Alternatief voor Val Gardena

Dit onderwerp gaat over de bestemming Val Gardena

Ik ga al meer dan 10 jaar naar dit gebied, maar ik wil nu graag eens wat anders. Ik vind het alleen erg moeilijk om te kiezen, want wat is een beetje vergelijkbaar? Ik kan het niet uit teksten/forum/websites halen. Wie kan me een alternatief skigebied aanraden?

Waarom ik een alternatief zoek? Ik word inmiddels gek van de vele bugels/bulten die op vele pistes in de middag verschijnen! Of… kan ik dat overal verwachten?

Pluspunt van dit gebied: je kan elke dag weer andere tochten maken, groot skigebied omdat veel skigebieden aan elkaar geknoopt zijn en lekker veel rode pistes. (Maar die prefereer ik dus graag zonder bulten!)

Nadeel van dit gebied: al die bugels/bulten die al snel overal verschijnen door de drukte.

Er zijn heus nog wel wat andere gebieden waar je mooie tochten kan maken hoor. In het Wintersport boekje (kan je ook in PDF bekijken op de site) staan een paar mooie alternatieven: https://www.wintersport.nl/boek

Het grote voordeel van Val Gardena vind ik persoonlijk de grote zekerheid op mooi weer. Dat vind ik bij een aantal andere gebieden toch altijd wat moeilijker. Bulten heb je in heel veel zonnige gebieden altijd na de middag. Ga een keer naar een Frans gebied, de jonge ervaring leert me intussen dat het daar vak beter gesteld is met de kwaliteit van de pistes na de middag.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

misschien portes de soleil overwegen, zeer uitgebreid, en hier kan je ook tochten maken.

Ik herken dat wel van die boekels aan het einde van de dag. Vooral als je om vijf uur nog de Ciampinoi afwilt om je hotel te bereiken. Is ff slikken en soms ff liggen ;-)

Ik kom al jaren in de Dolomieten, maar heb ook wel eens uitstapjes daar buiten gemaakt, met name naar Sankt Anton en Portes du Soleil. Ik kom toch steeds weer terug in de Dolomieten. Vanwege de afwisselende pistes, het mooie uitzicht, het lekkere eten een (meestal) het zonnige weer. Boekels kom je overal tegen, en op sommige plaatsen al ruim voor de middag.

Ik zit er zelf aan te denken om een keer een skiles te nemen, speciaal voor het boekel skiën. Moet (helaas) weel eerst mijn knie OK zijn. Afgelopen weekend gevallen op het ijs, pootje omhoog :-(

Heel herkenbaar, al die buckels in Val Gardena! Komt wel bij meer gebieden voor, maar het viel me op dat het hier wel heel veel was. (@Kristof: ik ben er één keergeweest, en toen hadden we werkelijk de hele week regen(onder)/sneeuw(boven). Val gardena is dus echt geen garantie voor mooi weer.

Als je een prachtig alternatief wil voor de Dolomieten, maar wel in Italië wil skiën, is het Via Lattea-gebied een echte aanrader. Groot, mooi en veel rustiger! Sauze d’Oulx vond ik het gezelligste dorp. Makkelijk bereikbaar via de Fréjustunnel.

@ Marjan ,

Portes du soleil is niets vergeleken met het gebied waar je al 10 jaar komt.
Het is duur en vrij druk maar wel groot , 650km pistes.

Ook in oostenrijk zul je zoiets niet tegenkomen.
Ik ga ff kijken of paul iets positiefs geleverd heeft,is natuurlijk ook voor mij interressant

Hoi!

Bedankt voor jullie reacties. Ook goed om te horen dat dat van de buckels ook bij jullie bekend voor komt! :-)

@ Don Camilo, ik hoor het graag!

Ja, het is echt lastig om "goed te zien" wat een goed alternatief is: een gebied waar ook alle skigebieden zo goed aan elkaar geknoopt zijn dat het een groot gebied vormt. En ook dat er genoeg variatie aan piste is, als het aantal blauwe pistes de overhand heeft, dan is het ook geen alternatief.

Bedankt voor het meedenken! Ik hoop dat er nog meer mensen reageren!

Hoi,

Zoals al beschreven zijn de buckels in veel gebieden een probleem (of uitdaging) aan het einde van de middag. Ik ben ook 8 jaar in Val Gardena (S Christina) geweest en weet dat de dalafdaling altijd een groot probleem is. Wij namen iig altijd de zwarte naar huis ipv de rode, die was namelijk nog veel slechter als de zwarte omdat meer mensen die route nemen.

Een idee zou kunnen zijn (doen wij ook altijd) is om je klok bij aankomst een uur vooruit te zetten… eerste lift omhoog (indien je dat niet al doet natuurlijk) en ipv een uur later te beginnen een uur eerder stoppen en onder aan de zwarte met een drankje de andere naar beneden zien komen.

Een optie kan ook zijn de laatste afdaling te laten voor wat ie is en met de gondel terug, vind ik persoonlijk geen optie maar het kan natuurlijk.

Ook het leren skien van buckels is een idee. Ik kan mer er aan het einde van de dag goed mee vermaken. Gas eraf en lekker door de hopen snijden.

Als je uitkijkt naar een ander gebied zou ik vooral letten op het aantal dalafdalingen dat je naar je dorp kan doen. In veel gebieden zijn dit er maar 1 of 2 en ontkom je in mijn beleving bijna niet aan hopen. Wij skien bijvoorbeeld heel veel in de sportwelt amade in Oostenrijk en daar kun je bijvoorbeeld in Flachau via 3-4 pisten beneden komen en die zijn meestal ook aan het einde van de dag nog redelijk te doen.In andere oorden zoals koningsleiten, Oz (Alpe Huez), Val thorens via Plein Sud, Wagrain, St Johann in Pongau hebben ze maar 1 afdaling en dat is vaak druk en vol hopen.

Ook geef je aan dat een overschot aan blauwe pistes geen optie is maar dat kan verradelijk zijn. Blauw en blauw laat zich niet altijd 1 op 1 vergelijken. Neem Seceda, die rood is op de kaart. Deze zou in andere gebieden best aangemerkt kunnen worden als blauw.

Qua eten en veel skien misschien eens kijken naar:

  • Sportwelt Amade (niet volledis aaneengesloten, wel goed te doen met bus of auto)
  • Ischgll (wel hel druk in hoogseizoen en ook probleem met dalafdaling
  • Alpe Huez (makkelijk thuiskomen, iets minder Qua eten
  • Grand Massief, knusse dorpjes en de sportieve sfeer van Flaine
  • Kirchberg-Kitzbuhl, naast apres ski ook een leuk gebied dat knus over kan komen en tochten mogelijk zijn.

En anders gewoon terug naar Val Gardena en de eerste tips overwegen want het blijft een waanzinnig mooi gebied!!

Bedankt voor je uitgebreide antwoord Pascal! Leuk!

Ook leuk om te lezen “de zwarte naar huis ipv de rode” = inderdaad, als ik de keuze heb neem ik altijd zwart, omdat die nog het ‘schoonst’ zijn m.n. aan het einde van de dag.

Wat je schrijft over tijden, klopt ook :-) we beginnen altijd om een uur of 9 met skien en eindigen rond een uur of 5.

De Sasslong is meestal mijn laatste piste, daar kies ik dan idd ook altijd voor de zwarte, ik heb de rode daar al jaren niet meer gezien :-).

Ik denk dat ik idd echt moet leren de buckels te nemen, ben ik elk jaar mee bezig om te proberen maar… (het is moeilijk vind ik) ik ben nog steeds niet zover dat ik de lol van buckels inzie! :-/

Ik heb geboekt! Ik ga over twee weken weer! :-)

Maar, sta nog altijd open voor suggesties voor komende jaren! :-)

Mss een andere uitvalshoek in het skigebied eens nemen? Arabba, Corvara, Colfosco bieden ook mooie instekers. Of, zoals wij doen, af en toe de auto of bus nemen en de andere gebieden in de Superdolomiti skipas afschuimen die niet direct aangesloten zijn. Er zitten écht Italianase pareltjes tussen. Cortina is als stad misschien volledig bagger, maar de aansluitende skigebieden zijn héél héél leuke pareltjes. Hetzelfde geldt voor Civetta, Castrozza, etc.

Om eerlijk te zijn vond’k net de kant van Ortisei etc skitechnisch het minste. Landschap prachtig, maar een heel onaangename mierenhoop met een paar onvermijdbare sleutelpunten. De Saslong is een “naam”. Zwart is hij niet echt, op snelheid heeft hij wel iets (maar wanneer haal je dat echt tussen de massa daar). Alpi di Suissi is ook een mooi landschap, maar rood is eerder blauw (licht blauw). En dan mag’k nog zo goed skiën als’k wil … er zitten daar zo’n reeks “specialisten” dat zelfs de begrippen “human meatball”, “yard sale”, “fleischlawine” het niet meer vatten.

Bedankt voor je uitgebreide antwoord Pascal! Leuk!

Ook leuk om te lezen “de zwarte naar huis ipv de rode” = inderdaad, als ik de keuze heb neem ik altijd zwart, omdat die nog het ‘schoonst’ zijn m.n. aan het einde van de dag.

Wat je schrijft over tijden, klopt ook :-) we beginnen altijd om een uur of 9 met skien en eindigen rond een uur of 5.

De Sasslong is meestal mijn laatste piste, daar kies ik dan idd ook altijd voor de zwarte, ik heb de rode daar al jaren niet meer gezien :-).

Ik denk dat ik idd echt moet leren de buckels te nemen, ben ik elk jaar mee bezig om te proberen maar… (het is moeilijk vind ik) ik ben nog steeds niet zover dat ik de lol van buckels inzie! :-/

Ik heb geboekt! Ik ga over twee weken weer! :-)

Maar, sta nog altijd open voor suggesties voor komende jaren! :-)

Marjan op 22 feb. 2012 13:53

Al eens aan Trois Vallees gedacht? Heb je een vergelijkbare hoeveelheid pistes.

Net terug uit Corvara. Dit jaar bijna geen last gehad van boekels. Heeft te maken met de ontzettend lage temperaturen van vorige week. We begonnen de week met -15 graden :-) Heerlijk compacte sneeuw. Daarom gaan wij altijd tussen half januari en half februari die kant op. Later lopen de temperaturen op en wordt de conditie van de pistes slechter.

Qua eten en veel skien misschien eens kijken naar:

Pascal op 21 feb. 2012 22:54

Qua skiën zijn er misschien wel alternatieven. Qua eten lijkt het me heel moeilijk om de Dolomieten zelfs maar te benaderen. Ik denk niet dat er ergens een skigebied is met zo’n grote dichtheid aan gemoedelijke berghutten met zulk lekker eten. Persoonlijk neem ik daarvoor een paar boekels voor lief ;-)

Ik ga zelf hopelijk over tweeenhalve week naar Arabba, aan de andere kant van de Sellaronda. Hopelijk, want ik heb vorige week op het ijs mijn knie verdraaid en ben nu druk aan het revalideren. Het is helaas nog niet te zeggen of het op tijd goed komt. Jammer, ik verheug me er erg op…

Er is geen alternatief voor Valgardena , daarom gaan we een keer per jaar naar een ander gebied en een keer naar Valgardena(mogen over drie weken weer.

Plaats een reactie