenden arbeidsplaatsen veilig gesteld.
Op bijgaande foto’s zie je de hopen sneeuw die door de Snow Factory’s in november in Winterberg werden geproduceerd bij temperaturen boven nul. Voor verdere informatie: www.skiliftkarussell.de."

Born to Ride
Wunderkammer24 november 2020 · 11:56

@BeataS dat lijkt me nou een goed plan. En dan alle vrachtwagens die normaal over de Brenner gaan, via Zwitserland laten rijden.
Want daar blijft alles open.
Lekker die wintersmog…
Uche uche uche…

Shane24 november 2020 · 12:00

Dat heeft Winterberg nochtans niet bepaald zelf voor het zeggen @Matthias123. Alle skigebieden willen open.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Matthias12324 november 2020 · 12:05

@Shane volgens mij is het in Duitsland sterk per deelstaat afhankelijk wat er wel en niet kan. Voor zover ik weet kan er bijvoorbeeld in winterberg (NRW) al veel meer dan in Willingen (Hessen). Zo zou het zomaar kunnen dat winterberg straks opent terwijl willingen nog dicht is.

Born to Ride
Rogierauteur24 november 2020 · 12:05

Dat heeft Winterberg nochtans niet bepaald zelf voor het zeggen @Matthias123. Alle skigebieden willen open.

Shane op 24 nov 2020 12:00

Precies heel veel skigebieden houden vast aan data die ze hebben staan, maar wachten ook af wat besloten gaat worden. Bijvoorbeeld alle Franse gebieden…

Click. Click. Peace
Kees07324 november 2020 · 12:29

Fijn Rogier dat je dit zo scherp volgt. Ben heel benieuwd wat Frankrijk gaat besluiten. De cijfers zien er in elk geval met de dag beter uit. Hoewel de Alpen na ijlen. Maar ook daar een duidelijk positieve ontwikkeling.
Ben natuurlijk zo benieuwd omdat we al heel lang een boeking hebben staan voor de kerstweek. NB er moet natuurlijk ook nog wel wat sneeuw gaan vallen.

Rogierauteur24 november 2020 · 12:44

NB er moet natuurlijk ook nog wel wat sneeuw gaan vallen.

Kees073 op 24 nov 2020 12:29

Dit laatste zou je dit jaar bijna vergeten…

Click. Click. Peace
Edbl24 november 2020 · 12:51

De daling van Oostenrijk gister, geeft weet wat hoop…

Hansk24 november 2020 · 13:13
Roy8324 november 2020 · 14:52

Wat ook belangrijk is, is het reisadvies voor de wintersport landen. In principe gaat het reisadvies naar geel als een land onder andere onder de 100 besmettingen per 100k inwoners zit, over de afgelopen 14 dagen. Op https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea… kan je mooi zien waar landen nu op zitten, wat er als volgt uitziet voor de maand november:

Maw: er moet nog veel gebeuren om naar gele reisadviezen te gaan, waarbij Frankrijk obv de cijfers de beste papieren lijkt te hebben. Ter vergelijk, Nederland doet het een stuk beter dan de andere landen, maar ook wij zitten nog veel te hoog. De andere landen hebben wel strengere maatregelen.

Ergens zou het ook interessant of verstandig zijn als de verschillende landen meer één lijn trekken. Het laatste wat je wil, is dat Zwitsers naar Frankrijk gaan, omdat het in Zwitserland heel slecht gaat, Corona wise.

Wannabe Dolomietenkenner...
franksplinter24 november 2020 · 15:38

https://www.thelocal.ch/20201124/covid-19-is-it-safe-to-ski-…

Mooi artikel over Zwitserland

Hansk op 24 nov 2020 13:13

Krijg er wel een beetje wij van wc eend gevoel bij.

JurgenOverbeek24 november 2020 · 16:46

Mooi dat er gebieden zijn die tijdens kerst open gaan. Helaas mogen wij niet reizen als het niet noodzakelijk is… zelf geboekt voor 16 januari maar hou er sterk rekening mee dat we dan nog steeds niet weg mogen, al draaien de liften tegen die tijd!

Jurgen
Kees07324 november 2020 · 17:21

Mooi dat er gebieden zijn die tijdens kerst open gaan. Helaas mogen wij niet reizen als het niet noodzakelijk is… zelf geboekt voor 16 januari maar hou er sterk rekening mee dat we dan nog steeds niet weg mogen, al draaien de liften tegen die tijd!

JurgenOverbeek op 24 nov 2020 16:46

Ik ben het met je eens Jurgen, echter reisbureau stelt dat het een dringend advies is (wat ook zo is). Indien het gebied code geel heeft zal er geen restitutie van kosten volgen (of voucher). Dat is nu nog niet zo, maar gaat een keer gebeuren.

Leon10024 november 2020 · 17:28

Als het geel is ja. Maar ik lees net dat we er niet op hoeven te rekenen dat de maatregelen die nu tot half januari gelden dan eindigen. Ik lees dat als: code oranje blijft gehandhaafd na half januari.

Roy8324 november 2020 · 17:39

En check ff dat plaatje hierboven, al die landen zitten echt (veel) verder van het gewenste niveau af, dan wij.

Wannabe Dolomietenkenner...
robertski24 november 2020 · 17:47

NB er moet natuurlijk ook nog wel wat sneeuw gaan vallen.

Kees073 op 24 nov 2020 12:29

Dit laatste zou je dit jaar bijna vergeten…

Rogier op 24 nov 2020 12:44

En dat staat voorlopig nog niet op de ‘planning’ 😕

Skiing: the art of getting cold and going broke while rapidly heading nowhere at great personal risk
robertski24 november 2020 · 17:51

Fijn Rogier dat je dit zo scherp volgt. Ben heel benieuwd wat Frankrijk gaat besluiten. De cijfers zien er in elk geval met de dag beter uit. Hoewel de Alpen na ijlen. Maar ook daar een duidelijk positieve ontwikkeling.
Ben natuurlijk zo benieuwd omdat we al heel lang een boeking hebben staan voor de kerstweek. NB er moet natuurlijk ook nog wel wat sneeuw gaan vallen.

Kees073 op 24 nov 2020 12:29 [@Kees073](/profiel/kees073) - de cijfers inzake aantal besmettingen per 100k inwoners gaan zeker de goede kant uit in Savoie en Haute Savoie (alhoewel nog boven het landelijk gemiddelde). Het aantal hospitalisaties daalt echter nog niet.

Skiing: the art of getting cold and going broke while rapidly heading nowhere at great personal risk
nils324 november 2020 · 17:54

Bedankt Rogier! Keep us up-to-date!!
Echt bizar spannend! En dan heb ik het niet eens over de welbekende wel/geen sneeuw met kerststress!
Ik hoop zo dat de alpenbewoners nog een paar centen kunnen verdienen aan de wintersport! Blijft gek: Wel in een vol vliegtuig of zwetende/ hijgende groepsles in de sportschool… en geen individuele sport in de buitenlucht???

Edwin.24 november 2020 · 18:46

Bedankt Rogier! Keep us up-to-date!!
Echt bizar spannend! En dan heb ik het niet eens over de welbekende wel/geen sneeuw met kerststress!
Ik hoop zo dat de alpenbewoners nog een paar centen kunnen verdienen aan de wintersport! Blijft gek: Wel in een vol vliegtuig of zwetende/ hijgende groepsles in de sportschool… en geen individuele sport in de buitenlucht???

nils3 op 24 nov 2020 17:54

Je snapt toch zeker zelf ook wel dat het niet zo individueel is als je met duizenden tegelijk die kant op gaat. Je staat toch niet alleen maar buiten.

Not all who wander are lost
Patrick197324 november 2020 · 18:50

Als bepaalde landen niet open doen zal dat de drukte op de landen die wel open zijn gigantisch verhogen. Met alle gevolgen van dien.
Nu Duitsland beslist heeft om met de kerst niet open te gaan, en Italy waarschijnlijk hetzelfde gaat doen, is het uitkijken wat Oostenrijk en Frankrijk gaan beslissen. De Zwitsers, die volgen hun eigen weg …
Heel benieuwd nu wat er gaat gebeuren.

Skiwi8724 november 2020 · 19:17

Als bepaalde landen niet open doen zal dat de drukte op de landen die wel open zijn gigantisch verhogen. Met alle gevolgen van dien.
Nu Duitsland beslist heeft om met de kerst niet open te gaan, en Italy waarschijnlijk hetzelfde gaat doen, is het uitkijken wat Oostenrijk en Frankrijk gaan beslissen. De Zwitsers, die volgen hun eigen weg …
Heel benieuwd nu wat er gaat gebeuren.

Patrick1973 op 24 nov 2020 18:50

Oostenrijk gaat echt wel open. Italie is ook nog geen gedane zaak en wat de kranten schrijven is niet letterlijk wat conte gezegd heeft als je zijn interview terugluistert.

nils324 november 2020 · 19:18

Bedankt Rogier! Keep us up-to-date!!
Echt bizar spannend! En dan heb ik het niet eens over de welbekende wel/geen sneeuw met kerststress!
Ik hoop zo dat de alpenbewoners nog een paar centen kunnen verdienen aan de wintersport! Blijft gek: Wel in een vol vliegtuig of zwetende/ hijgende groepsles in de sportschool… en geen individuele sport in de buitenlucht???

nils3 op 24 nov 2020 17:54

Je snapt toch zeker zelf ook wel dat het niet zo individueel is als je met duizenden tegelijk die kant op gaat. Je staat toch niet alleen maar buiten.

Edwin. op 24 nov 2020 18:46

Ik snap het uiteraard maar zie wat er allemaal wel toegestaan is en gedaan wordt. Daardoor wil ik het niet snappen, snap je ;)

Hansk24 november 2020 · 19:48

https://www.thelocal.ch/20201124/covid-19-is-it-safe-to-ski-…

Mooi artikel over Zwitserland

Hansk op 24 nov 2020 13:13

Krijg er wel een beetje wij van wc eend gevoel bij.

franksplinter op 24 nov 2020 15:38

Dat valt wel mee hoor. Natuurlijk woon ik in Zwitserland, maar persoonlijk vind ik dat ze beter dicht kunnen gaan. Vorige week zondag was ik op Glacier 3000 en als je ziet hoe druk het was met volle parkeerplaatsen, volgepakte gondel, heb ik wel mijn bedenkingen over veiligheid. Wat me ook wakker heeft geschud is dat er die dag een dodelijk ski ongeluk is gebeurd op de Glacier waar toch 15 mensen en twee helicopters voor langere tijd bezig zijn geweest. En dat op een moment dat er geen IC bedden In Zwitserland meer beschikbaar zijn is de belasting voor de zorg naar mijn mening te groot. Morgen is er overigens om 16h weer een persconferentie en komen er waarschijnlijk weer wat meer maatregelen. Waar de mensen ook rekening mee moeten houden is dat de restaurants en berghutten op de pistes dicht zijn, waar de pistes open zijn. Niet overal, maar wel op de meeste plaatsen. Dus van een normale winter kan je op dit moment in Zwitserland niet spreken.

*bericht bewerkt door Hansk op 24 nov 2020 19:51

Pieter23097624 november 2020 · 20:16

Skigebieden in Beieren gaan niet open met kerst , is dat groot gebied

Rogierauteur24 november 2020 · 20:44

Update: Na de toespraak van Macron lijkt de kans dat de skigebieden voor half januari opengaan heel erg klein geworden. Maar hier komt nog informatie over.

Click. Click. Peace
Pieter23097624 november 2020 · 20:47

@rogier
Als het zou zijn dat ze pas open gaan in januari gaan ze dan investeren in kunstsneeuw of gaan ze ook wachten

Rogierauteur24 november 2020 · 20:49

@Pieter230976 ze zullen gewoon spuiten hoor. Want kou is tegenwoordig zeldzaam.

Click. Click. Peace
robertski24 november 2020 · 21:24

NB er moet natuurlijk ook nog wel wat sneeuw gaan vallen.

Kees073 op 24 nov 2020 12:29

Dit laatste zou je dit jaar bijna vergeten…

Val Thorens vanmiddag…

Rogier op 24 nov 2020 12:44

Skiing: the art of getting cold and going broke while rapidly heading nowhere at great personal risk
roranje24 november 2020 · 21:33

Ik snap dat iedereen graag wil skiën, maar het kan zomaar zijn dat wij Nederlanders helemaal niet welkom zijn in landen waar geskied kan worden. Ik boek nog helemaal niks en ik reken ook nergens op. Een winter geen wintersport overleven we echt wel hoor.

Plaats een reactie