Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Dit wordt het coronamasker van Val Thorens

Roel op 29 september 2020·bewerkt op 03 oktober 2020· 16 reacties

foto: [valthorens.com](http://www.valthorens.com)
foto: valthorens.com

Anticiperend op de coronacrisis heeft Val Thorens haar eigen mondneusmasker aangekondigd voor komend seizoen. Het betreft een 2-in-1 nekwarmer met een speciaal corona-masker. Hiermee blijft je hals warm maar heb je ook een veilig masker dat de mond en neus bedekt.

Bescherming tegen kou en corona

Het masker vormt zich om de neus en het gebruikte weefsel is speciaal ontwikkeld om speekseldeeltjes van 3 micron te filteren. Na een test door de “Direction Générale de l’Armement” is het weefsel ingedeeld in categorie 2, wat overeenkomt met een masker voor algemeen gebruik op basis van 50 wasbeurten. De nekwarmer is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Bolboduc, dat gespecialiseerd is in medische bescherming en technische en functionele kleding.

foto: [valthorens.com](http://www.valthorens.com)
foto: valthorens.com

Verkrijgbaar

De nekband, die in verschillende modellen verschijnt, kost 15 euro en is verkrijgbaar vanaf de opening van het skistation op 21 november 2020 bij het VVV-kantoor, de skiliften en in verschillende winkels in het dorp. Mensen die een week in Val Thorens verblijven krijgen waarschijnlijk korting. In de voorverkoop wordt hij voor 12 euro aangeboden via de webshop.

Tip: lees meer over corona op de themapagina Corona en wintersport.

Bron: topskinews.com

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In het overzicht met coronamaatregelen staat dat het in Frankrijk een echt mondkapje moet zijn. Dat is dit niet volgens mij, maar dit lijkt me wel goed te doen en dus een goed idee.

Hopelijk gaat dit in Italie en Zwitserland ook voldoende zijn!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 klopt, ik ben ook heel benieuwd. Sowieso vind ik het raar wat men als echt of niet echt mondkapje beschouwd. Want zolang iedereen z’n mondkapjes zelf mag naaien is er toch geen verschil met een buff en een mondkapje…

Click. Click. Peace

15 euro is niet duur. Maar ja, ik ga helaas niet naar Valto :-)

Peter Pos

Hebbon! Wie gaat er aankomend seizoen naar Val Tho? :D

Het lijkt wel zo’n latex SM masker… 🥴🥴🥴😁

Bla, bla, bla.

Zo! Nu de rest van de skigebieden nog en integreren in de prijs van de skipas en hatseflats enkel toestemming in de liften met dat ding voor het snoetje…

Integreren in de skipas volgens het poldermodel… een beetje voor het skigebied en een beetje voor de toerist. Niet volgens Alpen begrippen #houdetouristmaarondersteboven

*bericht bewerkt door Bruuuno op 29 sep 2020 17:54

… speciaal ontwikkeld om speekseldeeltjes van 3 micron te filteren

Een Covid19 deeltje schijnt maar 0.125 microns groot zijn. Dat is dus 24x kleiner dan de gaatjes in dit masker. Nu reist een Covid19 deel nooit alleen. Met ademen en praten schijnen druppels ter grootte van 1 micron te worden geproduceerd. Dit is nog steeds 3x kleiner dan de gaatjes in dit masker. Dit masker houdt dus alleen de grotere speekseldeeltjes tegen.

Fact check :https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/06/11/fact…

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.

Er ontbreekt echt nog 1 ding: een flapje om dit spul makkelijk met handschoenen aan over je neus te kunnen trekken bij het naderen van de wachtrij voor de lift.
Anders krijg je een opstopping van iedereen die aan 50% zonder masker zit te frutselen om zijn handschoenen uit te doen, dan het masker op en dan terug de handschoenen aan.

Volgende stap: skihelm met afneembaar kinstuk.
Zou zoiets niet corona-proof gemaakt kunnen worden?http://greasengas.blogspot.com/2014/10/matte-black-rg-1-core…

Glide on!

Er ontbreekt echt nog 1 ding: een flapje om dit spul makkelijk met handschoenen aan over je neus te kunnen trekken bij het naderen van de wachtrij voor de lift.
Anders krijg je een opstopping van iedereen die aan 50% zonder masker zit te frutselen om zijn handschoenen uit te doen, dan het masker op en dan terug de handschoenen aan.

Volgende stap: skihelm met afneembaar kinstuk.
Zou zoiets niet corona-proof gemaakt kunnen worden?http://greasengas.blogspot.com/2014/10/matte-black-rg-1-core…

Vivace op 29 sep 2020 19:04

je bedoeld zo een flapje die dan continu voor je gezichtsveld wappert? bloedje irritant ;)

don't count the days, make the days count !

@Unit106 Gisteren heeft Daniel Bonn, bekend van zijn onderzoek naar aerosolen, bij ons op de studie een college gegeven over zijn onderzoek hiernaar.
Hij vertelde dat de kleine druppels veruit de hoogste intensiteit hebben rondom 3.5 micrometer bij hoesten en 4 micrometer bij spreken. Dan zou dit mondmasker dus wel effectief zijn. Wel vreemd dat de professor die jij linkt een andere grootte aangeeft. Je zou denken dat de grootte van de druppels iets is waar geen discussie over zou moeten zijn, maar wat simpelweg gemeten kan worden.

De bijbehorende grafiek kan ik helaas niet toevoegen omdat ik niet weet of ik daar toestemming voor heb.

*bericht bewerkt door JoeyTribbiani op 30 sep 2020 11:33

Wel vreemd dat de professor die jij linkt een andere grootte aangeeft.

JoeyTribbiani op 30 sep 2020 11:25

Ben zelf dit plaatje nog tegen gekomen :

null

Je hebt inderdaad ook grotere druppels maar juist de kleinere druppels bevatten de meeste virus deeltjes.
Bron :https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2…

Het gaat er mij verder niet om om dit masker af te keuren. Ik verbaas mij echter over de enthousiaste reacties die volgen. Een ieder neemt kwakkeloos aan dat dit masker echt beschermd tegen Covid19 en dat elk ski oord dit voorbeeld moet volgen. Is er dan niemand meer die zelf denkt en kritisch kijkt of dit echt zo is?

Ergens werd ook deze buff https://www.buff.com/be/buff-filter-tube-solid-night-blue.ht… vermeld. In de tekst staat : “Certified filters included! 98% filtration efficiency guaranteed.” dus dit zal wel goed moeten zijn toch? Als je echter de details bekijkt staat er : “Certified filters provide 98% bacterial filtration efficiency meeting the performance requirements of Bacterial Filtration Efficiency and Breathability of the harmonized European standard”. Covid19 is een virus en geen bacterie. Een virus deeltje is 8x kleiner dan een bacterie deeltje. Deze buff beschermd mogelijk dus niet zo goed tegen Covid19.

Draag je het mondkapje alleen maar omdat dit nou eenmaal moet dan maakt het allemaal niet uit. Wil je echt voorkomen dat je andere besmet dan moet je wat meer kritisch zijn en goed kijken welke maskers echt geschikt zijn voor virussen.

*bericht bewerkt door Unit106 op 30 sep 2020 12:16

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.
raag je het mondkapje alleen maar omdat dit nou eenmaal moet dan maakt het allemaal niet uit. § Unit106 op 30 sep 2020 12:07

Dan voldoet het dus voor de meerderheid van de mensen.

*bericht bewerkt door sterko op 01 okt 2020 00:31

Annoying skiers since 2003

Tsja, discussie is wellicht meer gebaar bij een alternatief dat beter werkt. Suggesties?

Edwin van Riel

Dan voldoet het dus voor de meerderheid van de mensen.

sterko op 01 okt 2020 00:30

Elke andere vorm van kapjes en buffs zonder filters en dergelijke voldoen dan ook. Ik draag zelf altijd een balaclava en hopelijk is dat voldoende om voor de vorm een mondkapje op te hebben.

*bericht bewerkt door Unit106 op 01 okt 2020 08:56

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.

€15 is ook voldoende.
In verschillende Oostenrijkse gebieden krijg je dergelijke “uniek” mondmasker inbegrepen in de (week)skipas.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Ondanks alle discussie over evidence based vind ik dit een prima initiatief. Ik zou er graag een bestellen maar vind op de Val thorens site niets terug. Iemand een tip waar je dit kan bestellen.

Plaats een reactie