Sneeuwzekerheid Oppdal

Kans dat je kunt skiën

december
januari
februari
maart
april

Kans dat de dalafdaling geopend is

december
januari
februari
maart
april

Kans op een wit dorp

december
januari
februari
maart
april

Wat willen de kleuren zeggen?

Te weinig sneeuw om te skiën komt tegenwoordig weinig meer voor. Dankzij kunstsneeuw is er vaak wel te skiën, maar is de dalafdaling ook open of moet je op het eind van de dag met de lift omlaag? En is het dorp wit, of ligt je appartement tussen de groene weiden? Dit hebben we per skigebied per maand onderzocht, rekening houdend met hoogte, expositie van de hellingen en geografische ligging.

0-40%
40-70%
70-100%

Wat is de beste maand?

December

Voor veel gebieden is december zeker nog geen sneeuwzekere maand maar in Noord-Europa gelden andere wetten. Hier ligt meestal al genoeg om te kunnen skiën en boarden. De sneeuw die valt smelt niet meer weg en in de regel heb je dan ook een prachtige witte kerst. Een kanttekening is op zijn plaats. De dagen zijn erg kort en daardoor ook vaak koud.

Januari

De sneeuw wordt dikker en dikker en omdat de zon maar kort schijnt en heel laag boven de horizon staat kan het bitterkoud zijn. Zeker ‘s nachts, het wordt dan regelmatig kouder dan -20 graden. Daar staat een idyllisch winterlandschap tegenover en met geluk zie je bij heldere hemel het noorderlicht. Januari is een maand voor het ultieme wintergevoel.

Februari

Langzaam worden de dagen al wat langer en er ligt overal (vaak meer dan) genoeg sneeuw. Papsneeuw kom je nog bijna nergens tegen want de temperaturen blijven overdag vaak nog onder nul. Een prima wintersportmaand.

Maart

De condities worden beter en beter. De zon staat al vrij hoog aan de hemel en zowel noord- als zuidhellingen worden weer door de zon beschenen. Het is ook niet meer zo koud met overdag zelfs wat lichte dooi. De condities zijn echter perfect, dit is voor Noord-Europa de beste maand!

April

In de Alpen sluit het ene na het andere gebied maar in het hoge noorden gaat het nog even door. Zeker de eerste helft van de maand zijn de condities vaak nog erg goed. De zonkracht wint het vanaf nu ook hier van de verse sneeuwval maar de lange dagen maken veel goed. Zonhellingen worden langzaam maar zeker steeds papperiger, je kunt die het beste wat eerder op de dag nemen.

Reisplanner Oppdal

1
Reisverzekering
Onbezorgd op vakantie met de beste kort- of doorlopende reisverzekering voor de wintersporter.