BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Reviews Le Grand Massif

Reviews Le Grand Massif

88% beveelt dit gebied aan. Beoordeeld met een 7.7 op basis van 3851 reviews.

  • Sterke punten: Uitstekend voor beginners, geweldige mogelijkheden voor tochten, voldoende off-piste, geen vlakke stukken, goed eten op de piste, kindvriendelijk, eenvoudig bereikbaar, erg sneeuwzeker en uitstekende variatie in pistes.

Wat vind jij van Le Grand Massif?


Beoordelingen van gebruikers

  • Gast259
    Gast259 17 februari 2018 · 08:43

    We komen al vele jaren in Grand Massif. Top gebied met vele mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. We zijn hier geweest als stel zonder kinderen, met vrienden, met kleine kinderen en met tieners en meerdere families. Elke keer hebben we ons volop vermaakt. Elke subgebied heeft zijn charme en mogelijkheden zodat je bij elk weertype uit de voeten kunt. Het leukste vinden wij de tochten mogelijkheden. De kom bij Flaine is overzichtelijk zodat tieners hier prima alleen kunnen skien zonder te verdwalen in het grote Grans Massif. Enige negative is de drukke afdaling van de Grand Vans naar Flaine en de betonbouw in Flaine.

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast509
    Gast509 5 maart 2017 · 21:33

    Mooi groot gebied met hooggebergte bij Flaine en Samoens en beschut in de bossen bij Morillon en Carroz. Niet altijd even handige verbindingen en daarom vaak lange rijen. Ideaal gebied voor liefhebbers van blauwe en rode pistes, en vooral van lange boulevards. Carroz is de gezelligste plek, Samoens de lelijkste en Flaine voor lifehebbers van modernisme. Eten is uitstekend bij L'Igloo boven Morillon. De Fransen zijn gezellig en Carroz heeft veel terrassen en kroegen. Minder geschikt voor kleine kinderen (onoverzichtelijk) behalve Morillon.

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Gast002
    Gast002 3 februari 2017 · 10:30

    Groot gebied, alhoewel niet alle pistes open waren. Dat konden ze in onze ogen wel, maar het leek er op alsof de pisteurs deze wilden "sparen" voor het hoogseizoen. Door de hoge temperatuur van deze week en de regen waren er geen dalafdalingen naar Vercland, Morillion en Samoëns mogelijk. Boven de 1200 meter was er redelijk tot goed te skiën. Sommige pistes waren woensdag erg ijzig, dat gaf de laatste dag op sommige verbindingsstukken de nodige opstoppingen omdat deze (blauwe?) pistes erg moeilijk te begaan waren voor beginners. De 14 km Cascades naar Sixt is niet geschikt voor snowboarders die niet willen steppen... Kortom, een leuk gebied, maar de pisteurs (of hun managers) mogen een stapje extra zetten om volledig waar voor je geld te leveren.

    Met vrienden Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Gast355
    Gast355 23 januari 2017 · 09:37

    In januari 2017 na de enorme sneeuwdump een week mogen genieten van het prachtige weer. Heerlijke brede pistes en goeie verbindingen tussen de verschillende dorpen. Kortom, een heerlijk gebied met afwisselende pistes! Après-ski is overigens bijna niet aanwezig maar dankzij de reisleiding van Sunweb/ Bizztravel/ Husk een prachtig feestje gehad met een hele hoop Nederlanders. De medewerkers van het restaurant hadden nog nooit zo een feest meegemaakt! Ik raad het gebied voor het skiën/ boarden iedereen aan, maar wil je aan het einde van de dag nog een feest dan kun je beter naar een ander gebied!

    Met vrienden Skiër 4 tot 6 jaar ervaring
  • Gast487
    Gast487 20 februari 2016 · 15:10

    Even een reactie op gast 641, Dat er maar 1 2-pers. stoeltjeslift naar de Tete de Saix is,is niet waar Er zijn 3 stoeltjesliften,nl de 3pers. Lanche,de 2 pers. Airon en de 2pers. Gentianes. De laatste lift, die je moet nemen om naar Flaine terug te gaan, is de 6pers. Vernant.Dat je flinke wachttijden voor de liften hebt in vakantieperiodes, daar ontkom je helaas niet aan. Ik kom al 15 jaar in het Grand Massif, en daar naast ook in andere gebieden, maar blijf het mijn meest favoriete gebied vinden.

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast641
    Gast641 14 februari 2016 · 08:13

    Tja men zegt dat het 260km piste en ja dat klopt wel maar………. Als je naar Flaine wil vanuit alle lager gelegen dorpen is er maar 1 zeer oud twee persoons verbindingsliftje naar Flaine……..U raad het al in de crocus week als ook een groot deel van Frankrijk en ook nog België vakantie hebben……….45 minuten wachten is dan niets. Wij hoorde van anderen dat soms een uur wachttijd ook tot de mogelijkheden behoort. Verder een echt Frans gebied met brede veelal blauwe pistes. relatief weinig horeca op de pistes. Kortom eens maar nooit meer.

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast624
    Gast624 7 februari 2016 · 23:15

    Veelzijdig gebied. Het prepareren van de pistes kan stukken beter. Verbindingspistes zijn eigenlijk te klein in verhouding, hierdoor erg druk en van slechte kwaliteit. Erg vriendelijk en gemoedelijk gebied.

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Matthias123
    Matthias123 7 januari 2016 · 08:17

    Heerlijk uitgestrekt gebied en schappelijk geprijst. Verder is het een fantastisch gebied voor freeriders. En omdat het een echt sneeuwgat is, is de sneeuwkwaliteit hier over het algemeen zeer goed! Het enige nadeel is dat er her en der nog wat verouderde liften zijn.

    Met familie Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast658
    Gast658 18 december 2015 · 18:32

    de pistes zijn niet moeilijk en ook niet makkelijk dus voor alle niveau's een prima skigebied er zijn nog wel een paar oude liften.

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Gast879
    Gast879 2 oktober 2015 · 12:31

    Vorig jaar hier geweest met zn 6e. Voor 4 van ons was het de 2x wintersport waaronder ik. Wij vonden het een super fijn gebied voor ons als beginners. Mooie brede pistes met voor ieder wat qua uitdaging. De 2 ervaren jongens vonden het iets minder. Die waren in no time het hele gebied door geweest( waren ook 3 valleien gewend dus niet heel representatief). Ik als snowboarder vond het fijne pistes. Niet veel vlakke stukken. Alleen de cascade vond ik echt drama. Super mooi uitzicht, maar soms zo vlak dat ik helemaal stil stond en werd getrokken door skiërs die moesten langlaufen. 2e stuk was wel beter en dus leuker. Wij waren in Flaine wat ons prima beviel. Alleen de lift naar de andere dorpen was 3 dagen dicht. Dan is het opeens wel een klein gebied. Ik vind het een aanrader als je met verschillende niveaus bent. Voor ieder wat. Ook de rij afstand was top. Komen graagterug Komen graag terug.

    Met vrienden Snowboarder 1 tot 4 jaar ervaring
  • Arno5
    Arno5 8 maart 2015 · 10:47

    Als reactie op de review van @Gast215 op 27 feb, wil ik graag verwijzen naar: https://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/3108/Maar-het-waait-helema...

    Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast215
    Gast215 27 februari 2015 · 02:39

    Wij gaan vrijwel altijd in januari skiën omdat het dan relatief rustig is. We kiezen ook altijd een groot gebied want houden ervan om flink veel kilometers te maken. Aangezien het afgelopen januari erg warm was, waren er veel pistes dicht. Dat is spijtig, maar weinig aan te doen. Het viel ons echter op dat ook veel pistes boven de 2000 meter gesloten waren. Aangezien de lager gelegen pistes al voor een groot deel gesloten waren vanwege de beperkte sneeuwval, zou je verwachten dat ‘les pisteurs’ hun best doen de hoger gelegen gedeelten wel te openen. Dat gebeurde de hele week niet. Op een gegeven moment hebben we de borden 'fermé' (in de vorm van een doek tussen twee paaltjes) maar eens genegeerd en wat bleek? Een prachtige piste! Dat vroeg om een vervolg. Ook met de minstens 15 ‘gesloten’ pistes waar we daarna nog overheen hebben geskied bleek niets mis. Stuk voor stuk prachtige pistes met voldoende sneeuw; sommige wel, anderen niet of nauwelijks geprepareerd. Daarnaast werden de liften wel erg snel stil gezet als het een beetje waaide. Op die dagen was het grootste deel van de dag niet mogelijk om van bijvoorbeeld Morillon naar Flaine te gaan. Het aantal pistes werd daardoor nog beperkter, maar opeens gingen toen een aantal pistes van Les Carroz geopend. Ook dat was vreemd, want de dagen ervoor waren deze nog vrijwel allemaal gesloten en het had ondertussen niet gesneeuwd. De enige conclusie die wij konden trekken is dat in Grand Massif ‘les pisteurs’ niet als doel hebben zoveel mogelijk pistes te prepareren en te openen. Het lijkt erop dat ze hun werk aanpassen aan het aantal mensen dat aan het skiën is, dus dat ze in rustige tijden minder pistes prepareren en in drukkere tijden meer. Dan is de prijs voor de skipas van 231 euro voor slechts 1/3de van het aantal beloofde kilometers wel erg veel. Voor ons geen Grand Massif meer.

    Met partner meer dan 10 jaar ervaring
  • Jogeflote
    Jogeflote 4 januari 2015 · 13:20

    Afgelopen week in het Grand Massif geweest. We verbleven in Samoens, een mooi dorpje, erg druk maar nog steeds wel gemoedelijk. Dit viel overigens in heel het gebied op, overal vriendelijke en behulpzame mensen ondanks de grote kerstdrukte. Het skigebied is zeker de moeite waard, maar niet zo uitdagend als sommige andere in Frankrijk. Daarbij viel het mij op dat er heel veel onervaren skiërs op de pistes waren, wat ervoor zorgde dat we nog meer dan anders moesten letten op de manoeuvres van anderen. Dit gold in het speciaal voor de verbindingspistes, die echt superdruk waren. Voor de grootste uitdagingen moet je in Flaine zijn, voor de mooie plaatjes en makkelijkere pistes kun je goed in Carroz en Morillon terecht. Eten en drinken is net zoals elders in Frankrijk niet goedkoop. We betaalden voor een cappuccino prijzen variërend van 4 tot 6 euro, een beetje salade kost al snel meer dan 10 euro en een bakje friet een euro of 6. Het gebied kent niet heel veel pisterestaurants, wat maakt dat het tussen 11:30 en 14:30 ontzettend druk was, met o.a. plaatsgebrek en lange wachttijden als gevolg. Al bij al een prima gebied, maar voor mij net niet de top.

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast173
    Gast173 6 mei 2014 · 11:01

    Mooi maar wel makkelijk skigebied zover je op de pistes blijft. Off piste zal er meer uitdaging zijn maar veel rode pistes zijn in mijn beleving eerder donkerblauw. Bij Flaine zijn dan nog de wat uitdagender pistes. De zwarte pistes zijn veelal van het type buckel. Wij waren er afgelopen maart en het was aardig warm. De pistes bij Flaine blijven het langst goed. De mensen in de horeca en het hotel vond ik bijzonder vriendelijk en service-gericht. De sfeer in het hele gebied erg goed. Jammer dat er niet voldoende uitdaging is qua pistes. Ik zal om deze reden niet meer naar dit gebied terugkeren. Het is wat dat betreft ook niet te vergelijken met Espace Killy, Trois Vallees of Paradiski. Vind het meer geschikt voor families die niet te ver willen rijden en toch in Frankrijk willen skieen.

    Met partner Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Gast635
    Gast635 1 maart 2014 · 23:05

    Super skigebied! Samoens en Morillon gezellig voor familie's en Flaine voor de mensen die gelijk aan de piste willen zitten. We hebben hier 5 weken geboard en ik denk dat er in de toekomst vele weken zullen volgen! Echt een gebied waar je geen genoeg van krijgt! Kenmerken voor het gebied: Veel aansluiting van piste's/dorpen, veel offpiste mogelijkheden, vele mooie piste's, zelfs dit seizoen perfecte piste's ondanks slechte winter, dichtbij NL, makkelijk aan te rijden, relatief goedkoop, In Samoens en Morillon vriendelijke locals in horeca en winkels, In Flaine wat minder ook omdat dit dorp alleen in de winterseisoenen leeft, zomers is hier weinig open. erg geschikt ook voor familie's met kleine kinderen.

    Met vrienden Snowboarder 4 tot 6 jaar ervaring
  • Gast481
    Gast481 28 februari 2014 · 15:54

    heel toffe mensen in de buurt van morillon het is de eerste keer dat ik daar ga en vind het hhel tof behalve als er hhel veel mensen zijn.In de restorants kregen we onze frietjes na 1.5uur

    Met vrienden Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Arno11
    Arno11 20 januari 2014 · 18:16

    In januari 2014 een week in Flaine geweest. De bereikbaarheid was vanaf de autostrade goed te doen enkel was het bij onze aankomst aan het sneeuwen vanaf 1000m en hebben we kettingen nodig gehad, dus hou deze maar klaar als het sneeuwt. Flaine is zoals beschreven en eerder gezegd niet zo'n mooi dorp alleen hecht ik hier niet zo veel belang aan. Wat Bij mij wel een hekel punt was is dat alles duur was. Parking in het dorp was zo'n 25euro (buiten) en in onze accomodatie 45eur. Ook eten/drinken in de restaurants/bars vond ik aan de hoge prijs,zeker op de pistes, het hoogste was 4,2eur voor een 25cl pilsje. Onze accomodatie was vrij goedkoop geboekt incl skipas en dan is het wel een kleine domper als alles zo duur is. Onze appartement lag perfect gelegen direct aan de pistes en lift grand vans (appartement les terrasses de veret). Het gebied op zich is groot genoeg voor mensen die af en toe een tocht willen maken, na een week had ik het wel gezien. In Flaine bijna 95% snelle afkoppelbare liften en tevens in de rest van het gebied nieuwe en snellere liften als kan je soms eens op een oudere liften stoten. Sleepliften zijn zo goed als allemaal 'lanceerliften' (geen verbindingsliften) al heb ik hier zelf geen probleem mee. Zoals ik al zei aangekomen met sneeuw maar dagen erna veel zon en hoge temperaturen waardoor de sneeuw zienderogen verdween en tegen de middag rapper slecht werd. Op sommige rode piste tegen het einde van de week veel kale plekken en ik vond dat ze hier weinig aan deden en de piste preparatie niet top was. Door dat de sneeuw niet overvloedig gevallen was hebben we ook de cascade niet kunnen doen (te weinig sneeuw) en de combe de gers (te hoog lawine gevaar) dus hierover kan ik niets zeggen. Verbinden richting morillon en les carroz zijn goed maar ik weet niet of deze een hoge capaciteit kunnen verdragen tijdens het hoogseizoen. In heel het gebied is grote keuze van offpiste alleen was dit rap verspoord. Conclusie: ik zou hier nog wel eens willen komen als de condities top zijn maar dit was voor mijn geen topgebied. Tips: - In morillon de groene marvel piste is een mooie piste door het bos met langs de kant rustige picknick tafels. - zit je in Flaine foret vermijd de kleine supermarkt en ga beter naar de sherpa in Flaine forum via de lift.

    Met partner Snowboarder 1 tot 4 jaar ervaring
  • Gast772
    Gast772 19 december 2013 · 11:37

    Heel mooi gebied! Als er veel sneeuw is... Bij minder gaat iedereen naar het punt waar wel sneeuw is en is het poepie druk! Kom hier nu al 18 jaar met familie en vrienden, ben tijden op skies naar benede gegaan maar nu al 6 jaar met een snowboard. vind het elk jaar een mooi gebied. maar merk wel dat het laatste jaren heel veel drukker is geworden.

    Met vrienden Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Lajla
    Lajla 16 november 2013 · 14:31

    We gaan voor de vijfde keer terug naar Le Grand Massif. Tussendoor zijn we elders geweest, maar dit gebied blijft zeker favoriet. Eerder zaten we in Morillon. Leuke appartementen, dicht aan de piste. Echter om naar andere delen van het gebied te komen moet je het voor lief nemen dat je een tijdje moet skiën (wel via hele leuke pistes). Tegenwoordig verblijven we in Flaine. Het is iets duurder maar zeer centraal. Vanaf hier kan je zo uitwijken naar alle gebieden. Ook hier zitten mooie appartementen en voor de jongeren ook meer leuke tentjes. Ik denk dat we hier vaak naar terug zullen gaan.

    Met vrienden Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Pascal3
    Pascal3 24 maart 2013 · 10:45

    Weet je wat nou zo gaaf is van dit gebied? Een aantal rode en zwarte pistes (eigenlijk kommetjes) op noord hellingen gooien ze dicht als het een paar dagen gaat sneeuwen (of als je verspoord zijn). Heb overigens ook nog nooit gezien dat deze geprepareerd worden. Je kunt je wellicht een voorstelling maken wat er gebeurd als na een paar dagen flink sneeuwen de (sleep-) liftjes worden uitgegraven en de pistes (soms voor een paar uur) even open gaan. Geweldige poeder afdalingen!? Tot je heupen door de poederrrr. Heerlijk! Insiderstip, het gaat om de combe de Gers, combe de Veret en de Lindars Nord. Liggen helaas niet bij elkaar om de hoek, maar als je een beetje doorknalt kan je in een paar uurtjes je sporen op alle drie de kommetjes achterlaten?. Mooiste is natuurlijk als het later op de dag weer flink gaat sneeuwen?

    Met vrienden Snowboarder 6 tot 10 jaar ervaring
  • Gast024
    Gast024 14 maart 2013 · 09:41

    Top gebied op 1000 km van Den Haag. Voldoende uitdaging voor elk niveau. Off piste voldoende mogelijkheden. Na een verse dump richting Combe de Gers en de Combe de Veret.

    Met vrienden Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast681
    Gast681 18 februari 2013 · 16:20

    Le grand Massif is een geweldig skigebied. Voor iedereen zijn er voldoende kilometers te skiën. Er liggen geweldig mooie pistes (marmotte naar samoens; tourmaline, faust, lapiaz en minos naar flaine; sairon naar morrilon; chamois naar Les molliets. De echte uitdaging is echter de Corbalanche). De langste piste, Les Cascades, is echter geen aanrader. Deze piste is namelijk erg lang erg plat, waardoor skiërs moeten prikken en boarders moeten lopen. Een kilometer of 6 later krijgt de piste wel wat steilere stukken en kan men in ieder geval naar beneden glijden. Het is het echter niet waard om deze afdaling te maken, veel te prikken, uit te komen in sixt (waar niemand vrijwillig zal gaan skiën) en de bus te pakken naar een van de andere skidorpen. De prijs van het eten ligt voor franse begrippen op een redelijk niveau. Echte aprés-ski is nog niet geheel aanwezig, maar er is wel wat (bar vie (flying dutchman) in flaine). In Flaine liggen een aantal supermarkten: Sherpa en Spar zijn de grootste. Advies is om de sherpa op te zoeken, omdat deze bijna 2x goedkoper is dan de spar. De sherpa ligt onderaan het dorp (nog iets onder de lift in het dorp) richting de pistes.

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Gast681
    Gast681 18 februari 2013 · 16:20

    Le grand Massif is een geweldig skigebied. Voor iedereen zijn er voldoende kilometers te skiën. Er liggen geweldig mooie pistes (marmotte naar samoens; tourmaline, faust, lapiaz en minos naar flaine; sairon naar morrilon; chamois naar Les molliets. De echte uitdaging is echter de Corbalanche). De langste piste, Les Cascades, is echter geen aanrader. Deze piste is namelijk erg lang erg plat, waardoor skiërs moeten prikken en boarders moeten lopen. Een kilometer of 6 later krijgt de piste wel wat steilere stukken en kan men in ieder geval naar beneden glijden. Het is het echter niet waard om deze afdaling te maken, veel te prikken, uit te komen in sixt (waar niemand vrijwillig zal gaan skiën) en de bus te pakken naar een van de andere skidorpen. De prijs van het eten ligt voor franse begrippen op een redelijk niveau. Echte aprés-ski is nog niet geheel aanwezig, maar er is wel wat (bar vie (flying dutchman) in flaine). In Flaine liggen een aantal supermarkten: Sherpa en Spar zijn de grootste. Advies is om de sherpa op te zoeken, omdat deze bijna 2x goedkoper is dan de spar. De sherpa ligt onderaan het dorp (nog iets onder de lift in het dorp) richting de pistes.

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Gast186
    Gast186 24 december 2012 · 10:37

    Wij waren hier de week van 15-22 december dit jaar. Veel sneeuw gehad. Helaas waren in deze week nog slechts heel weinig liften open (in Flaine, waar wij zaten, slechts 7). Daarnaast ging er ook nog eens geen bus naar andere dorpen als Les Carroz. Verder wel een een prima week gehad dankzij de sneeuw en offpiste mogelijkheden. Ik ga graag nog eens terug naar dit gebied in een andere week als het gebied echt opent (vanaf de kerstweek).

    Met familie Snowboarder 4 tot 6 jaar ervaring
  • Gast689
    Gast689 24 september 2012 · 19:15

    Le Grand Massif is een groot skigebied met meestal goede veel en goede sneeuw. Het kan er wel erg koud zijn.Ik ben er twee keer geweest, in 2003 en in 2010. De laatste keer met prachtig weer in maart. Beide keren verbleven we in Flaine, een nogal lelijk dorp maar wel ideaal qua aansluiting op het gebied. Zo is ski in en out perfect en verbleven we in 2010 in een prachtig nieuw appartement complex. Er zijn enkele bars maar verder is de uitstraling nogal 'blokkerig', er zijn wel enkele goede restaurants en winkels zoals Spar en Le Sherpa. Echter je komt niet in Flaine voor de apres ski maar voor de heerlijke pistes en goede kwaliteit sneeuw en veel ruimte, brede pistes en nooit wachttijden. Al met al twee keer erg genoten!

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Jos
    Jos 13 april 2012 · 15:03

    Na vele jaren in de eerste week van de paasvakantie naar Oostenrijk of Italië te gaan, dit jaar gekozen om eens Flaine af te reizen. Het eerste wat ons opviel was de enorm goede bereikbaarheid (vanuit België?. Ik denk niet dat ik ook al zo makkelijk naar een skigebied gereden ben. Autostrade tot aan de voet van de berg, 20 km omhoog en aangekomen ben je. Daarnaast was het skigebied werkelijk fantastisch. Veel sneeuw, weinig volk, moderne liften, veel mogelijkheden, en prachtige omgeving... Bizar dat dit skigebied niet erg bekend is bij het grote publiek. We verbleven in een goed en praktisch appartement. Het dorp heeft alle faciliteiten die je moet hebben maar daar blijft het ook bij. Wij komen nog altijd om te skiën. Sightseeing doen we wel in de zomer. Wij keren zeker terug want de gebied is echt onderschat!

    Met vrienden Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Arno
    Arno 2 april 2012 · 17:24

    Een paar kleine opmerkingen op het intro artikel van het Grand Massif: Volgens de tekst is Flaine het meest interessant. Maar mijn ervaring (met gasten) is dat men juist de rest van het gebied heel aantrekkelijk vindt, omdat het zich uitstekend leent voor een dag toeren over veelel blauwe pistes die de dorpen les Carroz, Morillon en Samoëns (1600) met elkaar verbinden. Hét grote verschil met veel (bekende) Franse gebieden is de hoeveelheid bos dat je vindt in het Grand Massif. Hiermee krijgt het al snel een iddylisch sfeertje en zorgt het voor beter zicht bij sneeuwval! Verder staat er vermeld dat er een halfpipe is, maar dat is helaas niet het geval. De laatste keer dat deze er lag is 10 jaar geleden; een hand gegraven halfpipe! Wél is het 'Jampark' van Flaine sinds dit seizoen groot en prima aangelegd met verschillende runs voor divers niveau en een mooie boardercross. Het Grand Massif is een zogenaamd sneeuwgat/schneeloch; door de ligging expositie tov het noordwesten en met de Mt Blanc als buffer voor inkomende depressies, valt hier jaarlijks veel sneeuw. Dankzij de vele niet-zuid hellingen, blijft de sneeuw in het hele gebied vaak goed liggen en kun je hier tot ver in april nog prima een week(end) komen skiën!

    Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Henk
    Henk 12 maart 2012 · 18:47

    Net terug van een paar super dagen in het gebied Grand Massif. Ondanks het mooie weer bleven de pistes goed alleen waren de dalafdalingen naar Morillon en Samoens dicht. De Cascade was nog wel open maar de laatste kilometer was zwaar. Inderdaad moet er veel geprikt worden maar met deze sneeuw kon er veel vaart gemaakt worden waardoor prikken meestal niet nodig was. Voor de meestes van ons groepje waren de blauwe pistes erg lekker maar ook de rode pistes waren goed te doen. Na een tegenvallende week in les Deux Alpes maakte deze dagen weer een hoop goed !!

    Met vrienden Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Ilco Meijer
    Ilco Meijer 20 februari 2012 · 11:47

    Positief aan het Flaine gebied zijn de relatief brede pistes. Vooral de Méphisto biedt volop ruimte om heen en weer te slalommen. Daarnaast is er boven de bomengrens genoeg ruimte om off-piste te gaan (tussen de Faust en de Christal genoeg mogelijkheden). Ook positief is het uitzicht op de Mont Blanc bovenop. Negatief is dat het pad bovenop op de flank niet echt geschikt is voor boarders. Daardoor kies je al gauw standaard voor de eerste beste piste naar beneden (Faust). En ook bij de andere kant op (naar rechts) moet je halverwege altijd een stukje lopen. De rest van het Grand Massif gebied (riching Les Carroz en Morillon) is minder omdat het snel druk wordt op de piste en omdat er relatief veel pad is. Ook ligt het onder de bomengrens waardoor het zicht (meer schaduw) minder is. In dat opzicht is een pas voor de rest van Le Grand Massif wat mij betreft niet waard. Het lange pad naar Sixt (16 km) is voor boarders helemaal niet interessant. Zelfs skiërs klagen dat ze teveel moeten 'klunnen'. Wat betreft appartement: wij zaten in Les Terasses de Vêret. Leuk met sauna en zwembad en het meest dicht bij de piste. Let op: sommige leidingen zitten te dicht bij de buitenwand, dus de eerste 2 dagen had slechts één douche (van de 3) überhaupt water. Na 2 dagen was dat verholpen, maar toch niet handig. Bij de Flying Dutchman is het op zich wel gezellig afgezien van de rioollucht die je ruikt als je binnenstapt. Bij Vie kan je halfpension regelen, het eten is zeker goed. Ambiance iets minder want het is eigenlijk een grot.

    Met vrienden Snowboarder 4 tot 6 jaar ervaring
  • Paul
    Paul 17 februari 2012 · 13:10

    Vorige week een schitterende week beleeft in Flaine. Sneeuw in overvloed, 7 dagen zon gehad, en door de koude bleven de condities uitstekend!! We logeerden in Flaine, waar alles aanwezig is om een sublieme skiweek te beleven. Aankopen doe je best in de supermarkt Sherpa in Flaine Forum, en niet in de spar in Flaine Foret. Prijzen zijn daar immers +/- 30% hoger!! We komen volgend jaar zeker terug. Grts Paul

    Met vrienden Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Hester
    Hester 3 februari 2012 · 11:57

    Wij zijn dit jaar voor de tweede keer naar Le Grand Massif geweest. Beide keren verbleven we in Flaine. Wat een geweldig gebied is Le grand Massif, je hebt er echt alles. Allereerst goede sneeuw (dit jaar natuurlijk helemaal) maar verder kun je allerlei soorten afdalingen maken en offpiste zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos (wel met gids/of leraar). Flaine is veel minder charmant als Samoens en Morillion, maar voor ons prima; alles is aanwezig. De pistes zijn rustig, de verbindingspiste richting van Samoens/Morillion vond ik wel wat druk, maar dat is maar één piste. Verder bijna geen wachttijden bij de liften. En de mensen (bij de liften, winkels, restaurants, recepties) zijn ontzettend vriendelijk. Ja, volgend jaar weer hoor!

    Met partner Snowboarder 4 tot 6 jaar ervaring
  • M Hoekstra
    M Hoekstra 30 januari 2012 · 16:57

    Het was geweldig, wij gaan altijd naar Oostenrijk. Maar we konden niets leuks vinden, Dus een keer Flaine geboekt. Was meer dan de moeite waard. Appartement aan de skipiste, we konden er uit skieen en er weer in! Ruime ski pistes, Vriendelijke mensen( had ik niet verwacht van die Fransen) Spar supermarkt bezorgt je boodschappen aan je deur ! Bussen rijden heen en weer de hele dag, is allemaal goed geregeld. Wij kwamen op 31 december 2011 aan, zijn een week geweest, is in die week ontzettend veel sneeuw gevallen. Veel sneeuwstormen, daarom waren niet alle skiliften soms open. We zagen soms niet veel, maar dat mocht de pret niet drukken. wij hebben een heerlijke vakantie gehad, samen met onze 3 kinderen. Wij hebben de voorjaarsvakantie weer geboekt en weer Flaine! En dan gaat de hele familie mee, 13 personen. Je moet er niet heen gaan om te apres skieen, maar als je lekker wilt skieen is het perfect, van het ene dorp naar het andere dorp, heel veel kilometers, TOP!!!

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • Joke van der Kooij
    Joke van der Kooij 6 januari 2012 · 14:50

    Ik kom al ruim 10 jaar naar het Grand Massif. Het is een geweldig ski-snowboard gebied,en heel sneeuwzeker.De pistes zijn lang en worden heel goed onderhouden.Zelfs vorig jaar,toen er veel minder sneeuw lag,werden de pistes door de piste mensen goed geprepareerd en begaanbaar gemaakt!Als het zicht minder is,bij bijv. sneeuwval, kan je naar Morillon en les Carroz gaan, daar liggen de pistes tussen de bomen.Ook zijn er nieuwe, snelle stoeltjesliften bij gekomen.Wil je iets anders beleven, dan alleen maar op de pistes glijden, dan zou je contact kuunnen opnemen met Alpadventures. Arno en Jessica ,een nederlands stel,zijn dit bedrijfje gestart, wonen in Samoens, en organiseren allerlei arrangementen en clinics, o.a. voor de 10de keer dit jaar de Flainetrip!

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • F J Zeist
    F J Zeist 4 januari 2012 · 16:29

    Mooi skigebied, maar: veel gesloten liften en pistes. Reden onbekend, tarief liftpas wordt niet aangepast aan de capaciteit (50%) enorme drukte bij de enige lift die vanuit Flaine toegang geeft tot rest vh gebied. Een echte " once in a lifetime experience"

    Met familie Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • L.
    L. 31 december 2011 · 12:46

    Net terug uit Flaine. Een leuk skigebied, jammer dat het zo druk was (1e week kerstvakantie). Soms liepen de wachttijden bij de liften op tot 30-40 minuten. De cabinelift l'Aup de Veran is gesloten door een mechanisch mankement. Daardoor was het drukker bij de andere liften in het dal bij Flaine. Vanuit de rest van het gebied richting Flaine is maar 1 piste die toegang biedt tot Flaine. Hier was het daarom ook levensgevaarlijk om te skieen door de drukte en de slechte staat van de piste. Gelukkig hadden we veel zon dus dat maakte veel goed.

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Erik
    Erik 2 november 2011 · 09:06

    Geweest januari 2011. Er waren door de geringe sneeuwval een flink aantal piste afgesloten. Maar Le Grand Massif biedt meer dan genoeg pistes om je te vermaken. Pistes zijn vaak erg lang en breed waardoor je heerlijk kan cruisen. Vooral de Marmotte (van Flaine naar Samoens) lag er fantastisch bij. Hier en daar wel wat trage stoeltjes liften en sleepliften met katapultlancering. Daarnaast met een leraar van de ESF de eerste off-piste stapjes gemaakt. Het gebied is geschikt voor zowel beginners (genoeg blauw) als voor de echte cracks (veel off-piste mogelijkheden en diep zwarte buckelpistes).

    Met partner Skiër 4 tot 6 jaar ervaring
  • Bram
    Bram 11 juni 2011 · 10:31

    Het dorp Flaine is inderdaad opgetrokken uit betonnen gebouwen, maar daar zit een reden achter die iedereen onder jullie toch wel moet kennen voor je een mening als 'Oostblok' achtig geeft. Allereerst is Flaine een dorp dat in de jaren '60 opgetrokken is (door rijke skifanaten) met behulp van een persoonlijke architect Marcel Breuer (toonaangevend in Bauhaus architectuur). De bedoeling was om een dorp te creëren die geïntegreerd is in de natuur. Aangezien de rotsen in Flaine een grijstint hebben, is er geopteerd om speciaal beton in diezelfde kleur te creëren zodat als je vanop afstand naar het dorp kijkt (vb. boven op de Grandes Platières), het dorp versmelt in de grijstinten van de rotsen in de natuur. Daarbovenop werden in de gevels kunstelementen ingebracht (vooral in Flaine Forum). Hier zijn de gevels immers in diamant vorm zodat de zoninval juist hetzelfde is als in een diamant. Mijn eerste mening was inderdaad ook een vrij 'grijs' dorp, maar na het volgen van een rondleiding is mijn mening hierover sterk veranderd! Het skigebied anderzijds, is uitermate goed door de rijke sneeuwval en de super off-piste mogelijkheden!!

    Met vrienden Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • JSM
    JSM 7 april 2011 · 17:51

    Le Grand Massif is een mooi skigebied, er moet echter voldoende sneeuw liggen, zeker als je offpiste wil gaan. Seizoen 2010-2011 lag er minder sneeuw dan andere jaren, maar toch was het er nog heerlijk skiën op de zeer goed geprepareerde pistes! Zelfs bij temperaturen die overdag stegen tot zo'n 15°C in het dal bleven de pistes er goed bij liggen tot diep in de namiddag. Men deed er echt alles aan om de pistes goed te houden! Offpiste was dit seizoen echter niet mogelijk daar er dan echt wel een dikke twee meter verse poeder nodig is (rotsgebied), wat afgelopen seizoen het geval niet was. Ter compensatie was er wel een goed snowpark waar men alles in het werk stelde om alles perfect te prepareren zodat men er zich volledig kon uitleven. Vrachtwagens reden op en aan met verse sneeuw van hoger gelegen gebieden, zodat ook de lager gelegen pistes en het snowpark goed bleven. Normaal is dit echter niet nodig daar Le Grand Massif bekend staat als het sneeuw walhalla van Frankrijk! Wij verbleven in Flaine en daar was de après-ski z'n Frans: enkele bars met stevige prijskaarten maar wel met heel wat lekkere Belgische bieren op de kaart. Alsook is er 1 discotheek met enorme woekerprijzen voor de drank (6€ voor een biertje). Het dorp Flaine is een ouder dorp en niet zo mooi qua architectuur, maar wel alles bij de hand (meerdere winkels, bakkers, apotheek, slagers etc). Conclusie: een skigebied dat zeker de moeite waard is, maar het kent niet de uitgestrekheid van een Paradiski(Les Arcs, La Plagne). En je moet er ook niet zijn voor de gezellige après-ski zoals men het in Oostenrijk kent.

    Met vrienden Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • GPW
    GPW 15 februari 2011 · 22:31

    WE hebben in week 4 deze bestemming aangedaan ben zelf al de oudere categorie en de jongere meegenomen. ER zijn zoveel beoordelingen over dit gebied van grijze oostduitsland betonblokken tot mooi gebied. Wij zaten in de nieuwe appartementen van de veret en die waren goed! (10 meter van begin piste voor beginners)we heben helaas herlemaal geen sneeuw gehad maar enorm mooi weer. Mijn kinderen (ca 30 jaar en ervaren) hebben genoten van dit mooie gebied!! Uiteraard is het duur maar dat moet je dan maar voor lief nemen of zoals wij dat gewoon zijn vanuit Drenthe een Drentse borrel meenemen. (ca 8 euries) vergelijk in de supermarkt ca 16(duurie) voor een fles jagermeister. Zeeer veel complimenten aan de pisteboy's (track=preparation) en voor de rest... prima en doorheenkijken!

    Met familie Skiër 1 tot 4 jaar ervaring
  • 'Lies
    'Lies 13 februari 2011 · 11:56

    Gisteren terug gekomen van een week Morillon. Zoals bekend is er ook in het Grand Massif een behoorlijke tijd geen sneeuw gevallen. In het begin van de week leek het prima te doen maar al snel waren grote ijzige stukken en slush-achtige sneeuw een vast tafereel op veel pistes na 12.00 Echter de afdalingen vanaf het hoogste punt 2480m, Grand Platieres; o.a. Lucifer, Mephisto en Serpentine waren heerlijk, zo ook de ena laatste dal afdaling naar Morillon bleef bijzonder goed. Ltste dalafdaling en de cascade waren helaas gesloten. Uiteraard is heel de week zon ook een hoop waard maar het is echt te hopen dat er wat valt; het piste personeel had het er moeilijk mee. Het skigebied daarentegen heeft zker vele mogelijkheden en wij keren hier dan ook graag een keer terug.

    Met vrienden Snowboarder 4 tot 6 jaar ervaring
  • Harm
    Harm 6 februari 2011 · 00:26

    Ik geeft de score voor het Grand Massif in de wetenschap dat dit een SUPER gebied is als er verse sneeuw is gevallen. Helaas was dat voor ons niet het geval (verblijf van 29 januari t/m 5 februari 2011) dus de off-piste mogelijkheden waren zeer beperkt deze week. Met verse sneeuw is dit echter een walhalla.. We hebben een prachtige week gehad vanuit Flaine met alleen maar blauwe luchten en zon, zon, zon.. De pistes waren niet altijd even goed, maar ik heb ze ook zeker niet als slecht ervaren.. Vooral in de ochtend (tot ongeveer 13 uur) waren veel pistes in prima conditie, mede door het uitstekende werk van de piste preparateurs.. Doordat het 's nachts koud genoeg was konden de sneeuw kanonnen hun werk ook doen. Wij hebben vooral genoten van de lange piste naar Morillon 1100 die begon op de Tete de Saix.. Prachtige afdaling die (indien in 1 keer genomen) ongeveer 10 minuten in beslag nam.. Keer op keer genieten.. Ook de Faust bij Flaine was super (op één ijzige bocht na), zeker als je die nam in combinatie met een blauwe piste die zich boven afsplitste van de Faust.. Diverse terrasjes boden gelegenheid voor een korte stop om een biertje te nuttigen in de zon.. Verder kan ik weinig zeggen over de horeca want we hebben er simpelweg geen gebruik van gemaakt (zelf lekker broodjes mee overdag) en de apres ski hebben we links laten liggen m.u.v. een paar bezoekjes aan La Vie in Flaine... Ik zou hier zeker nog een keer naar terug willen, maar dan wel met verse sneeuw.. Desalniettemin hebben wij een heerlijke week gehad..

    Met vrienden Snowboarder 1 tot 4 jaar ervaring
  • Gerard
    Gerard 2 februari 2011 · 16:13

    nou dan ook hier maar even een update, wij zitten in een fantastisch app complex (la reine de press)in Samoens, het weer is fenomenaal, maar de pistes zijn beroerd, heel veel ijs, stenen erin en de sneeuw is hard. er is wel te skieen maar lekker relaxed door de poeder heen vliegen is er niet bij. Het weer maakt veel goed dus genieten kun je zeker, voor diegenen die de komende weken hiernaar toe gaan is het te hopen dat er sneeuw valt anders is het niet best

    Met partner Skiër meer dan 10 jaar ervaring
  • web
    web 30 januari 2011 · 18:35

    Wij hebben een geweldig appartement in Samoens village. Vandaag de eerste dag geskied. Met de gondeltjes sta je zo boven en heb je een goede ontsluiting op het hele gebied. Jammer geen dalafdaling naar Morillon village en geen Cascade. Maar er blijven genoeg mooie pistes over. De hele dag zon gehad en de pistes liggen ondanks dat er weinig sneeuw is gevallen strak bij, complimenten voor de pisteboys. Als het de hele week zo blijft, hebben we een super week. Verder is iedereen hier heel vriendelijk en behulpzaam. Een echte aanrader dus.

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Daddy
    Daddy 30 januari 2011 · 18:21

    We hebben de 1ste dag erop zitten in Morillon Les Esserts en het was in 1 woord geweldig. Top piste met een graadje of 5.Over het hele gebied zijn er 3 of 4 piste dicht en dat zijn de lange blauwe Cascade(14km) de groene Marvel(4km) en de dalafdaling naar Morillon Village kan helaas niet gedaan worden. Als het de hele week zo blijft hebben we niets te klagen.

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Jeroen
    Jeroen 17 januari 2011 · 12:11

    Nog even over de onvindbaarheid van de flying Dutchman. Wanneer je de Tourmaline volgt naar beneden kom je bij de beginnerspiste of babywei uit. die pak je ook totdat je bij de lift Grande Vans uitkomt. skies of boardje uit en de straat inlopen. na 2 minuten aan de rechterkant de Flying Dutchman.

    Met partner Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Jeroen
    Jeroen 17 januari 2011 · 12:06

    Net terug van een week Flaine. Wij zaten in Flaine Foret direct naast de Flying Dutchman. Les Terras de verret. Deze accomodatie was dit jaar voor het eerst open en is goed bevallen. Omdat het Frankrijk is hadden we met 2en een 4 persoons appartement en dat was goed te doen. alles netjes verzorgt en goed. Het gebied van flaine is mooi en divers. Mijn vriendin board pas een jaar en heeft zich goed vermaakt op de vele mooi lange en brede blauwe pistes. Jammer dat vanwege de geringe sneeuw de cascade dicht was. Om flinke toertochten op de piste te maken zou ik een ander gebied nemen. Als ik een middag alleen op pad ging had je al snel veel gezien. retourtje flaine morrilon is maar een uur tot anderhalf uur. maar off piste is dit gebied echt fenomenaal!Overal waar je kijkt heb je off piste zone's en enorme poedervelden tot je beschikking. ik ga hier zeker nog een keer heen als er iets meer sneeuw is en dan met vrienden om meer te genieten hiervan. wat betreft de prijzen.. die zijn idd een beetje hoog, maar ja dat is tegenwoordig overal. Wil je het goedkoop houden neem dan veel mee uit nederland. Omdat er niet super veel sneeuw lag waren de pistes in de lager gelegen gebieden best papperig en ook waren er veel piste's dicht. Dit ben ik in andere gebieden niet vaak tegengekomen (val Thorens, Val Gardena enz..) dit viel me wel een beetje tegen. al met al weer een superweek gehad, maar als je mij sneeuw geeft is het al snel goed.

    Met partner Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Bernard
    Bernard 12 januari 2011 · 10:59

    Grand-Massif - Flaine Las diverse reacties en vandaar een kleine beoordeling en wat reacties. Ben nu voor de tweede keer in Flaine geweest en over een paar weken volgt een derde maal. Ben erg tevreden over het gebied, heel mooie pistes die goed onderhouden worden. Voor de echte beginner een klein gebrek aan echte beginnerspistes, maar buiten dat voldoende gevarieerd aanbod. En ook ideaal om met 'n groep te reizen omdat Flaine in een bowl ligt; afspreken & opsplitsen etc. etc. is heel gemakkelijk. Daarnaast afgelopen week ook voor het eerst naar Samoens/Morillon geweest en ook daar niet ontevreden. Wel veel korte pistes daar maar dankzij de nieuwe Chariande expres (snelste lift Grand Massif voor zover ik weet) ben je in no time terug bij Tourmaline. Marmottes/Marmotte/Perce-Neige mogen dan ook eigenlijk niet ontbreken bij een bezoekje aan dit gebied. In Flaine natuurlijk Serpentine, Crystal, Faust, Almandine, Mephisto, Lucifer, Tourmaline (hoewel vaak overcrowded, want verbindingspiste) en nog vele meer. In het gebied veel moderne liften en natuurlijk nog enkele sleepliften. Horeca en supermarkten zijn erg duur. Op de piste 'n biertje is gauw 4-5 E. Maja, dan zit je ook wel op Grande Platieres met de Mt. Blanc als uitzicht. Persoonlijk kan ik er prima mee leven, zo gaat dat nu eenmaal op vakantie. Uiteten kan bij diverse tentjes in Flaine. Voor een gezellige avond is Chez Daniel (Flaine-Forum) een aanrader. Ook het restaurant onderaan de pistes bij de Grande Platieres lift (Flaine-Forum, 150 m. vanaf lift) is erg gezellig. Voor de typische Hollandse hap kan je terecht bij de Flying Dutchmen (Flaine-Foret). Hier krijg je een heel behoorlijke en betaalbare hap in een gezellige, typisch skihut-achtige tent, geserveerd door vriendelijk personeel. Voor een ieder die deze lastig kan vinden; trek onderaan de area de debutants bij Flaine-Foret je skies uit en loop 3 min. (nee niet meer) en dan vind je deze tent voorbij het eerste appartementencomplex. Met name de lunch is bij de Flying Dutchmen zeer betaalbaar en goed! De supermarkten zijn een drama qua prijzen. De goedkoopste blijft de supermarkt in Flaine-Foret. Zelfs als je Flaine-Forum verblijft is dit het waard om het liftje eenmaal per dag te pakken. De NL supermarkt nabij de Flying Dutchmen is leuke nieuwkomer, maar minstens net zo duur als de Franse concurrent (Nuttella 5 E i.t.t. 2,70 Flaine- Forum, kiwi's 1 E per stuk (!), 0,50 E Flaine-Forum) en zo kan ik nog even doorgaan. Ondanks de beoordeling van Arno/AlpAdv raad ik iedereen aan even naar beneden te gaan want het scheelt echt euro's, naast een veel breder assortiment. T.a.v. de kritiek op slechte pistes bij Samoens die ik las afgelopen weken. Mensen moeten zich realiseren dat er voor dit gebied relatief weinig sneeuw is gevallen en dat je je dan echt moet beperken tot Flaine omdat dat kleine 500 m. hoger gaat dan Samoens als je puur kijkt naar de pistes. Normaliter valt er in dit gebied veel sneeuw en dan zal dit probleem zichzelf doen oplossen! Grand-Massif, een heel mooi gebied. Uitgebreid aanbod van pistes. Franse gezelligheid. Korte wachttijden bij de liften. Vriendelijk pisteurs. Sneeuwzeker. Frans. Wat wil men nog meer? Last but not least complimenten aan Husk die de nieuwe bar La Vie hebben opgezet waar men lekker kan eten, erg goedkope drankjes aanbied en gratis WiFi internet.

    Met vrienden Skiër 1 tot 4 jaar ervaring
  • Anoniem
    Anoniem 3 januari 2011 · 19:02

    Zijn net terug van Le Grand Massif "Samoëns". Na veel positieve berichten te hebben gelezen op deze site hebben wij doen besluiten naar Le Grand Massif te gaan. Het skigebied is ons tegengevallen, slechte kwaliteit van de pistes(veel stenen en ijzig)en veel te druk op de pistes. Voor ons geen Le Grand Massif meer.Het plaatsje Samoëns heeft wel zijn charmes.

    Met partner Skiër
  • Daddy
    Daddy 1 januari 2011 · 17:21

    @Arno Wij zijn al 2 jaar in Morillon geweest en gingen dan per ski naar Flaine om de Flting Dutchman te bezoeken maar volgens ons is die nogal moeilijk te vinden. Kun je mij vertellen waar hij zit ?

    Met familie Skiër 6 tot 10 jaar ervaring
  • Arno de Jong
    Arno de Jong 26 december 2010 · 22:58

    Geweldig om al die positieve recensies te lezen. Dat bevestigt dat we de juiste bestemming gekozen hebben voor ons bedrijf! Ik lees veel over het hoge prijsniveau en met name in Flaine. Dit heeft alles te maken met het feit dat veel pisterestaurants in Flaine van 2 verschillende eigenaren zijn en dus monopolisten zijn. In Flaine op de piste is het idd niet zo geweldig, ga voor een stevige en betaalbare lunch gewoon naar de Flying Dutchman. Zij hebben sinds vorig jaar ook een betaalbare super(markt) geopend; zeker een aanrader tov de Spar en Sherpa. Buiten Flaine zijn er wel een flink aantal goeie en authetieke restaurants te vinden. Bv: refuge de Gers (halverwege Cascades piste), L'Beu en de Igloo in Morillon, Lou Caboens (op Samoens 1600) en een geheimtip in de bossen van les Carroz...(?). Vergeet de eetfabrieken en tupperware tenten, maar kies een voor deze opties; gezellig en lekker! Iedereen een heeft het op deze pagina vooral over Flaine, maar graag attenderen we je ook op Samoëns; geen touroperator bestemming, maar een echt authentiek dorp zoals je het zelden vind in de Franse Alpen. Dankzij de snelle telecabine en nieuwe Chariande stoeltjeslift sta je in 17 mnt (van 700m) op 2200 meter! Flaine is leuk voor de fanatiekelingen, Samoëns is meer een ski+ bestemming; iedeaal voor kids én voor de niet skiënde opa en oma. Veel plezier in het Grand Massif. Heb je vragen dan zijn we je graag van dienst: www.AlpAdventures.com, Arno & Jessica

    Snowboarder meer dan 10 jaar ervaring
  • Anoniem
    Anoniem 5 mei 2010 · 20:44

    Wij skien al jaren met familie en vrienden in frankrijk dit jaar was flaine aan de beurt.een prachtig en divers skigebied maar maar wat er op de web staat budget vriendelijk daar klop niets van het was echt peperduur en op de piste ook niet te eten jammer voor zo,n mooi skigebied e

  • Anoniem
    Anoniem 4 maart 2010 · 20:11

    Super mooie en diverse ski gebied voor iedereen. Hij doet echt niet onder van Tignes, Val Thorens en Paradiski qua ski mogelijkheden, maar natuur en diversiteit een topper. Voor off-piste en sneeuw kwaliteit maar ook mooie en lange tapijten, gewoon een 10.

  • Anoniem
    Anoniem 12 februari 2010 · 14:32

    Net terug uit Flaine. Moet mij aansluiten bij wat eerder is gezegd. Tot boven je knie?in de poeder is altijd heerlijk. Le Grand Massif staat al weken in de top 10 qua sneeuwhoogte. Mooi en divers gebied. In Flaine weinig apres-ski en andere mogelijkheden tot tijdverdrijf (Sauna, zwembad o.i.d. W?bioscoop en bowlingbaan) Wat betreft boodschappen; zie berichten op eerdere data. La Sherpa is het goedkoopst. (Spar echt heel prijzig) Cascade is echt te vlak voor boarders. Het is op een mooie dag echter w?de moeite waard om foto's te maken van de prachtige natuur. (Let op! Aan het einde van de piste doorgaans veel stenen op de piste) Veel sneeuwplezier voor degene die nog gaan!

  • Anoniem
    Anoniem 7 februari 2010 · 16:58

    Net terug van week Flaine. Zaten in zeer verzorgd appartement in Flaine For? Zeer uitgebreid, prachtig skigebied. Zalige brede afdalingen, weinig volk en GENIALE off-piste mogelijkheden. 2 keer getrakteerd geweest op verse poeder, waardoor het weekje helemaal niet meer stuk kon. Kleine tip: Voor uw inkopen in de winkel in Flaine, ga naar de sherpa in Flaine forum, die is 2 keer zo goedkoop als de Spar in Flaine For?

  • Anoniem
    Anoniem 28 januari 2010 · 10:04

    Grand Massif bezocht in de week van 16-23 januari 2010. Onze uitvalsbasis was Flaine. Appartementencomplex Flaine Montsoleil. Top accomodatie! Zeker gezien prijs/kwaliteit verhouding. Normaal bankstel en zitstoelen. Heb in Frankrijk anders meegemaakt. Gratis wi-fi. Auto in de parkeergarage direct onder het appartement. Met behulp van bagagewagentjes was de auto zo uit- en ingeladen. Handdoeken, badjassen en slippers inbegrepen. De relaxruimte (sauna, jacuzzi, et cetera) wel wat aan de krappe kant. Iedereen gaat natuurlijk om dezelfde tijd de sauna in. Skigebied Le Grand Massif is een leuke mix goede, brede pistes en mooie bospaden. Ook naast de piste kan je helemaal los. Zeker nadat er twee keer verse poeder is gevallen. Wel veel vlakke stukken wat voor ons als snowboarders niet altijd even ideaal is. Op advies van andere wintersporters, mede om die reden niet de 14 km lange afdaling Les Cascade gedaan. Een aantal liften wel verouderd,langzaam en kuitenknallers. Prijzen zijn zoals in andere reacties ook gezegd aan de hoge kant. Vier koffie voor 17 eurootjes.... (op de piste welteverstaan). 's avonds de auto gepakt en uiteten geweest in Les Carroz. Hier vielen de prijzen weer mee! Ritje van 20 minuten (als het niet sneeuwt? Wellicht een tip voor de zelfkokers: ga op de aankomstdag voordat je de berg op rijdt eens dagelijkse boodschappen doen in het dal. Daar heb je vaak nog de grote supermarkten zitten met normale prijzen. Een aantal shoppers vullen en je hoeft de rest van de week alleen nog brood te halen. Scheelt je een hoop poen, zodat je nog een tweede keer op wintersport kan?

  • Anoniem
    Anoniem 26 januari 2010 · 18:14

    Eind januari naar flaine montsoleil geweest.Het appartement was subliem,maar het skigebied heeft onze verwachtingen ruim overtroffen.Kwa diversiteit heb ik nog maar weinig gebieden bezochtdie hier aan kunnen tippen,Zowel op als naast de piste hebben wij in groep als veelzijdige ski?ons hart meer dan kunnen ophalen.Het sjeezen door de poeder sneeuw de jumps die her en der verspreid liggen,de snelle platgebolde pistes de buchelpisten,het funpark.Fun OP EN TOP.Hier kom ik zeker naar terug.

  • Anoniem
    Anoniem 26 januari 2010 · 09:52

    Wat een prachtig gebied. Wij zaten in Morillion. Onze 1-de afdaling was de groene marvel...was een prachtige afdaling was dat dwars door de bossen heen, het leek wel een sprookje, zo mooi was het, en zo lekker om er ff in te komen. Wij hebben ook de hele week super weer gehad. Wij zij in de week 17 jan tm 22 jan geweest, en hebben zo veel zon gehad...heelijk gewoon. Wij denken er nu al over om volgend jaar weer naar dit gebied te gaan.

  • Anoniem
    Anoniem 17 januari 2010 · 10:48

    + gisteren terug gekomen. was een top week. + mooi ski gebied uitgebreid.voor iedereen wat voor jong en oud + veel lange afdalingen genoeg offpiste mogelijkheden. + prijs kwaliteit.appartement goed. Flaine is erg duur vooral supermarkt en restaurants. ook kroegen duur. maar tijdens happy hour in de pub was het leuk om te doen. + Morrilon en Samoens zijn goedkoper. -- punt ski huur intersport flaine foret. echte racisten omdat je geen fransman bent. -- namelijk cascade gedaan (14km) vol met ijs en stenen, huur skis beschadidg. intersport wilde ze niet gratis oplappen voor mij. maar dat deed dat wel voor een fransman voor mij.hadden ook niet echt de tijd voor je met betrekking tot het uitzoeken van goede schoenen e.d. kortom Le Grand Massif super wintersport gebied, zou er zo weer naar terug gaan. maar niet meer mijn ski's huren bij de intersport in flaine foret

  • Anoniem
    Anoniem 20 mei 2009 · 15:15

    Goed nieuws voor diegenen die (terecht) wat klachten hebben over de soms wat trage liften: Op dit moment wordt er een supersnelle stoeltjeslift gebouwd van Samo? 1600 die in 1 keer naar de top van de T? de Saix gaat, op 2200m. Dit is een eerste aanzet tot het vervangen van meerdere oudere liften en er zullen er meerdere gaan volgen. Goed nieuws dus!!! Voor meer informatie over het Grand Massif en de mogelijkheden voor een geslaagde zomer of wintertrip ga je naar: www.AlpAdventures.com

  • Anoniem
    Anoniem 9 mei 2009 · 12:25

    Dit is echt het beste skigebied waar ik al ben geweest.Ik ben al naar vesrchillende skigebieden geweest (Les 3 Vall?, Les 4 Vall?, Flachau,...) Geweldige pistes, mooie afdalingen,..., alleen de liften gaan soms wat te traag? Daar zijn sommige aan vernieuwing toe. Samo? is een gezellig dorpje en heeft toch nog wat weg van de Ooosterijkse dorpjes!

  • Anoniem
    Anoniem 9 maart 2009 · 15:19

    Le Grand Massif is een mooi gebied, en erg aantrekkelijk met name omdat het een budget bestemming is. Als je geen zin hebt in grote drommen luidruchtige Nederlanders en het gevoel wilt hebben op vakantie te zijn is dit een goede keuze. Er zijn voornamelijk Fransen, en vrij veel Engelsen. Voor wat betreft de ski mogelijkheden doet dit gebied niet onder voor bijvoorbeeld La Plagne, al is het misschien wat minder overzichtelijk. Ook zijn er een aantal trage liften, welke zich vooral op de grotere hoogten bevinden (dus niet de belangrijke liften vanuit het dal). Voor off-piste liefhebbers is dit gebied zeker een aanrader. Ik heb zojuist een hele week buiten de piste door 50 cm verse poeder geboard. Kan eigenlijk niet mooier...

  • Anoniem
    Anoniem 2 maart 2009 · 21:03

    Dit jaar januari voor de 2e keer in grand massif geweest. eerste keer was in Samoens, en nu gekozen voor het betonnen dorp Flaine. Lelijk dorp maar echt genoten van de heerlijke sfeer in dit gebied, lekkere lange afdalingen, veel pistes die ook niet te dicht op elkaar liggen, dus je hebt nog het geovle dat je echt op avontuur bent in plaats van dat je piste naast piste hebt(zie het gebied behorende bij de dorpjes Le Corbier en La tousiere in het skigebied les sybelles). Dus voor mooie omgevingen en sfeer op de pistes(dan bedoel ik natuurlijk winstersport sfeer) is dit echt een aanrader. Jammer van de zwarte pistes die allemaal buckel pistes zin en dus voor een boarder, zoals ik, niet erg fijn te nemen. Toch een zeer goede 2e ervaring opgedaan in dit skigebied, en nu durf ik met zekerheid te zeggen dat ik zeker nog eens terug ga. Maar dan wel weg uit flaine, dat is toch echt te lelijk...? Zeker van dichtbij, van ver weg heeft het nog wel wat. ?

  • Anoniem
    Anoniem 19 februari 2009 · 21:00

    Sinds vorig jaar winter zijn wij met ons bedrijf www.AlpAdventures.com actief in het Grand Massif gebied. In een korte tijd zijn we uitgegroeid tot d?ederlandse specialist in dit geweldige gebied. Het Grand Massif heeft 3 hele grote voordelen en dat zijn volgens ons: De goede bereikbaarheid met auto en vliegtuig, de jaarlijks geweldige sneeuwcondities en de mooie variatie van het skigebied. Hoe de omstandigheden ook zijn, er zijn bijna altijd goede (off)pistes te vinden om een mooie dag te beleven. Schijnt de zon, dan heb je boven Flaine en les Carroz heerlijke dagen. Sneeuwt het en is het zicht minder, zorg dan dat je in het bosrijke deel (Carroz, Morillon) van het gebied rondglijdt. Off piste biedt Flaine op het eerste gezicht de beste mogelijkheden, maar hier is het dan ook snel uitgespoort. Wil je de geheime pareltjes van het Grand Massif leren kennen, boek dan eens een tripje via www.AlpAdventures.com en wij of een lokale gids laten je de beste afdalingen van het gebied zien! AlpAdventures Grand Massif tips: - Gaat de Combe de Gers open; zorg dan dat je er (op tijd) bij bent. - Een leuke halve dagtoer is de Cascades piste, vooral geschikt voor ski?.... - Blijf bij slecht zicht (sneeuwval) onder de boomgrens en draag een gele goggle.... - Ga n\'s lunchen en apr?ski?bij de Hollandse Flying Dutchman bar in Flaine..... - Ben je in de buurt van Morillon Les Esserts, ga dan naar restaurant l\'Igloo.... - Pas off-piste altijd op, en zeker voor de zogenaamde Lapiaz erosie gaten in Flaine. - Zorg dat je bij helder weer op de Grandes Plati?s staat en geniet van het onovertroffen Mt Blanc uitzicht. - Neem contact op met AlpAdventures voor verschillende avontuurlijke trips en activiteiten.... - Kom ook \'s zomers eens naar het geweldige Grand Massif..... A bient?Arno & Jessica: www.AlpAdventures.com

  • Anoniem
    Anoniem 2 februari 2009 · 16:43

    Ik heb inmiddels erg veel skigebieden in Frankrijk uitgeprobeerd. Ik ga meerdere keren per jaar en zoek daarom ook \"bugdetbestemmingen\" uit. Flaine is er zo een en staat bekend als betondorp. Dit vond ik erg meevallen. Ondanks het feit dat ik snel tevreden ben en weet dat je met een budgetbestemming niet altijd een topbestemming mag verwachten was het skigebied voor mij onvoldoende. De pistes liggen erg verspreid over de dorpen. Nadeel hiervan is dat dit onder andere een hoge concentratie ski? op de zonnige pistes geeft. Ik was er in het laagseizoen maar vond de pistes echt te druk. Het gebied ligt vlak bij de snelweg; veel dagjesmensen. Daarbij zijn er geen waarschuwingsposters te vinden die normaal gesproken op liftpalen bevestigd worden. Ik doel op de posters met teksten als: controleer uw snelheid, let op degene voor u, enz. Ik heb erg veel ongelukken zien gebeuren, er wordt onverantwoord hard geskied zonder de voorrangsregels in acht te nemen. De liften zijn oud en traag. Pistes bleven vaak gesloten, terwijl er meer dan 150 cm sneeuw lag... Off-piste mogelijkheden zijn goed en divers.

  • Anoniem
    Anoniem 6 januari 2009 · 15:00

    voor het eerst in Flaine geweest. Prachtig ski gebied, want groot genoeg is voor de meeste skiers. de off piste mogelijkheden zijn hier onbeperkt.. verder is het een erg mooi gebied met vele mooie vergezichten.. nooit heb ik de mont blanc zo dicht bij gezien! Piste de Cascada moet je zeker gedaan hebben! Ik vind de pistes in Flaine overigens niet zo geschikt voor beginners, deze zijn eenvoudig weg te moeilijk. vooral de pistes bij Flaine zelf, zijn zeer uitdagend! Nadeel is dat je maar via 1 pisteterug kan naar flaine. deze lift en piste is dus altijd erg druk... maar verder erg positief! wij hebben een bar mooie vakantie gehad! Geniet van dit mooie gebied, hebben wij ook gedaan!

  • Anoniem
    Anoniem 4 januari 2009 · 11:36

    ik zat in de week van nieuwjaar in flaine ik vond het skigebied rond flaine zeer mooi en de pistes waren zeer breed en goed de offpist mogelijkheden zijn inmens! de verbinding met de andere dorpen vond ik niet zo goed er was maar 1 lift om van alle andere dorpen naar flaine te gaan en die zat dus altijd goed vol en de piste naar flaine zat ook altijd stampvol de pistes buiten flaine (morillon, samoens, sixt, les carroz) zijn ook zeeer mooi tussen de bomen gelegen! echt een aanrader

  • Anoniem
    Anoniem 7 december 2008 · 23:16

    Zeer uitgebreid gebied. Van beginner tot gevorden. De ligging van ons appartement was ideeal. Lopend naar de skiles binnen 3 minuten en liften ook 3 minuten. We zijn bij heel veel skigebieden geweest. Dit was het beste qua ligging en diversiteit.

  • Anoniem
    Anoniem 20 november 2008 · 15:46

    Ik ben vorig jaar in grand massif geweest in Flaine. Prima skivakantie gehad. Mooie brede pistes, vooral bij Flaine! De laatste jaren zijn we naar espace killy en les trois vallees geweest. Dat zijn wel echt super gebieden. Grand massif is wel iets minder dan deze gebieden, maar wel een heel goed alternatief voor een niet al te dure vakantie met veel pistes. Misschien ga ik nog wel een keer....

  • Anoniem
    Anoniem 5 april 2008 · 14:36

    Van 29 maart tot 5 april naar Flaine geweest. Wat een week zeg!!! Toegekomen in het zonnetje na verse sneeuwval. Hopen sneeuw dus (4 meter), schitterende brede pistes van goede kwaliteit. Geen stenen op en geen harde \"kunstsneeuw\". Na 2 mooie dagen, 2 slechte dagen waarbij er kleine sneeuwval werd voorspeld. Dat ging even de andere kant uit en er viel maar liefst een halve meter. De dag daarna kunnen genieten van al dat vers in \"Combe de gers\" waar er zich enkel een lift bevindt. Heerlijk poederrijden. Flaine was naar mijn mening een echt paradijs voor off-piste fanaten. Nog een positief punt was dat de maximale wachttijd bij de liften slechts enkele seconden was. Geniale week dus!!!

  • Anoniem
    Anoniem 25 februari 2008 · 11:51

    in maart 2007 geweest. wat ons opviel dat er zoveel liften dicht waren, terwijl er toch voldoende sneeuw lag. bij navraag in de vriendenkring bleek dit vaker het geval te zijn. Dit overkomt je in Oostenrijk niet snel, daar doet men echt z\'n uiterste best om alle liften te openen. Misschien een kwestie van de \'Franse Slag\'

  • Anoniem
    Anoniem 10 februari 2008 · 15:30

    mooi gebied, de dag na de sneeuwval lekker geskied in de lagere gebieden. t plaatje was prachtig langs de besneeuwde bomen skieen. goed sneeuw en de pistes waren van goede kwaliteit. het gebied is groot en in een week kan je alle pistes wel verkennen. top week gehad. een aanrader!

  • Anoniem
    Anoniem 10 februari 2008 · 09:56

    Juist terug van mijn jaarlijks weekje Flaine. 3 dagen stralende zon gehad, voor de rest sneeuw. De condities voor het skien waren dus uitstekend. Volk op de pistes viel mee. Enkel aan de grote lift moest er in de vertrektijden van de skischolen 10 minuutjes gewacht worden. In tegenstelling tot vorig jaar een nieuwe lift waardoor wachttijden in het dorp nog verminderd zijn. Daarnaast ook nog een nieuw disco (\"Les caves de Flaine\"? waar de ambiance zeker terug te vinden is. Na sneeuwval hebben we de cascade gedaan. Die lag uitstekend, zelfs helemaal op het einde (geen stenen). Jammergenoeg zit deze week er al weer op.

  • Anoniem
    Anoniem 30 januari 2008 · 12:46

    Ben van 19 t/m 26 januari in Morillon 1100 geweest. Ons appartement is direct aan de piste gelegen. Perfect. Het dorp zelf is klein en er valt weinig tot niets te beleven. Maar ik kom dan ook enkel voor het skien. De dalafdalingen naar Morillon zelf waren dicht in verband met te weinig sneeuw. Maar naar boven toe lag er volop sneeuw. De groene Marvel piste is lang en heel divers door het bos. De Sairon is blauw en heel breed en brengt je weer terug naar het begin. Verder zijn de verbindingen naar Les Carroz en Samoens en Flaine goed. Het was nog erg rustig dus geen last van eventuele wachttijden bij de liften. We hadden sneeuw en veel zon (1 dag slecht weer) en dat maakt een skivakantie ideaal. Over de Cascade is al veel geschreven. Het is een hele mooie afdaling met af en toe wat prikken om vooruit te komen en op het laagste gedeelte moet wel veel sneeuw liggen... (wat wij niet hadden). Flaine is een betondorp maar in Morillon, Samoens, Sixt en Les Carroz staan \"normale\" huizen wat gelijk ook meer gezelligheid uitstraalt. Het gebied heeft veel groene, blauwe en rode pistes. En zwart natuurlijk (maar vaak niet geprepareerd). Voor mij een fijn skigebied.

  • Brigitte
    Brigitte 3 januari 2008 · 09:38

    Met Kerst in Morrilon 1100 geweest. Mijn vergelijking is vooral met Zwitserland en hier kan frankrijk niet zo goed tegenop. Het voordeel was de ligging direct aan de piste, dat is echt super. Verder vond ik er niet veel te beleven. Alles was in het Frans.... De Cascade vonden wij een ramp, niet doen.... Heel veel duwen en dan moeilijke stukken, met ontzettend veel stenen die niet meer te ontwijken waren. Er waren mensen die gingen lopen zo slecht was het terwijl er met Kerst toch veel sneeuw lag..... Bij Flaine boven zijn de pistes prachtig. De laatste nachten hebben de sneeuwkanonnen aan gestaan, toch is dan de kwaliteit anders. Maar de zon was heerlijk. Kortom toch een fijne week.

  • Niels Van Huffel
    Niels Van Huffel 28 december 2007 · 18:53

    Vandaag weer terug van mijn jaarlijkse trip naar het Grand Massif. In tegenstelling tot vorig jaar ligt er deze keer wel genoeg sneeuw, waardoor er zelfs de mogelijkheid was om naar het dal te ski? De cascade heb ik dit jaar ook geprobeerd, en zoals hieronder al enkele keren vermeld zijn er wat stukken bij waar men serieus moest bijduwen om er te geraken. Na ? keer had ik er dus voldoende van. Verder was het jam park noch in Flaine, noch in Samoens, noch in Morillon in orde gebracht. Zeer zeer jammer voor de freestyle ski? (zoals ik) die met hun dan maar op de rand van de piste of off-piste moesten improviseren. Misschien ligt het \"tamme\" karakter wat in de sfeer van de Fransen, maar ik wist het alvast niet te appreci?n, sneeuw was er namelijk meer dan genoeg. Overigens was alles zoals reeds in vorig verslag vermeld, zeer ok?met uitzondering van de uitgaansmogelijkheden.

  • Arnt
    Arnt 27 december 2007 · 17:13

    Ons hele gezin is dit jaar eens voor de verandering naar Frankrijk geweest(anders altijd naar Oostenrijk) en ik moet zeggen dat het SUPER is meegevallen. Onze kinderen hadden een konden zich goed uitleven, en de ouderen genoten van de prachtige natuur!! Op piste le Cascade moet er af en toe wel eens geduwd worden, maar de omgeving is overweldigend. Je skiet rustig, op eigen tempo in niemandsland. Liften waren in Flaine van goede kwaliteit (in Samoens wel wat vernieuwing nodig), de pistes lagen uitstekend en het gebied was zeer goed ingedeeld en niet moeilijk om van buiten te kennen. Op de pistes en in Flaine kom je echt tot rust. We hebben dan ook geen enkele keer in de rij moeten staan. En nog een zeer positief punt is de bereikbaarheid. Doordat je vroeger afslaat op de autosnelweg richting de \"drukke oorden\" (trois vall?, espace killy...) heb je nauwelijks verkeer. Flaine en Grand-massif heeft alle troeven die een mens maar dromen wil.

  • Jo?
    Jo? 26 december 2007 · 10:32

    Ben 2 jaar geleden in Flaine geweest. Prachtig divers gebied, met meer dan voldoende mogelijkheden voor elke skier en boarder! Maar de beschreven mooie afdaling van Les Cascades was een regelrecht drama, veel te vlak, geen actie, helaas. Maar verder niets dan lof, wij hebben er heerlijk kunnen sporten. Uitgaan doen wij niet, dus daar heb ik geen mening over. Een hapje uit eten kan op meerdere plekken, kwaliteit daarvan is goed, geen uitschieters maar zeker ook geen slech kwaliteit. Ons appartement lag tegen de piste, dus ook wat dat betreft troffen we het uitstekend.

  • Jan
    Jan 21 december 2007 · 16:59

    Heb dit jaar de opening van Flaine mogen meemaken tijdens een shortski. Was onder de indruk van het gebied (geweldige pistes en offpistemogelijkheden waren zeer uitgebreid). Veel moderne liften. Sfeer in het gebied was iets minder maar er was ook geen volk, met resultaat geen wachttijden. Sneeuw was van uitstekende kwaliteit!!!

  • Joop en Karen Roza
    Joop en Karen Roza 12 december 2007 · 21:19

    Wij zijn 2x met oud en nieuw in Les Carroz geweest. Een mooi authentiek dorp waar voor een gezin met kinderen genoeg te beleven is. Leuke winkels, tearooms en restaurantjes. Wij hebben 2x in Residence Odalys de Neige gezeten en dat is ons goed bevallen. Het ligt helemaal boven in het dorp aan de skipiste, je steekt het bosje door en je kan naar de gondeltjes skieen. Onze dochter van 7 jaar heeft het er prima naar haar zin gehad. Het laatste jaar kon ze zelfstandig de oefenwei die naast het appartementgebouw ligt op en neer nemen, zelfs aan het einde van de dag kon ze hier geen genoeg van krijgen. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de boodschappen, er rijd een gratis bus naar het dorp, wij hadden eigenlijk het meeste al gekocht bij een hypermache beneden in het dal. Zelf hebben wij hier ook heerlijk geskied, je kan veel kanten uit er is veel variatie in pistes, de heerlijke brede autobanen maar ook leuk door het bos via paadjes en ook een paar ( niet heel veel ) stevige zwarte. Kortom genoeg te beleven. Qua sfeer doet dit gebied aan als een mengelmoes van Oostenrijk en Frankrijk.

  • Niels Van Huffel
    Niels Van Huffel 26 september 2007 · 14:26

    In Grand-Massif voor de eerste keer geweest begin dit jaar in de maand April, dus naar het einde van het seizoen toe. We verbleven in Sixt, één van de kleinere, meer bescheiden dorpjes van Grand-Massif. Van daaruit reden we steeds naar Morillon om daar de grote liften naar boven te nemen. Morillon is een prachtig skigebied voor de beginners. Mooie brede blauwe pisten en meer dan genoeg sneeuwkanonnen die ervoor zorgen dat er steeds genoeg wit poeder is. Perfect om een dag of twee alles uit te proberen, maar dan zal het voor de gevorderde skiër beginnen te vervelen. Gelukkig is meer dan genoeg te beleven in het gehele gebied, dus de oversteek maken naar Samoens of Les Carroz is zo gebeurd. Les Carroz is in mijn geheugen gegrifd als prachtige pistes tussen de bossen door. Net zoals in Morillon zijn hier vooral makkelijke pistes die ideaal zijn voor onervaren wintersporters. Samoens daarentegen is gevarieerder en heeft meer rode pistes die een aardig pijn kunnen doen aan de ongetrainde benen. Desondanks de pijn zeker de moeite om er alles is uit te proberen. Verder ben ik even in Flaine geweest om één van de klassieke megabrede pistes af te glijden, eveneens zeer leuk voor mensen die iets van skiën en snowboarden afkennen. Qua sneeuwpret is voor iedereen wat wils dus. Voor uit te gaan is spijtig genoeg niet veel te zien. Buiten Flaine en Samoëns is er gewoonweg niks waar iets te beleven valt. Voor jongeren zoals mezelf is dat het enige minpunt aan het Grand-Massif. Het stelt in tegenstelling tot andere grote skigebieden zoals men deze in Oostenrijk kent niets voor. Zeer jammer.

  • Maurice Hermans
    Maurice Hermans 11 april 2007 · 20:29

    Grand massif...Ben er net van terug...van 30 maart tot 7 april zijn wij daar geweest. Was zeer goed...de eerste dag hadden we nog geen ski pas, dus hebben we het dorpje Samoëns maar onderzocht. Dag erna zsm de berg op...van onder af zag je nog helemaal geen sneeuw...kom je met de lift boven...meteen in een witte wereld. Gave pistes, zeker in de omgeving Flaine. Mooie offpiste mogelijkheden(ook voornamelijk omgeving flaine). Voor de beginners veel blauwe pistes die meteen ook te veel voor beginners...sommige plekken kom je niet eens vooruit. Maar je bent nergens verplicht een blauwe te nemen...overal is ofeen zwarte of een rode alternatief, en natuurlijk ook andersom. In maart is het echt een aanrader om naar dit gebied te gaan...vrij sneeuwzeker, en zeer goede pistes...

  • brosius peter
    brosius peter 7 april 2007 · 18:11

    voor het tweede jaar op rij de eerste week van april naar flaine geweest geweldig skigebied met mooie brede afdalingen veel sneeuw wel duur (colatje kost 3.5€) voordeel dan weer is dat het een van de dichtsbij gelegen franse gebieden is wie gaat om te skieen (en waarvoor apres en gezelligheid niet zo belangrijk is ) moet hier echt eens naartoe

  • Joyce
    Joyce 4 april 2007 · 16:43

    Van 23 tot 30 maart 2007 in Les Carroz geweest. Een sfeervol dorp met enkele leuke winkels, bars en restaurants en een streekmarktje op woensdag. Niet voor mega après-ski dus (gingen wij ook niet voor) maar wel authentiek en het gebied is supermooi met veel pistes tussen de bomen. Wij als ervaren skiër & boarder hadden eigenlijk genoeg aan de Massif-skipas, dus zonder Flaine erbij.

  • Willem Royaards
    Willem Royaards 2 april 2007 · 15:10

    Het eerste welkom daar was van een vrouw met gescheurde kniebanden. Gelukkig was dit geen voorbode voor allerlei ellende ? We hebben een week lang heerlijk geskied, genoten van de brede pistes en heerlijk in het zonnetje gezeten bij één van de vele restaurants die het gebied rijk was. Ronduit positief zijn wij over de vele ski mogelijkheden. De blauwe en rode waren over het algemeen goed te doen. De zwarte pisten zijn meestal 'gebuggeld'. Die hebben we dus maar links laten liggen. Over het appartement waren waren we niet zo tevreden (Les fermes les Samoens). Er ontbrak veel keukengerei, knoppen en planken zaten los en de huis- en slaapkamer waren erg klein (later bleken de appartementen op de hogere verdiepingen groter). Opvallend waren de belachelijk hoge prijzen van de restaurants (vb: een plastic bekertje koffie € 3,50) ; je zag dan ook maar weinig mensen iets eten of drinken. Wat wij erg vreemd vonden was dat er maar één lift is tussen de diverse skigebieden en Flaine. Gelukkig bleek er een skibus aanwezig toen deze ene lift stuk was. Verder was opmerkelijk dat de liften overal prima zijn, behalve in Flaine zelf. Als je daar het skigebied in wilt, moet je of via lange sleefliften of met een cabinelift, waar je alleen maar in kan staan... Al met al, een aantrekkelijk en afwisselend skigebied (die van Flaine vonden wij het fijnst), maar wel zelf je eten en drinken meenemen.

  • jos van beuningen
    jos van beuningen 14 maart 2007 · 09:13

    Van 9 tm 11 maart voor een mini ski met Sunweb in Flaine geweest met 5 vrienden in Hotel Aujon. Reis was goed georganiseerd. Koffie en skipas klaar bij aankomst om 08.00 uur. Vanuit het "dal" met 3 liften naar boven:Les Grandes Platieres en Aup de Verans ( het skigebied van Flaine zelf) met de gratis TeleBenne naar de Grands Vans en vandaar richting Samoens en Les Carroz via Tete des Saix. Samoens 1600 is schitterend gelegen met mooie pistes. Naar Les Carroz is het meer een groen/blauwe lange baan, niet remmen maar vol blijven glijden. De afdaling naar Les Carroz liep niet verder dan halverwege ivm sneeuwtekort. De zwarte afdaling Corbalanche ( er is ook een rode/blauwe hoor) hiernaartoe is de eerste 1000 m blauw, maar dan de volgende 1000 m is pikzwart ! Snelle stoeltjesliften, waarvan enkele 6 persoons en zelfs 1x 8 persoons! Dus geen wachttijden. Bijna geen sleepliften.

  • frans
    frans 4 februari 2007 · 23:09

    Kom al 10 jaar in grand massif,en ga min 2x per jaar skieen ben in heel veel gebieden geweest'maar staat bij nog altijd nummer1.Je kunt er alle kanten op makkelijk tot zeer moeilijk(off piste)maar denk vooral in Flaine om de vele spleten.Ook in Samoens heb je een paar pittige zwarte pistes,deze worden dan ook niet geprepereerd daar zijn ze te steil voor.Om te verblijven gaat mijn voorkeur uit naar Samoens(uitgeroepen tot dorp historiek}en Morillon.Datzijn nog echte autentieke dorpen in tegenstelling tot Flaine dat een beton bouw is

  • M. Sluyter
    M. Sluyter 23 januari 2007 · 17:52

    Wij zijn van 13 t/m 20 januari in dit gebied geweest. Je kon gelukkig nog wat skieën in de hogere gebieden van Flaine (1800 meter). Wel jammer was dat je niet optimaal kon profiteren van de grootte van het gebied, omdat in de dalen geen/onvoldoende sneeuw lag. Toch een leuke week gehad. CapVacances was een redelijk hotel, met leuke, authentieke promotie van het gebied (de Savoie) in de vorm van een verteller en een markt.

  • Joost
    Joost 11 januari 2007 · 09:11

    We zijn van 30-12 t/m 5 jan naar Flaine geweest. Het complex waar we zaten (pierre & vacanse)was ok. De verzorging van Bizztravel was ook zeer goed en het was positief te zien dat er iemand op locatie was. Wel minder was de aankomst en het ontvangen van de sleutel. Dat duurde zeer lang,zeker als je met 4 kinderen zit te wachten. Verder hadden we toen we aankwamen niet veel sneeuw maar dat veranderde snel want op maandag middag begon het te sneeuwen en viel er meteen een berg. Wat wel erg zwak is zijn de uitval mogelijkheden. Er zijn maar drie liften die je naar boven brengen. En in ons geval waren er twee gesloten en dan gaat het echt mis met de wachttijd. Dat is echt een punt dat verbeterd dient te worden. Dus de conclusie is een matig gebied waar wij niet snel terug zullen keren.

  • Alex
    Alex 21 augustus 2006 · 10:28

    Afgelopen maart (11-18) ben ik met mijn vriendin en twee vrienden naar Flaine gegaan om weer van de sneeuw te kunnen genieten. Rescidence de la forêt was het hotel wat we via Bizztravel hadden geboekt. In andere reviews hadden we al gelezen dat het hotel gerenoveerd was, dus onze verwachtingen over het hotel waren hoog. Wij zijn met onze eigen auto naar de wintersport gereden. Voordeel: Je kan net zoveel meenemen als er in de auto past. Nadeel: Het is vermoeiend om zelf te rijden. De reis met de auto is goed te doen, je rijdt via Macon en Geneve naar Flaine. De grootste drukte van skidorpen ontloop je doordat de meeste skigebieden zuidelijker liggen. Wij zijn 's ochtends om 04.00 vertrokken en kwamen om 16.30 uur aan. Door sneeuwval moesten we op het laatst nog even de sneeuwkettingen om de banden heenleggen. Tip: Huur geen roestige kettingen, maar koop zelf kettingen met iets meer gebruiksgemak. Dit scheelt een hoop problemen met het omleggen van die krengen. Eenmaal aangekomen in het dorp mag je de auto 90 minuten voor het hotel laten staan, daarna moet hij op 1 van de grote parkeerplaatsen, erg handig geregeld. Bij onze aankomst zaten heel veel mensen niet geamuseerd te zijn in de lobby. Hun bus had vertraging en naar bleek hadden zij de week voorafgaand bijna niet kunnen skien vanwege zware sneeuwval. Inchecken was snel geregeld, het enige jammere was dat ik zelf de volgende dag mijn les moest regelen. Ons hotelkamer / appartement was fanatastisch. We hadden twee badkamers, waarvan 1 met bad, de ander had een douche en deelde de ruimte met een wc. Er was ook een aparte wc. Twee van de 3 kamers waren slaapkamers, niet groot, maar groot genoeg om te slapen en je tas op de grond kwijt te kunnen. De derde kamer was een woon/slaap/eetkamer met open keuken. Er stonden twee bedbanken in, een eettafel met 4 stoelen, wat ons verbaasde was dat er een heuse flatscreen tv stond, daarvan hebben geen gebruik gemaakt, aangezien de ontvangst slecht was en er alleen Franse TV was te ontvangen.. De keuken was uitgerust met een kleine keramische kookplaat, redelijk nieuwe pannen, een ruime koelkast, een waterkoker, een koffiezetapparaat en een combimagentron. Zondag was voor ons de eerste dag op de ski's die vakantie. Er zaten nog wat sneeuwbuien in de lucht , maar er was al redelijk wat blauwe lucht te zien, wel was het vrij koud. 's Ochtends werd ons brood aan de deur van ons hotel afgeleverd, dit is een service waar we handig gebruik van hebben gemaakt, je bestelt aan het begin van de week ontbijt voor de rest van de vakantie en iedere ochtend wordt je verrast met verse broodjes. Skien Rescidence ligt bijna aan de piste(150 meter), je kan prikken tot bij de piste, je hoeft slechts één keer een weg over te steken.Met gevulde maag de berg op, meteen met volle overtuiging naar het hoogste punt (les Grande Platierres) om even in te skien voor de les (bij de ESF), die zondag middag zou beginnen en de rest van de week (tm donderdag 's ochtends zou plaatsvinden. Helaas was mijn skiervaring beperkt tot het skien op geprepareerde pistes, van skien op nieuwe sneeuw had ik totaal geen kaas gegeten. Gevolg zelfvertrouwen een flinke deuk. Gelukkig werd die weer hersteld tijdens de les, waar mijn techniek werd bijgeschaafd zodat ik ook op losse sneeuw bochtjes kon draaien. Voordeel van les: Je skien verbeterd zich snel, je fouten worden gecorrigeerd, je hoeft niet te bedenken waarheen je gaat skien, dat doet de leraar. Nadeel van les: Je bent afhankelijk van de snelheid van je klas, je bent net zo snel als de langzaamste van je klasje. Als je geen Frans begrijpt en het Engels van je leraar niet verstaat, dan is het moeilijk zijn aanwijzingen te begrijpen. Eten Uitgeput van de les, bij het appartement aangekomen, genoten van een heerlijk warme douche. Klaarmaken voor het eten. Wij hadden inclusief avondeten geboekt. Jammer genoeg konden wij niet in een restaurant vlak bij ons hotel eten, het hotel zelf heeft er geen en waar Bizz voor ons had geboekt was dik 15 minuten lopen en met vermoeide benen en een lege maag was dat geen makkelijke opgave. We moeste bovendien ook nog een gedeelte over een piste heen lopen. Het eten was ook niet veel bijzonders. Er was geen keuze en het personeel was niet al te klantvriendelijk. Nadat ik bezwaar maakte tegen de champignons (ben ik allergisch tegen) kon ik geen andere maaltijd krijgen, ik moest toen zelf voorstellen dat ze het vlees met lauwwater afspoelden. Gelukkig was het water, de wijn en het brood erg lekker. Na dit succes hebben we ze nog 1 kans gegeven om ons als klant te houden, die hebben ze verspild. Dat kon hun waarschijnlijk niks schelen aangezien zij al betaald waren om voor ons eten neer te zetten. De rest van de week hebben we afhaal pizza gegeten of zijn uiteten gegaan in Flaine Forum (Rescidence ligt in FLaine Forêt), in Flaine forum hebben ze een paar restaurantjes, klein superdruk, maar wel met oog voor detail en erg lekker eten, hier betaal je dan ook een lieve som voor. Uitgaan Waarschijnlijk omdat de Flying Dutchman onder ons hotel lag, zijn we er een kijkje gaan nemen. Als je van skihutmuziek houdt en hossende Nederlanders is dit een gezellig café en voor ons, ach ja je bent op wintersport, was het leuk voor een avond. Er is overigens niet veel andere keuze. Onder het hotel ligt nog een Ierse Pub, daar zou je heen gaan als je van stilte houdt, want erg druk heb ik het daar niet gezien. Bij het winkelcentrum van Forêt is er ook nog een bowling. Skien De rest van de week stond in het teken van bruin worden op de piste, sneeuw werd niet meer verwacht en de temperaturen zouden gestaag gaan stijgen, op de laatste dag skien was de temperatuur in het dal gemeten 28 graden Celsius. De pistes werden steeds beter geprepareerd, en in plaats van om hoopjes te skien werd onze skiles steeds meer gericht op het carven. Op dat moment kon je zien wat een beetje kwaliteit ski's helpt. Ik had Premium ski's gehuurd en de rest van mijn klasje normal, dat betekende dat ik scherpe randen had en de rest niet. Waar ik kon carven hadden anderen moeite om hun kanten door de sneeuw heen te snijden. Huren van ski's voordeel: Je hoeft ze niet mee te vervoeren, zijn ze niet goed, gaan ze stuk of worden gestolen (let op voorwaarden en verzekering), je haalt gewoon weer andere. Nadeel van materiaal huren: Extra handeling bij Inchecken, afhankelijk van voorradig materiaal, elke keer weer wennen aan ander materiaal. Eten op de piste 's Middags sprak ik af op een van de vele restaurantjes met de rest van de groep, om te genieten van een goede maatijd. Je hebt uitgebreide keuze tussen de verschillende eetgelegenheden, het eten is regdelijk tot goed, de drankjes en het eten zijn wel duur, ze weten wat ze kunnen vragen, aangezien je niet zo snel je eigen lunchpakketje meeneemt op de ski's. Skien 's Middags vertrokken we dan voor een tochtje door het gebied heen, wat prima te doen was. Soms kozen mijn reisgenoten voor een een zwarte piste, wanneer dit mogelijk was om voor mij via een rode of blauwe op het zelfde punt uit te komen. Flaine is een uitgebreid gebied en met de omringende dorpje erbij een zeer groot en gevarieerd gebied. Ik heb daar heerlijk kunnen skien en aan de verhalen van mijn betere skigezellen was er voor hun meer dan genoeg uitdaging, oa de diamant noir en andere zwarte pistes. Door de hevige sneeuwval de week ervoor was op een gegeven moment iedere piste open. aanhet einde van de week werd alleen de op zuidhellingen gelegen pistes wat papperig en de lager gelegen pistes werden slecht. Op onze laatse skidag was er geen les meer voor mij, dus konden we een grote tocht maken. Dit hebben we dan ook gedaan. Het skigebied van Flaine, le Grand Massif, heeft één zeer bijzondere piste, de 14 km lange afdaling Les Cascades, van Les Grand Platières naar Sixt (verval 1730m). Het is helaas niet alleen maar afdale, vooral het eerste gedeelte is een zeer lang stuk bijprikken en lijkt het meer op ligt bergop langlaufen, alleen je materiaal voldoet niet. het wordt echter meer dan goed gemaakt met vergezichten en prachtige stukje afdalen. Heb je ooit in haarspeldbochten een afdaling genomen? Hier kan dat. Vanuit Sixt kan je hun (kleine) skigebied in, wil je echter weer terug richting Flaine, let op je tijd, je moet namelijk een skibus in en mis je de laatste dan is het een lange, hele lange weg terug naar Flaine. Ze waarschuwen zelfs al met de prijs in de plaatselijke folder! Wij zijn via de bus naar Samoens Villages gegaan en vandaar uit met een grote pendel weer het skigebied in gebracht. Uiteindelijk kwamen we weer in Flaine om 15.30 uur na vertrokken te zijn om 10.00 uur. Deze skiweek ben ik in alle dorpjes van het skigebied geweest met uitzondering van Morillon, dus voor mij was het nuttig om een skipas voor het hele gebied te nemen. Deze is overigens electronisch, dus geen gedoe meer met tevoorschijn toveren van de pas bij een lift. Dat hij een flinke preis had €169,- daar ga je tegenwoordig al bijna vanuit. Neem je les dan gaan ze er al vanuit dat je een grote pas hebt! Ik zou me prima kunnen vermaken in alleen het skigebied van Flaine. Voldoende kilometers en genoeg variatie, ik denk echter dat je een hoop moois mist als je alleen in Flaine blijft skien. Voor de snowboarders is er in Flaine een funpark. Ik ben er zelf niet geweest, toegang tot dit park is alleen te bereiken via een sleeplift, deze sleeplift is zeer lastig. 1 op de drie boarders valt er na de eerste ruk uit! Volgens het pisteplan heeft Samoens en Marillon ook een funpark, ook deze zijn niet door mij bezocht. Conclusie: Het gebeid is een mix van modern en oud. Er zijn hypermoderne stoeltjesliften, klassieke eitjes liften, een antieke sta/cabine/1persoonslift, een paar zeer lastige sleepliften. Flaine zelf is een gemeenschap van Flatgebouwen, dus geen sfeer van gezelligheid, maar zakelijkheid. Hier komt wel verandering in, ze bouwen een nieuwe luxe chalet wijk en er is al een chaletwijk Hameau de Flaine. Après ski is er wel, maar niets groots, of uitgebreide keuze. Daar hadden wij geen last van, aangezien wij kwamen om te skiën. Rescidence de la Forêt is een goed verzorgd appartementen hotel, dankzij de renovatie. Verbazend is het dat je nog steeds een budgetprijs voor betaald. Het enige waar wij niet tevreden over waren was het avondeten. Voor de rest is dit weer een vakantie om te blijven herinneren en om zeker nog een keer terug te komen.

  • Martijn
    Martijn 18 augustus 2006 · 17:35

    Over de infrastructuur van pisten en liften is goed nagedacht, wat als resultaat heeft dat je jezelf helemaal gek kunt skiën hier. Rondom Flaine zijn zeer uitdagende pisten zoals ‘Cristal’ (blauw) waar het mij nog steeds niet is gelukt om eerder naar beneden te komen dan omhoog. Het skigebeid rondom Flaine is jarenlang gekoppeld geweest aan het skigebied van Les Carroz met een langzame 2-zit bank, die in 2000 is vervangen door een 8-zit bank waar nu zelfs in het hoogseizoen geen rij is. Een tip voor iedereen is Les Cascades (uitzichten) een 12 kilometer lange afdaling naar Sixt. Je moet dan wel de bus terug pakken.

  • Appel
    Appel 18 augustus 2006 · 16:55

    Ik ben 16 februari in Flaine geweest voor een weekendje met Sunweb. In 2004 en 2003 ben ik ook al eens in le Grand Massif geweest. Het skigebied is erg mooi en biedt veel variatie (bos, diepsneeuw). Mindere punten vind ik de hoge prijzen op de piste (4,50 voor een kopje warme choc) en het feit dat de belangerijkste verbindingsliften bij veel wind dicht zijn.

  • Pieter
    Pieter 18 augustus 2006 · 15:36

    Ik ga al een paar jaar naar Flaine en enkele redenen daarvoor zijn de zeer lage wachtijden, de prachtige omgeving, de vele sneeuw (in Flaine ligt bijna altijd het meest van de Alpen) en de off-pist mogelijkheden, al geef ik wel toe dat je die wel moet ontdekken na enkele jaren.

  • lachen
    lachen 18 augustus 2006 · 15:34

    ik ben net in flaine geweest, het was heel leuk, veel variatie in pistes, alleen een beetje te veel blauw. er waren wel lange wachttijden bij de liften, maar de sneeuw was top