Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Onenigheid over skiën in Duitsland

JessicaKroef op 25 november 2020· 1 reactie

Brauneck, Beierse Alpen

Tegenstrijdige meningen in Duitsland over aankomend winterseizoen. De premier van Beieren, Markus Söder, pleit voor een tijdelijke sluiting van skigebieden en skiliften in heel Europa vanwege corona. Daarentegen liet Thomas Bareiß, de commissaris voor Toerisme weten het daar niet mee eens te zijn en overtuigd te zijn dat skiën op een veilige manier mogelijk is.

Skiën mogelijk onder duidelijke voorwaarden

Woensdag liet Bareiß aan het Duitse persbureau weten dat veiligheid ook deze winter centraal staat. Hij is ervan overtuigd dat skiën tot op zekere hoogte en onder duidelijke maatregelen gewoon mogelijk is, met maatregelen als een maximaal aantal dagpassen. Een algemeen verbod is volgens hem onjuist, activiteiten waarbij veiligheid kan worden gecreëerd dienen mogelijk te zijn.

Economisch afhankelijk

Ook economisch gezien is het skiseizoen voor vele regio’s in Duitsland een belangrijke inkomstenbron. Daaraan voegt Bareiß toe dat de gehele reis-, toerisme- en evenementenindustrie economisch gezien het plafond heeft bereikt. “Verdere lockdown-maatregelen en financiële hulp moeten hand in hand gaan. Het wordt een financiële uitdaging, maar mensen kunnen erop vertrouwen, dat we niemand in de regen achterlaten”, aldus Bareiß.

Tegenstrijd

Söder en Bareiß zijn het dan ook niet eens met elkaar. Net zoals het plan is in Frankrijk en mogelijk Italië om tot januari te wachten voordat het seizoen begint, wil ook de premier van Beieren, Markus Söder, skigebieden sluiten en wel in heel Europa. Niet alleen Bareiß heeft hier kritiek op, ook de FDP (Freie Demokratische Partei). Volgens hen riskeert Söder de nodige steun van mensen en de economie.

Ook gaf Söder afgelopen dinsdag aan: “Als we de grenzen open willen houden, hebben we ook een duidelijk akkoord over skiën nodig. Anders wordt het een moeilijke ontwikkeling.” Wel had hij liever een een uniforme overeenkomst op Europees niveau gezien over skigebieden: geen skigebieden open of nergens vakantie." Ook de Italiaanse premier Conte is hier groot voorstander van en streeft hier naar. Hij gaf afgelopen week al aan te willen praten met de EU en samen te willen werken met de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron. De EU heeft echter al aangegeven hier geen taak voor zichzelf in te zien.

Oostenrijk eist miljarden ter compensatie

Toen Oostenrijk dinsdag hoorde over een mogelijk Europees verbod voor de kerstvakantie eiste minister van Financiën Gernot Blümel van de EU een schadevergoeding van miljarden als de skiliften daadwerkelijk tijdens de kerstvakantie gesloten zouden worden. “Als de EU daadwerkelijk vindt dat skigebieden gesloten moeten blijven, dan moeten ze ervoor betalen. De kosten bedragen zo’n 2 miljard euro.”

Oostenrijk, is dan ook al een tijdje bezig met voorzorgsmaatregelen, alles om de skigebieden met de kerstvakantie veilig te kunnen openen. Ondanks dat er al een coronaregeling is voor skigebieden die gesloten zijn, wil Blümel niet alleen een compensatie voor de kosten maar ook voor de ski-uitval. Waar, hoe, wanneer en of we mogen skiën dit jaar blijft dus vooralsnog de grote vraag!

JessicaKroef
is skifanaat en stagiaire op de redactie van wintersport.nl
lover25 november 2020 · 19:27

Ik mag Thomas Bareiß wel🚠⛷😎

Plaats een reactie