Blog

OutdoorXL: skispecialist van West-Nederland

OutdoorXL: skispecialist van West-Nederland
20 februari 2018 m.boerlage

In 2013 stapte OutdoorXL de skiwereld in om de lange winterperiode van het kampeerseizoen te overbruggen. Nu, vijf jaar later, heeft de wintersportcollectie van OutdoorXL zich ontwikkeld tot één van de grootste van Nederland en wordt de winkel bezocht door skiërs van binnen én ver buiten de Rotterdamse regio.

Al sinds de start van de winkel in 2005 hadden de broers Voogd van OutdoorXL speciale interesse voor de wintersport. Maar het duurde nog acht jaar voordat de eerste stappen daadwerkelijk werden gezet. “We wisten toen al dat de skimarkt erg concurrerend is. We dachten dat we een betere kans van slagen zouden hebben met een echt onderscheidende aanpak,” legt Mark Voogd uit. “Een gelukkige bijkomstigheid was dat er precies in onze beginjaren een ontwikkeling gaande was met steeds bredere tailleringen voor pisteski’s. Met name in Amerika en Scandinavië verkochten skimerken steeds bredere ski’s om normaal mee op de piste mee te skiën. Dat is inmiddels ook hier volop aan de gang. Op die trend zijn wij aangehaakt. Onze enorme collectie ski’s én het aanpassen van skischoenen zijn echt de pijlers waar we ons specialisme mee hebben opgebouwd.”

Bredere ski’s

“De ontwikkeling van bredere ski’s is al langer aan de gang,” zegt freeride specialist Jack van Nunen, die in de afgelopen twintig jaar alle ontwikkelingen zelf heeft meegemaakt. “Eerst zag je het bij ski’s voor buiten de piste, de zogenaamde freeride ski’s. Die bleven maar breder worden voor meer drijfvermogen in de verse sneeuw. Toen de skimerken vervolgens gingen experimenteren met omhoog lopende voorkanten van de ski’s, rocker noemen ze dat, bleek dat je met bredere ski’s ook super óp de piste uit de voeten kunt. Tegenwoordig is het misschien wel het interessantste segment in de markt. Zie het een beetje als mountainbikes of SUV’s, daar kun je ook prima mee op de weg rijden. Ze voelen iets anders dan de race-ski’s natuurlijk, het is meer ‘cruisen’. Maar ze zijn juist heel geschikt voor mensen die makkelijker op de piste willen skiën als er van die hopen sneeuw liggen.”

Skischoenen

TIPTip Benieuwd naar de complete wintersportcollectie van OutdoorXL? Bezoek de website van de winkel in Barendrecht. 

Skischoenen is het andere specialisme waar OutdoorXL zich volledig op heeft gefocust. Ze vormen hét onderdeel van de uitrusting die bepalen of de skivakantie leuk of pijnlijk is. “Het kan al misgaan bij het bepalen van de juiste maat,” vertelt Goos van Eck, die de ski-afdeling van OutdoorXL heeft ontwikkeld. “Om te voorkomen dat skischoenen te groot worden gekocht, nemen we er alle tijd voor. Vervolgens zoeken we samen met de klant een schoen uit die perfect past bij de voet. En als er dan nog aanpassingen nodig zijn, dan doen we dat. Bootfitting heet dat in het skiwereldje, het verder aanpassen van de skischoen aan de voet.”

Elk seizoen staat bij OutdoorXL de skitest centraal. “Inmiddels gaan we met alle negen specialisten van de afdeling naar de test,” zegt Mark Voogd. “Het is belangrijk om zoveel mogelijk ski’s zelf te skiën. Drie dagen lang alleen maar met ski’s bezig zijn voor je werk, geweldig! We vertellen natuurlijk graag over al onze bevindingen.”