Samoens of Morillon?

Dit onderwerp gaat over de bestemming Le Grand Massif

Welk dorp raden jullie aan qua gezelligheid (bars) en voorzieningen (supermarkt en restaurants)?

Zeker Samoëns (bijna 2500 inw.): De enigste wintersportplaats(dorp) van Frankrijk met ‘beschermde’ gebouwen (monument hisorique)!
Heel gezellig, doet een beetje denken aan de Provence. Geen uitbundige aprèsski-toestanden.
S’namiddags (in maart) een terrasje meepikken op een uur of 4. S’avonds een restaurantje doen, na 21 u een bar onveilig maken(stuk of 10). Ook een dagje niet skiën en s’morgens eens naar de markt gaan (dacht 2x per week), s’namiddags op de 'Col de Joux Plane (1650 m) een wandelingetje maken met zicht op de Mont Blanc. Adembenemend!
Het voordeel van Morillon is dat je vanuit het dorp rechtstreeks een kabelbaan hebt naar het skigebied(200-800 m van je accomodatie). Maar het dorpje is erg klein (550 inw.), dus hier is het echt dood s’avonds. Misschien één of twee rustige tentjes, die alleen tijdens de Franse schoolvakantie ‘gezellig’ zijn. In Samoëns moet je 1,5 km met de skibus rijden naar het dalstation (om de 20 min). Maar heb je een kabelbaan rechtstreeks naar 1550 m ipv 1080 m in M. Dus bij weinig sneeuw(begin seizoen) of regen/zacht weer, een groot voordeel! Hier is het vanaf half december (leuke kerstmarkt) tot begin maart gezellig ‘druk’. Naar beide dalstations zijn er geen geprepareerde dalafdalingen, want die liggen maar op 700 m (wat voor Frankrijk abnormaal laag is) Naar Le Fay (10 km met skibus) loop er een 12 km lange afdaling met een hoogteverschil van bijna 1700 m(van 2500 m tot 800 m)! Deze is alleen open wanneer er genoeg sneeuw ligt, ook al zijn de laatste km-ers kunstmatig besneeuwd… .
Op deze site staat een leuk filmjes

http://www.samoens.com/
http://www.samoens.com/

Zie ook Samoëns TV (links onder)

Een hoop info voor een kleine vraag…

Tja, moeilijke vraag. Het stadje Morillon legt dichter bij aansluiting met skigebied, bij Samoens moet je dus eerst nog bus nemen. Qua gezelligheid is Samoens zeker beter (ook meer te doen naast skien). Voor sneeuwzekerheid in Morillon 1100 moet je je zeker geen zorgen maken, er ligt er altijd genoeg.
En wat beschermde gebouwen betreft roel, Flaine 2 km verder in vogelvlucht is zo goed als volledig beschermd als dorp :p. Maar Samoens heeft inderdaad een zeer mooie typische stijl.

Is beton uit de jaren 60 ook al beschermd, dat gaat tegenwoordig wel ver… :-D

Tja elk zijn mening daarover natuurlijk, maar dat beton heeft wel een heuse betekenis. Ten eerste was het de bedoeling van de architect om het dorp te laten integreren met het kleur van de rotsen op de achtergrond. Als je boven op de berg staat zie je dat dit zeer goed gelukt is. Ten tweede moet je eens letten op de vorm van die betonnen blokken in Flaine Forum. Die zijn gemaakt in de vorm van een diamant, zodat de zoninval op de steen juist het zelfde effect heeft als de zoninval op een diamant.
Ik moet inderdaad toegeven als je daar voor de eerste keer toekomt, dat je toch een niet al te beste indruk hebt op de bouwstijl, maar eenmaal dat je het verhaal, de historie erachter kent, sta je toch een stil bij de creatie ervan en leer je de schoonheid ervan in te zien.

Plaats een reactie