Stubaier Gletsjer mei 2011

Dit onderwerp gaat over de bestemming Stubaier Gletscher

We zochten een alternatief voor het skiën in Val Thorens (Dutch week) tijdens de meivakantie, en vonden deze in Oostenrijk.
De Stubaier Gletscher was nog tot het middenstation Fernau (2300m) geopend en dat gaf toch zo’n 90 piste kilometers.
We streken neer op de camping in Neustift. Ideaal gelegen, dicht bij het centrum en een grote supermarkt ernaast. En met de nodige faciliteiten voor skiërs. Skischoenen droogrekken, kleding drogers, en een ruimte om de ski’s te stallen. En het belangrijkste, nog operationeel. Het geheel is afgesloten met een kaartsysteem. Het kaartje (formaat bankpas) wordt opgeladen voor de duur waarop je op de camping staat.

null

null

null

In Neustift is het kantoor voor de skipassen nog geopend en de skibussen rijden nog in de meivakantie. Gratis met skipas, en een krap half uurtje rijden naar het dalstation. De dienstregeling is ook prima. De bussen zijn comfortabel, maar niet heel praktisch voor met de ski’s. De busrit naar het dalstation toe is vooral genieten van het mooie dal en onderweg kun je wilde dieren spotten.

null

We kozen voor een 3 1/2 daagse skipas en dat was voldoende om het gebied goed te verkennen. (Kosten €113 per persoon) De pas kunnen we iets eerder kopen om dan met de bus te gaan en dan ben je er precies op tijd als de halve dag ingaat.
Vanuit het dalstation vertrekken 2 liften naar het middenstation en je kunt dan blijven zitten om verder naar boven te gaan.

null

We nemen eerst de grijze gondel die ons brengt naar Gamsgarten 2620m. Zo pakken we piste 3. Vandaag doen we éérst de lager gelegen pistes. Het is immers mei en nu zijn deze pistes nog geopend, maar dat kan snel veranderen.

null

null

Het sneeuwt licht, en de bordjes pas op, piste bully’s blijken er niet voor niets te staan, zo blijkt al meteen.

null

Het sneeuwt nog lekker door en dag 2 hebben we er profijt van met een heldere hemel.
null

We zijn met de éérste gondels omhoog. De groepen skiërs die stonden te wachten vinden we echter niet terug in het lagere gedeelte. Lekker rustig dus, en nu nog goed geprepareerd.

null

Maar ook als we naar de hoger gelegen Schaufelspitze gaan (3210) blijft het vrij rustig.
Het uitzichtpunt Top of Tirol is open en het is de moeite waard (wel een hoop treden).

null

Op de Schaufelspitze staat ook een leuke stoel waar je leuke fotos met de kinderen kunt maken.

null

Vanaf de de Schaufelspitze kun je naar de Eisjochferner blauwe piste. Een heerlijk brede piste, waardoor je ook lekker kunt variëren in hoe je deze afdaalt. Het is echter ook wel de populairste piste, dus ook de drukste.

null

Het is deze dag een stuk warmer en er wordt druk gewerkt om de gletsjer af te dichten, want het zal nog warmer worden komende dagen, 25 graden in mei! maar wel in het dal gelukkig.

null

Ook dag 3 mooi weer. Uitzicht op piste

null

null

nummer 5 Gaisskarferner.
Hier zit je echt op de gletsjer en de pistes zijn dan ook behoorlijk ijzig.
Een andere ijzige piste die we tegen kwamen was nummer 20. Na deze 2 keer gedaan te hebben laten we nummer 21 maar even schieten. Deze is zwart omdat ie bekend staat om zijn ijzigheid…

Eind dag 4 wagen we ons nog aan skiroute 13 Fernau-Mauer.
Het is een prachtroute, goed uitzicht op gletsjer ijs en een breed vlak met sneeuw. Niet veel later komen we er toch achter wat dat Mauer betekent.

null

Al met al 3 1/2 dag veel ski plezier gehad. Zoals je op de foto’s kunt zien was het absoluut rustig en laat staan wachttijden bij de liften. Het sneeuw kan in de meivakantie behoorlijk pappig worden, en dat vereist toch weer even een andere skitechniek, en je voelt het wel aan je benen… Niet iedereen zal er van gecharmeerd zijn, maar het levert goede variatie op. De piste skiet aan het einde van de dag totaal anders.

Het skigebied heeft veel brede pistes, ook hier kun je flink variatie uit halen, en ideaal voor als je nog niet zo lang skiet. De skistations hebben kluisjes waar je je spullen kunt stallen voor de dag. Je ski’s kun je ook veilig laten opbergen, zodat je de volgende dag dat niet hoeft te slepen, maar het kost wel wat.
Pistes worden elke dag goed geprepareerd, en zelfs overdag.
Al met al niets dan positiefs.

De volgende dag staan we op en is de tent nog bevroren!, niet veel later wordt het al snel zomers weer. We beklimmen de Elfenbahn (lift helaas dicht) en hebben prachtig uitzicht. Jammer dat hier niet meer geskied kan worden. De dag daarna verplaatsen we ons naar Hintertux om nog 2 dagen te skiën.

null

Bedankt Remco,

Leuk om te lezen hoe het afgelopen mei was. Wij zijn hier wezen skiën op de laatste zondag van oktober en het was extreem druk. Kristof blogde begin november over Stubai en ook toen was het behoorlijk druk.

Wij gaan aankomend weekend 2 dagen hier weer skiën, helaas is er geen enkele skiroute open.

@Paul E
Als je voor de rust gaat,en voor veel afdalingen dan is begin mei dan idealer.

Veel plezier komend WE! Het valt me nog mee wat er nu al open is.
De skirouten waren de dag na onze laatste skidag ook allemaal gesloten, maar het was toen echt extreem warm.

Leuk, ga het eens lezen als ik wat tijd vind :)

Leuk dat er meer mensen aan het bloggen slaan. Mooie blog! :)

Erg leuk om te lezen en ik moet zeggen, het brengt me op ideeën. Op deze gletscher was er nu dus nog ongeveer 90km pistes, dat is best behoorlijk. Zijn er meer gletscher gebieden waar je een dergelijke hoeveelheid km aan pistes mag verwachten, wanneer je eind april / begin mei gaat?

begin mij moet je naar de stelvio gaan… Die is dan net geopend. Ook zermatt/saas fee heeft een goed aantal aan pistebkilometers

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

Plaats een reactie