Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

'Maatregelen voor Italiaanse skigebieden waren al gemaakt'

Roel op 25 november 2020·bewerkt op 26 november 2020· 40 reacties

Passo del Tonale
Passo del Tonale
Gisteren meldden we in een uitgebreid artikel dat de Italiaanse regering van premier Giuseppe Conte overweegt de skigebieden ook in de kerstvakantie gesloten te houden. Een uitspraak die voor de Italiaanse skigebieden op een bijzonder ongelukkig moment komt. Zij hadden namelijk net (strengere) afspraken gemaakt onder welke voorwaarden de liften in de Italiaanse Alpen geopend konden worden. Hun voorstel ligt nu ter beoordeling bij de Italiaanse regering die waarschijnlijk volgende week een besluit neemt.

Nog geen besluit

In de wirwar aan nieuwsberichten en krantenkoppen over wintersport en Italië is het prettig om informatie uit eerste hand te geven. Sytske Maaijen, die in Italië woonachtig is en ons al eerder bijpraatte over de actuele situatie, geeft aan dat er nog niks besloten is over de situatie tijdens de kerstvakantie in Italië. Elke krantenkop is op dit moment gebaseerd op uitspraken van politici en nog niet op een geldend besluit, zoals we gisteren ook meldden.

De uitspraken komen dan ook op een bijzonder ongelegen moment. Eergisteren, 23 november, hebben de raadsleden van sport en toerisme met de vice-president van de regio’s Zuid-Tirol, Trentino, Lombardije, Piemonte, Valle d’Aosta, Veneto en Friuli Venezia Giulia namelijk de afspraken goedgekeurd waaronder de liften geopend zouden kunnen worden. Deze afspraken gelden voor alle Italiaanse skigebieden in de Alpen en liggen nu ter beoordeling bij de regering in Rome die zich er met het CTS (Technisch Wetenschappelijk Comité) over zal buigen.

Extra maatregelen

De afspraken gaan verder dan veel skigebieden eerder hebben aangekondigd, en betreffen ook regels omtrent een beperking van het aantal mensen in skigebieden. Een overzicht van alle maatregelen die de regio’s in Italië zijn overeengekomen:

 • Kabelbanen en gondels mogen voor 50% gevuld worden (stoeltjesliften 100%);
 • Beperking van het aantal dagpassen (o.b.v. kenmerken van het skigebied, in overleg met gezondheids- en andere betrokken instanties;
 • Chirurgisch mondneusmasker! Een normale buff of sjaal is dus niet voldoende, in dat geval dient daaronder een dergelijk masker gedragen te worden;
 • In regio’s met code rood blijven skigebieden gesloten voor publiek (enkel open voor trainingen van professionals);
 • Afstand houden (1 meter);
 • Handhygiëne;
 • Stimuleren van online-aankopen van skipas;
 • Opleiding van liftpersoneel;
 • Handhaving in samenwerking met veiligheidsdiensten als brandweer en reddingsdiensten;
 • Reiniging van liften en aangrenzende ruimtes;
 • Creëren van routes bij liften om groepsvorming te voorkomen.

Wachten op Rome

Bovengenoemde maatregelen worden op dit moment beoordeeld door de regering in Rome. De verwachting is dat er volgende week duidelijkheid komt vanuit Rome, en in dat oordeel zullen de laatste besmettingscijfers worden meegenomen. Op dit moment geven de besmettingscijfers enigszins vertrouwen dat het virus wordt geremd maar of het voldoende zal zijn om over een paar weken grotere stappen te nemen moet blijken.

Het feit dat Zuid-Tirol en Trentino een grote mate van autonomie hebben zal hier waarschijnlijk weinig invloed op hebben. Zuid-Tirol is op dit moment een rode zone en voldoet dus überhaupt niet aan de voorwaarden om activiteiten op te starten. Wel heeft hier afgelopen weekend een massatest plaatsgevonden waarbij circa 60% van de bevolking is getest om ook de mensen zonder symptomen (maar die wel positief zijn) te traceren. Dit geeft hoop dat Zuid-Tirol volgende week weer een gele zone wordt. Voor nu moet men echter pas op de plaats maken, hopen dat het virus inderdaad geremd wordt en de R-waarde onder de 1 komt voordat er nieuwe plannen gemaakt kunnen worden.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Arnh25 november 2020 · 17:13

Als ik het goed begrijp is het de eerste regio die duidelijke uniforme regels oplegt mbt capaciteit liften en max capaciteit skigebieden. Dat lijkt me wel een goede zaak en het zou me alleszins kunnen overtuigen om in die regio’s te gaan skiën.

DSvier25 november 2020 · 17:13

Klinkt een stuk verstandiger dan wat we eerder vernomen uit Italië. Denken in mogelijkheden.

77steve25 november 2020 · 17:15

Dat gaat spannend worden.

Overigens is de bron nog geen eerste hand, hooguit iemand dichter op het vuur. Eerste hand zouden de ambtenaren zijn die de besluiten aan het schrijven zijn :)

Tjerk25 november 2020 · 17:22

wat ik hier niet in teruglees en wel logisch zou zijn, testen.
Waarom niet gewoon testen bij de ingang, halverwege en bij vertrek, en ook voor persooneel? Dan wordt het al heel wat gecontroleerder toch?

Wunderkammer25 november 2020 · 17:24

Onderstaande man uit Napels moest zeer recent ook denken in mogelijkheden. Terwijl z’n oma stierf was hij gedwongen om z’n vader zelf 700 km naar het Noorden te rijden, naar Mantua, op zoek naar een bed in een ziekenhuis. Mantua ligt iets ten zuiden van Verona, niet ver van de voet van de Alpen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/25/terwijl-vader-werd-gei…

DrPhil25 november 2020 · 17:27

wat ik hier niet in teruglees en wel logisch zou zijn, testen.
Waarom niet gewoon testen bij de ingang, halverwege en bij vertrek, en ook voor persooneel? Dan wordt het al heel wat gecontroleerder toch?

Tjerk op 25 nov 2020 17:22

Is dit nou serieus?

nr4925 november 2020 · 17:45

De genoemde maatregelen zijn een uitwerking van het decreet van eind oktober
(zie: https://www.wintersport.nl/nieuws/26/10/2020/breuil-cervini…).

Er wordt een nieuwe decreet verwacht begin december, met daarin maatregelen die rond de Kerst zouden moeten gelden.

Skiwi25 november 2020 · 19:33

Onderstaande man uit Napels moest zeer recent ook denken in mogelijkheden. Terwijl z’n oma stierf was hij gedwongen om z’n vader zelf 700 km naar het Noorden te rijden, naar Mantua, op zoek naar een bed in een ziekenhuis. Mantua ligt iets ten zuiden van Verona, niet ver van de voet van de Alpen.

Wunderkammer op 25 nov 2020 17:24

En nog maar eens: relevantie?

Skiwi25 november 2020 · 19:36

Maatregelen lijken me overigens wel billijk.
Alleen deze “Chirurgisch mondneusmasker, dit dient onder een buff/sjaal gedragen te worden!” lijkt me nogal een gedoe: zo’n chirurgisch masker doorweekt nogal snel.
Ik heb zo’n speciale buff aangeschaft waar je een filter kan instoppen, ik mag hopen dat zoiets ook wordt aanvaard.

*bericht bewerkt door Skiwi op 25 nov 2020 19:37

DavidW25 november 2020 · 20:51

@wunderkammer,

Wil je er ons nog eens op doen wijzen dat Italië een land is met een kleine IC-capaciteit? Dat weten we inmiddels wel hoor. Wij leveren veel aan Italiaanse Horeca, wij hebben daar tijdens de “lockdown” in Maart en April hele goede zaken gedaan (hebben nog nooit zoveel in Italië verkocht als dit jaar), blijf vooral geloven dat alles daar effectief is dichtgeweest ;)

Wunderkammer25 november 2020 · 22:49

@Skiwi de relevantie is voor mij zo duidelijk dat ik niet zie waar ik moet beginnen met uitleggen. Onbegonnen ook vrees ik bij zoveel insensibiliteit. @DavidW wat wil je zeggen? (Overigens is de medische zorg in N-Italië op een hoger niveau dan NL…)

Skiwi25 november 2020 · 22:59

@Skiwi de relevantie is voor mij zo duidelijk dat ik niet zie waar ik moet beginnen met uitleggen. Onbegonnen ook vrees ik bij zoveel insensibiliteit. @DavidW wat wil je zeggen? (Overigens is de medische zorg in N-Italië op een hoger niveau dan NL…)

Wunderkammer op 25 nov 2020 22:49

Je weet toch dat Napels in Zuid-Italië ligt, hé? En de Alpen in Noord-Italië? En dat die 2 honderden kilometers van elkaar verwijderd zijn?

Ik mag dan misschien insensibel zijn, van aardrijkskunde ken ik wel één en ander

*bericht bewerkt door Skiwi op 25 nov 2020 23:01

dan5825 november 2020 · 23:15

OOOOH, viroloog, socioloog en nog aardrijkskundige ook.💪

Born to run. B.S.
Wunderkammer26 november 2020 · 00:12

@Skiwi die 700 km zijn de crux van het artikel…
Overigens is het in Napels erg, maar in Lombardije nog erger. Maar de zorg beter op orde.
Sterkte ermee, ik ben klaar met jouw oogkleppen

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 26 nov 2020 00:16

Skiwi26 november 2020 · 07:23

@Skiwi die 700 km zijn de crux van het artikel…
Overigens is het in Napels erg, maar in Lombardije nog erger. Maar de zorg beter op orde.
Sterkte ermee, ik ben klaar met jouw oogkleppen

Wunderkammer op 26 nov 2020 00:12

Dan had je misschien beter een artikel over Lombardije gepost?
Maar goed, dat verandert niets aan de zaak dat skiën in de buitenlucht gebeurt en dus niet zorgt voor de grote massa aan besmettingen.
Als jij wil stoppen met leven: go ahead.
Ik zeg: blijf van mijn vrijheden af, ik zal wel gezond verstand gebruiken en de nodige voorzorgen nemen om niet besmet te geraken en derhalve ook niemand te besmetten. Ik ben al sinds maart niet meer in de buurt van 60-plussers geweest (ook mijn ouders niet) en werk al, maanden thuis. En jij?

Rogieradmin26 november 2020 · 07:52

@Wunderkammer je blijft op de man spelen. Bij deze een ban.

Click. Click. Peace
dan5826 november 2020 · 09:35

Quote Skiwi

“Ik ben al sinds maart niet meer in de buurt van 60-plussers geweest (ook mijn ouders niet) en werk al, maanden thuis. En jij?”

Misschien dat niet iedereen die luxe heeft?
Ik ben 60 + en zal bij deze ook niet meer met jou in discussie gaan om besmetting te voorkomen…Het ga je wel.

PS
Ik vind het niet kunnen dat Wonderkamer wordt geband en Skiwi vrijgeleide krijgt.
Hij vermeldde indertijd ( en ik meldde dat ook) dat 65+ moesten worden opgeofferd voor 't redden van de economie. Hij kreeg zelfs géén bemerking.
Wanneer ik hier iets over zeg dat krijg ik de bemerking : Speel niet voor Moderator ???

Thx ; Moge het jullie allen goed gaan, ik meen dit oprecht.👍

*bericht bewerkt door dan58 op 26 nov 2020 09:37

Born to run. B.S.
Skiwi26 november 2020 · 09:56

Zucht…
Ik heb nooit gezegd dat er iemand moet “opgeofferd” worden, ik ben wel van mening dat de huidige maatregelen op lange termijn meer levensjaren zullen eisen doordat ze de economie onherstelbare schade hebben toegebracht.
En vergis je niet: zonder degelijke economie is er geen welvaart en bijgevolg ook geen degelijke zorg.
En dus is mijn mening: biedt mensen die risico lopen (en/of angst hebben) de mogelijkheden om zichzelf te isoleren/in quarantaine te zetten (dat kan bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid mogelijk te maken voor risicogroepen) en laat de anderen hun vrijheid.

ThomJ26 november 2020 · 09:58

@Dan58 Skiwi reageert nog gerelateerd aan dit artikel. Dat is iets wat Wunderkammer al en hele tijd niet doet. Jij maakt ook meteen van de kritiek van skiwi dat hij 65+ wil opofferen, maar dat vul je zelf voor hem in.

Verder vind ik de opmerking van Skiwi over het chirurgisch mondneusmasker erg raak. Dat is geen houdbare maatregel binnen de wintersport, als ik alleen al kijk naar hoe nat een stoffe buff wordt bij mij. Dat zou neerkomen op iedere lift een nieuw masker voor iedere wintersporter.

Roelauteur26 november 2020 · 10:31

Ik heb de zin over het mondneus> Maatregelen lijken me overigens wel billijk.

Alleen deze “Chirurgisch mondneusmasker, dit dient onder een buff/sjaal gedragen te worden!” lijkt me nogal een gedoe: zo’n chirurgisch masker doorweekt nogal snel.
Ik heb zo’n speciale buff aangeschaft waar je een filter kan instoppen, ik mag hopen dat zoiets ook wordt aanvaard.

Skiwi op 25 nov 2020 19:36

Een buff waar je een dergelijk masker of filter in kunt stoppen is ook een prima oplossing. Ik heb de zin over het mondneusmasker daarom iets aangescherpt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
nr4926 november 2020 · 10:51

Tijdens Capodanno komen mensen uit heel Italie naar de Alpen, ook uit Napels.

Voor de zomer waren er weinig Covid besmettingen op Sardinië, na de zomer veel. Sardinië ligt niet naast Milaan, ik zie toch een verband.

Waar wunderkammer onvriendelijk op de man speelt, negeren anderen de werkelijkheid zoals het hen uitkomt en knopen hooghartig hele en halve onwaarheden aan elkaar. Het is voor mij eerlijk gezegd niet altijd duidelijk wat kwalijker is.

Een beetje meer mededogen en begrip zou fijn zijn.

DSvier26 november 2020 · 13:58

Tijdens Capodanno komen mensen uit heel Italie naar de Alpen, ook uit Napels.

Voor de zomer waren er weinig Covid besmettingen op Sardinië, na de zomer veel. Sardinië ligt niet naast Milaan, ik zie toch een verband.

Waar wunderkammer onvriendelijk op de man speelt, negeren anderen de werkelijkheid zoals het hen uitkomt en knopen hooghartig hele en halve onwaarheden aan elkaar. Het is voor mij eerlijk gezegd niet altijd duidelijk wat kwalijker is.

Een beetje meer mededogen en begrip zou fijn zijn.

nr49 op 26 nov 2020 10:51

Wat is er mis met respectvol standpunten uitwisselen?

Ik lees overigens helemaal niet dat mensen hier de werkelijkheid negeren. Ze hebben een mening en die hoef jij niet te delen. Als de WHO zegt dat ingezet moet worden op maatregelen in plaats van het stilleggen van het sociale leven, dan zal daar wel een realiteit achter zitten.

Als deskundigen berekenen dat het stilleggen van het sociale leven meer levensjaren kost dan we nu redden, dan zal daar wel een realiteit achter zitten.

Ik snap heel goed dat mensen vooral de focus hebben op de korte termijn en zeker politici, maar er zitten ook lange termijngevolgen aan het huidige beleid. Dan heb ik het niet alleen over financiële zaken (al levert armoede ook een hele hoop doden op, zij het niet per sé in Nederland), maar ook over zaken als andere zorg, mentale klachten, toename van zelfmoorden, enz.

Het verhaal is zeer complex en er vanuit gaan dat een andere mening bij voorbaat fout is en degene met die mening wel verkeerd moet zijn geïnformeerd is bepaald niet behulpzaam.

En Wunderkammer heeft heel veel mogelijkheden gehad om zijn gedrag een beetje aan te passen. Als je na tig waarschuwingen stug doorgaat, dan heb je het gewoon 100% aan jezelf te danken. Wij zijn hier allemaal te gast. Pas je aan.

wendy-erwincampsteyn26 november 2020 · 15:59

Het ding met mondmaskers die niet van het type chirurgisch mondmasker zijn, is dat het voor het liftpersoneel onmogelijk is om het onderscheid te maken tussen een buff met filter of één zonder. Vandaar begrijp ik dan ook goed dat ze zeggen iedereen hetzelfde en dan is het in oog opslag duidelijk.

nr4926 november 2020 · 17:32

Wat is er mis met respectvol standpunten uitwisselen?

Waarom suggereer je dat ik vind dat er wat mis is met “respectvol standpunten uitwisselen”?

Als deskundigen berekenen dat het stilleggen van het sociale leven meer levensjaren kost dan we nu redden, dan zal daar wel een realiteit achter zitten.

Maatregelen nemen om reisbewegingen en massale groepsvorming te beperken, is dat hetzelfde als “het stilleggen van het sociale leven”? Zijn die berekeningen van “deskundigen” algemeen aanvaard en onweersproken?

Het verhaal is zeer complex en er vanuit gaan dat een andere mening bij voorbaat fout is en degene met die mening wel verkeerd moet zijn geïnformeerd is bepaald niet behulpzaam.

Waarom suggereer je dat ik vind dat iemand met “een andere mening bij voorbaat fout is en degene met die mening wel verkeerd moet zijn geïnformeerd”?

En Wunderkammer heeft heel veel mogelijkheden gehad om zijn gedrag een beetje aan te passen. Als je na tig waarschuwingen stug doorgaat, dan heb je het gewoon 100% aan jezelf te danken. Wij zijn hier allemaal te gast. Pas je aan.

Waarom suggereer je dat ik vind dat Wunderkammer op een fijne manier deelneemt aan het forum?

@DSvier dit zijn mooie voorbeelden van hele en halve onwaarheden en selectief de werkelijkheid benoemen.

*bericht bewerkt door nr49 op 26 nov 2020 17:36

DSvier26 november 2020 · 18:45

Wat is er mis met respectvol standpunten uitwisselen?

Waarom suggereer je dat ik vind dat er wat mis is met “respectvol standpunten uitwisselen”?

Als deskundigen berekenen dat het stilleggen van het sociale leven meer levensjaren kost dan we nu redden, dan zal daar wel een realiteit achter zitten.

Maatregelen nemen om reisbewegingen en massale groepsvorming te beperken, is dat hetzelfde als “het stilleggen van het sociale leven”? Zijn die berekeningen van “deskundigen” algemeen aanvaard en onweersproken?

Het verhaal is zeer complex en er vanuit gaan dat een andere mening bij voorbaat fout is en degene met die mening wel verkeerd moet zijn geïnformeerd is bepaald niet behulpzaam.

Waarom suggereer je dat ik vind dat iemand met “een andere mening bij voorbaat fout is en degene met die mening wel verkeerd moet zijn geïnformeerd”?

En Wunderkammer heeft heel veel mogelijkheden gehad om zijn gedrag een beetje aan te passen. Als je na tig waarschuwingen stug doorgaat, dan heb je het gewoon 100% aan jezelf te danken. Wij zijn hier allemaal te gast. Pas je aan.

Waarom suggereer je dat ik vind dat Wunderkammer op een fijne manier deelneemt aan het forum?

@DSvier dit zijn mooie voorbeelden van hele en halve onwaarheden en selectief de werkelijkheid benoemen.

nr49 op 26 nov 2020 17:32

Ik vind deze manier van discussie voeren rieken naar de ander de mond willen snoeren. Op zijn minst geef je weinig aanleiding tot een zinvolle uitwisseling van argumenten.

nr4926 november 2020 · 21:27

@DSvier waarom reageer je nu niet eens op wat ik schrijf? Dit is wat je steeds nalaat zodra iemand inzichten aanvoert die niet bijdragen aan jouw conclusie. Op deze manier is het voor sommige mensen moeilijk om nog inhoudelijk te kunnen zijn en voelen ze zich gedwongen om op de man te spelen. Zo wrijf je mij hierboven impliciet een paar beweringen aan die ik niet heb gedaan en zodra ik daar vragen over stel vind je dat ik je je mond snoer. Best vervelend eerlijk gezegd.

Een zinvolle uitwisseling van ideeën kan alleen plaatsvinden als je zelfkritisch en eerlijk probeert te zijn. Hardvochtig zijn richting andere forumleden en alpenlanden helpt hier niet bij.

Nogmaals: ik begrijp je frustratie. En reken maar dat veel van mijn dorpsgenoten nog veel gefrustreerder zijn. Dat betekent niet dat oordelen zonder oprechte realiteitszin helpt om de situatie draaglijker te maken. Wintersport in de kerstvakantie is veel meer dan alleen skiën. Als Italië een reguliere Capodanno gaat vieren dan is het risico heel groot dat in januari weer extreme maatregelen genomen moeten worden. Ook als je vindt dat nu teveel beperkingen worden opgelegd dan kan je niet zomaar stellen dat een normale wintersport tijdens kerst en nieuwjaar veilig kan. Als je dat wel zo stelt geef je echt weinig blijk van oprechte realiteitszin, hoe frustrerend het ook is.

DSvier26 november 2020 · 21:34

@DSvier waarom reageer je nu niet eens op wat ik schrijf? Dit is wat je steeds nalaat zodra iemand inzichten aanvoert die niet bijdragen aan jouw conclusie. Op deze manier is het voor sommige mensen moeilijk om nog inhoudelijk te kunnen zijn en voelen ze zich gedwongen om op de man te spelen. Zo wrijf je mij hierboven impliciet een paar beweringen aan die ik niet heb gedaan en zodra ik daar vragen over stel vind je dat ik je je mond snoer. Best vervelend eerlijk gezegd.

Een zinvolle uitwisseling van ideeën kan alleen plaatsvinden als je zelfkritisch en eerlijk probeert te zijn. Hardvochtig zijn richting andere forumleden en alpenlanden helpt hier niet bij.

Nogmaals: ik begrijp je frustratie. En reken maar dat veel van mijn dorpsgenoten nog veel gefrustreerder zijn. Dat betekent niet dat oordelen zonder oprechte realiteitszin helpt om de situatie draaglijker te maken. Wintersport in de kerstvakantie is veel meer dan alleen skiën. Als Italië een reguliere Capodanno gaat vieren dan is het risico heel groot dat in januari weer extreme maatregelen genomen moeten worden. Ook als je vindt dat nu teveel beperkingen worden opgelegd dan kan je niet zomaar stellen dat een normale wintersport tijdens kerst en nieuwjaar veilig kan. Als je dat wel zo stelt geef je echt weinig blijk van oprechte realiteitszin, hoe frustrerend het ook is.

nr49 op 26 nov 2020 21:27

Lees nou eens rustig het einde van jouw post. Wat je daar feitelijk zegt is: als je het niet met mij eens bent, dan scheelt er iets aan je realiteitszin.

Als je die conclusie al lang getrokken hebt, dan maakt het toch niets uit wat ik daarop antwoord?

Er zijn door de skigebieden voorstellen gedaan om het risico zeer beheersbaar te houden. In Zwitserland is veel meer mogelijk en ik lees niets over massale brandhaarden. Zou dat iets te maken kunnen hebben met dat het zich vooral in de buitenlucht afspeelt?

nr4926 november 2020 · 21:38

@DSvier, sorry moet nu gaan, avondklok …

nr4926 november 2020 · 22:01

Als je die conclusie al lang getrokken hebt, dan maakt het toch niets uit wat ik daarop antwoord?

DSvier op 26 nov 2020 21:34

Tuurlijk wel, als jij mij kan uitleggen waarom een normale Capodanno niet zou leiden tot een nieuwe explosie van besmettingen, dan ben ik er snel van overtuigd dat daarvoor gekozen moet worden, dat zou immers veel leuker zijn.

Overigens hebben de skigebieden (nog) geen maatregelen voorgesteld voor een veilige kerstvakantie, maar hebben ze slechts een bepaling uit het decreet van oktober uitgewerkt.

DSvier27 november 2020 · 11:18

Als je die conclusie al lang getrokken hebt, dan maakt het toch niets uit wat ik daarop antwoord?

DSvier op 26 nov 2020 21:34

Tuurlijk wel, als jij mij kan uitleggen waarom een normale Capodanno niet zou leiden tot een nieuwe explosie van besmettingen, dan ben ik er snel van overtuigd dat daarvoor gekozen moet worden, dat zou immers veel leuker zijn.

Overigens hebben de skigebieden (nog) geen maatregelen voorgesteld voor een veilige kerstvakantie, maar hebben ze slechts een bepaling uit het decreet van oktober uitgewerkt.

nr49 op 26 nov 2020 22:01

Is dit dan onwaar?:

‘Hun voorstel ligt nu ter beoordeling bij de Italiaanse regering die waarschijnlijk volgende week een besluit neemt.’

Verder heb ik het steeds over openstelling op basis van hele specifieke voorwaarden. Dat is dus naar aard geen normale capodanno. Zelfs als de openstelling zonder voorwaarden zou worden gedaan, dan nog zullen velen niet gaan lijkt mij zo. Het is niet zo alsof mensen hun gedrag niet aanpassen.

En andersom ook: als de skigebieden gesloten worden, wil dat niet zeggen dat mensen thuis blijven zitten. Dus ik snap de koppeling die jij maakt ook niet zo goed. Die is namelijk niet zo direct als jij lijkt te denken.

Plaats een reactie