Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Stel je voor: poedersneeuw uit een sneeuwkanon

Rogier op 27 november 2020· 7 reacties

Kunstsneeuw gemaakt door Quantum snow

Kunstsneeuw redt aardig wat skigebieden tegenwoordig. Gebieden waar de snowmakers hun vak verstaan daar is deze sneeuw, zeker nadat deze goed is uitgereden door de pistenbully’s vaak van prima kwaliteit. Maar het lukt niet om sneeuwkristallen uit een sneeuwkanon op natuursneeuw te laten lijken. Dus poederliefhebbers hebben niets aan de sneeuwkanonnen. Kunstsneeuw blijft gemaakt van kleine bolletjes ijs, in tegenstelling tot de geweldig mooie sneeuwkristallen die de natuur maakt. Maar het door twee wetenschappers opgezette Quantum Snow wil daar verandering in brengen.

Links kunstsneeuw, rechts natuursneeuw. Beeld: snowcrystals.com

Quantum Snow is het bedrijfje van wetenschappers, Dr. Peter Veals en Dr. Trey Alvey, die het idee om poedersneeuw te maken met sneeuwkanonnen ontwikkelden tijdens hun PHD onderzoek aan de Universiteit van Utah. Ze waren het skiën over keiharde kunstsneeuw zat. Hedendaagse kunstsneeuw is zeer compact, dit is trouwens een van de voordelen van deze kunstsneeuw om zeker te zijn dat de sneeuw lang blijft liggen. Maar iedereen weet: het skiet minder lekker dan natuursneeuw. Poedersneeuw daarentegen is veel minder compact: hier zit veel meer lucht in, meestal zo’n 90%. Het is de mannen van Quantum Snow gelukt om sneeuw te maken met een dichtheid van 5%, dat komt overeen met vederlichte poeder die je in de Alpen maar zelden tegenkomt. Het lukt de wetenschappers momenteel om een handjevol sneeuw te maken. Maar ze willen meer, daarom zijn ze een kickstarter project gestart. Met meer geld willen ze kijken of het ook lukt om grotere hoeveelheden poedersneeuw te maken. Het zou wat zijn als je poedersneeuw op bestelling zou kunnen maken. Stel je eens voor: freeride-poederochtenden in Snowworld!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Janssens27 november 2020 · 18:29

Als die heren daar in slagen dan wacht hen een hele mooie toekomst :-) Bovendien zou het misschien ook nog minder belastend zijn voor het milieu omdat er minder water voor nodig is en gewoon meer lucht?

Als je zo een sneeuwkristal in close-up ziet is het inderdaad toch een erg mooi kunstwerk op zich… fantastisch dat zoiets door de natuur wordt gemaakt.

Mooi topic Rogier!

Morzel27 november 2020 · 18:53

Als die heren daar in slagen dan wacht hen een hele mooie toekomst :-) Bovendien zou het misschien ook nog minder belastend zijn voor het milieu omdat er minder water voor nodig is en gewoon meer lucht?

Janssens op 27 nov 2020 18:29

Aangezien die sneeuw minder lang blijft liggen, en ook gecompacteerd moet worden op de piste, moet je er meer van spuiten. Dus voor dezelfde hoeveelheid kunstsneeuw moet je langer werken (en mogelijk net méér energie verbruiken dan de huidige systemen).

Ik zou er dus niet van uit gaan dat het minder belastend is voor het milieu.

Sidinic27 november 2020 · 19:19

Powder turns in Landgraaf, dan koop ik direct een jaarabonnement 🤣

JaccoDenToonder27 november 2020 · 22:10

Kunstsneeuw? Laat ze het in Oostenrijk maar niet horen, daar heet het Technik Schnee.!

QmaartenQ28 november 2020 · 14:09

Yes!! Laat maar komen dat spul!
Ik zie hele volgespoten hellingen voor me…;-)

Flinty28 november 2020 · 20:42

Dat zou wel heel tof zijn! Maar gaat nog wel een paar jaar duren denk ik zo…

Kingfishers28 november 2020 · 23:02

Ik denk dat snowworld wel snel verspoord zal zijn.

Plaats een reactie