Espace Killy 30 januari 2012

Dit onderwerp gaat over de bestemming Tignes - Val d'Isère

De Franse Alpen ontdekken blijft een hele ervaring. Mijn broer Axel verkent een skigebied dat tot voor kort een blinde vlek bleef op zijn voornamelijk ‘Frans’ palmares. Het charmante Val d’Isère, samen met Tignes behorend tot het skigebied ‘Espace Killy’ (300 km pistes), heeft een prima reputatie. Hoewel dit skigebied diep in de Franse Alpen verborgen ligt, loont het zeker de moeite de verre verplaatsing te maken.

null

Opnieuw vliegen
Na een vliegreis van ongeveer anderhalf uur vanuit Brussel en een taxi transfer van een kleine drie uur vanuit Genève arriveerden we in Espace Killy. De sneeuwcondities waren veelbelovend na de voorspellingen van weerman Roel. Dit werd bevestigd zodra we ons op de pistes begaven. Na anderhalf uur verkennen zat onze eerste dag er reeds op, maar bij wijze van opwarming bleek dit in eerste instantie voldoende. De après-ski, in één van de vele gezellige Engelse pubs, was wat flauwtjes, maar dat valt te verklaren door de immer kalmere zondagen. Vooral Engelsen en Scandinaven maken hier de dienst uit, wat toch wel verschilt van de meeste skigebieden in de Franse Alpen.

null

Beperkte zichtbaarheid en ijskoude temperaturen
Maandag was de eerste volwaardige skidag, met uitzonderlijk goede pistecondities, maar jammer genoeg een beperkte zichtbaarheid door een zwaar bewolkte hemel. De kwaliteit van de sneeuw en de pistes compenseerde dit echter ruimschoots en deed ook de ijzig koude wind vergeten. Op de top werd een temperatuur van -15°C weergegeven, bij een sneeuwhoogte van 205 cm. We begaven ons vandaag naar de col de l’Iseran (3241m), welbekend bij wielertoeristen, die de Pissaillasgletsjer herbergt. Enkele rode en blauwe pistes in deze zeer rustige omgeving lieten ons toe vandaag al heel wat kilometers af te haspelen. De perfect geprepareerde pistes in deze zone laten zowel beginnende skiërs als gevorderden toe zich uit te leven. Overigens worden zowel op de pistes als op de map, zeer duidelijk ‘ski tranquille’ zones aangeduid, zeg maar ‘comfort zones’ voor beginnende skiërs. Het interessante is dat deze niet enkel in de vallei gelegen zijn, maar ook op grotere hoogte.

Wereldbekerpistes
Na een lange afdaling zochten we de andere kant van het skigebied op, waar zich de wereldbekerpistes voor mannen (Bellevarde, zwart) en vrouwen (Coupe du Monde, rood) bevinden. Dit iets drukkere deel van het skigebied betekent een uitdaging voor alle niveaus. Jammer genoeg konden we voorlopig niet off-piste skiën door lawinegevaar, maar ook hier liggen eindeloze mogelijkheden.

null

Een bijkomend voordeel van dit skigebied is dat vele pistes op verschillende plaatsen in en rond Val d’Isère aankomen, waardoor de drukte goed gespreid wordt. Gratis pendelbussen zorgen er bovendien voor dat je vlot weer in het centrum geraakt. Morgen trachten we de oversteek naar het aanpalende Tignes te maken. De weersvoorspellingen zijn hoopvol en de sneeuwkwaliteit blijft gewaarborgd tot in het dal (1850m).

null

null

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Goeie review Kristof!

Wie de (in mijn ogen) mooie pistes wil weten:
https://www.wintersport.nl/skigebieden/espacekilly/forum/top…

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Bedankt Frank voor de bijkomende info

Plaats een reactie