Val Gardena naar Marmolada?

Dit onderwerp gaat over de bestemming Val Gardena

Ik kom al meerdere jaren in Val Gardena, en ken het gebied goed.
Zeer veel interesse in de Marmolada.
Iemand die mij meer info kan geven m.b.t. tijd, pistes, etc.
Vertrekken eigenlijk altijd vanaf de monte pana-monte seura stoeltjeslift en dan met de tramans richting plan de gralba en dan piz sella ofzo.
Alvast heel erg bedankt.

Kijk anders even in dit topic: https://www.wintersport.nl/forum/topic/49098
Hier zijn een aantal routes uitgewerkt vanuit Selva.

Top, bedankt!

Marmolada toffe gletsjer , maar als je naar arrabi wil , kleine tussenwegen . Vorig jaar geweest en was er zeer ijzig !! Liften gingen toen ook al 15:30 dicht , dus was soms nipt om laatste lift terug naar hotel te nemen

dat is goed om te weten.
Hoe lang ben ik ongeveer bezig van mijn startlocatie (zie hierboven) naar de marmolada en weer terug?

Vorig jaar was een zéér slecht jaar qua sneeuw voor dat deel van de dolomieten … Tussen Arraba en de Marmolada moet je een open vlakte over waar de wind lelijk kon huishouden, en dat ook gedaan heeft. Je hebt twee sleutelliften na elkaar nodig om van de Marmolada naar Arraba terug te geraken. Eén ervan is nogal gevoelig aan technische defecten :).

Vanuit Val Gardena zou ik rekenen op 2 à 2.5u (als je vroeg vertrekt … er zijn een paar drukke plekken waar je tijd verliest) ski+lift tot aan de lift naar de Marmolada. Daar ben je al gauw een half uur kwijt tot bovenaan. Afdaling in 20 minuten met sightseeing. 2.5u retour.

Ok, geweldig, dank!
Iemand die mij toevallig een route samenvatting kan geven?
dan ben ik er helemaal klaar voor!

Als ik jou was zou ik een jaar in Corvara of Arabba gaan logeren. Vanuit die plaatsen is de Marmolada veel beter te doen, dan vanuit St. Christina.

Route is heel simpel:
De groene sellaronda volgen tot je in Arrabba komt waar 3 liften onderaan vertrekken. De kleine cabine’s nemen en bij het midden station uitstappen. Dan staan de borden marmolada aangegeven. Bij de cabine’s in Arrabba even kijken of de route open is.
Terug gewoon weer arrabba volgen en als je een bordje oranje sellaronda ziet, dan deze weer aanhouden.
Mits je een beetje een redelijk niveau skiet, is deze tocht echt heel goed te doen vanuit st christina, wel een beetje op tijd beginnen maar het zeeeer zeker de moeite waard.

Dat moet lukken.
Bedankt iedereen voor alle hulp!

Hier enkele leuke dagtripjes op de ski’s, deze wal vanuit Arabba gedaan, veel plezier.
De Marmolada gletsjer 3340m:
Vanuit Arabba de eitjeslift (20) nemen naast de grote bak en afstappen in het middenstation.
Dan zetelliften nemen en skiën naar Malga Ciapela. Hier 3 bakliften nemen tot boven op de Marmolada. Na het uistappen van de 2e baklift is het een aanrader het oorlogsmuseum daar even te bezoeken, hier kan je zien onder welke erbarmelijke omstandigheden er toen strijd is gestreden in de bergen. Op de terugweg is het goed eten in Capanna Bill (onderaan Marmolada).
Lagazuoi (de paardjes): Niet te doen wanneer te warm !!
Vanuit Arabba zetelliften 5 & 6 naar Bec de Roces nemen en dan skiën naar Passo Campologno, daar zetellift 31 over de straat naar Monte Cherz. Vandaar is een zalige blauwe piste naar La Vizza. Beneden aan de piste rechts fruitgrappa drinken. Dan lift 28 naar Pralongia (kan koud zijn) en dan piste 9a (is op plateau altijd rechts houden) tot Armentarola.
Daar de taxi nemen (staan daar aan voorkant hotel) tot Passo Falzarego en daar grote bak omhoog. Twee afdalingen eentje terug naar de baklift (eerst doen) en dan de Lagazuoi piste naar Armentarola, hier onderweg eten met binnen open grill. Na eten vertrek je terug en let even op de bevroren watervallen links, dan verder tot de paardjes.
Na de paardjes een sleper en dan naar San Cassiano en daar de gele eitjes naar boven. Van hieruit richting Corvara, van daaruit lift 19 naar Boè en zo dan terug naar Arabba.
Cinque Torri:
Dit is een mooie aansluiter op Lagazuoi. Zoals hierboven vermeld de grote baklift naar boven en dan afdalen en de rechtse piste nemen richting baklift. Op een bepaald moment is er een splitsing naar links naar Cinque Torri. Beneden aangekomen de baan oversteken en je dan direct laten gaan naar de lift of links afslaan en afdalen. Mooi gebied en prachtig zicht boven bij helder weer bij de 5 torens of Cinque Torri. Om terug richting Lagazuoi te gaan moet je even terug de baan oversteken en terug de grote baklift naar boven nemen, afdalen en dan links houden om terug richting Sella Ronda te gaan. Hou wel rekening met de tijd.
La Villa:
Richting Corvara en van daaruit naar la Villa. Het laatste stuk naar La Villa kan via de zwarte wereldbekerpiste of en die is ook de moeite de rode die ernaast ligt. Beneden aan die rode is het één en het ander vernieuwd waardoor je naar de overkant van de straat kunt. Zeker ook de moeite waard is van hieruit helemaal doorskiën tot Heilig Kreuz (Santa Croce) en eten op de Heilig Kreuz piste.
Ambachtelijk onderhoud van de ski’s:
Ski regio Alta Badia richting Corvara en onderaan lift 16 (Pralongia 2) onderhoud men de ski’s nog buiten op ambachtelijke wijze met de hand.
Sella Ronda:
Met vlotte skiërs op een halve dag te doen, dus neem regelmatig even wat zij pistjes mee om de dag rond te komen. Oranje Sella is met de zon mee.
Trein door de berg:
Vanuit Arabba richting Passo Pordoi of Oranje Sella tot in Plan de Gralba, dan Champinoi en zo naar beneden naar St.Cristina. Piste is Saslong rood of zwart.
Hier de trein door de berg nemen en daar de eitjes naar boven en verder met zetellift tot den top. Van hieruit naar Ortisei (St.Ulrich) skiën. Prachtige lange afdaling, onderweg rechts uitgebreide mogelijkheid om lekker te eten.
Beneden aangekomen baklift terug naar boven Seceda nemen, dan van hieruit naar St.Cristina skiën en terug de trein nemen door de berg. Van hieruit terug naar Arabba volg je de groene Sella.
De oerkoeien
Lang achter gezocht en uiteindelijk gevonden. Als je vanuit Arabba vertrekt op de oranje Sella Ronda, voorbij Passo Pordoi en net voorbij de lift van Campitello heb je daar Rif.Friedrich August 2298m hier kan je ze vinden en zelfs onder een immense houten koe onderdoor skiën, hier ook super lekker om te eten.
Eethuisje “i tabla”
Het is er niet groot, maar heel gezellig. Nieuw, maar typisch gehouden. De service gebeurt door de familie zelf, die deze zaak runt. Vriendelijk en correct. De kwaliteit van het eten is beter dan in de meeste zaken, hoewel niet duurder dan ergens anders, integendeel. Het eten is à la carte en wordt geserveerd aan tafel.
Het eten staat niet klaar, maar elke bestelling wordt bereid door de kok.
Ik ben er al met 3 verschillende groepen geweest en telkens was iedereen tevreden en wilde er nog terug. Nu weet ik echter de naam van de plaats niet meer. Als men in La Villa terug wil richting Arabba, komt men na de eerste lift op een plateau met een grote hut. De meeste mensen stoppen daar om te eten. Echter 50 meter lager ligt deze “i tabla”.

RoCo

Nog een mooi tripje:
Vanuit de groene sella ronda afslaan richting canazei (pista del bosco). Even door Canazei lopen naar de lift van Belleverdere en daar de bus nemen naar Alba.
Daar de gondel naar boven en Buffaura volgen. Vervolgens afdalen naar Poza di Fassa. Bijna op het eind van deze afdaling ligt aan de linker kant een geweldig tentje waar je voor weinig (blijven Nederlanders) een enorme Schweineaxe kunt eten.
Vervolgens weer de weg terug naar Alba (mooie lange zwarte afdaling), en daar weer de bus naar Canazei en zo weer terug via de Oranje Sella ronda. Als de trip te lang is kun je ook onder in Poza di fassa de bus nemen naar Campitello en zo terug naar Val gardena.
Een mooie tour die heel rustig is (waarschijnlijk omdat je een bus moet nemen maar dit is maar 5 minuutjes)

Wouter: Klinkt goed, zeker omdat het zo rustig is.
Ronald: Deze zijn toch ook te doen uit val gardena en dan gewoon de groen sella ronda tot in Arabba?
Bedankt iedereen!

@Wouter: die staat inderdaad ook op m’n programma … Paar vraagjes:

  • met afslaan vanaf de groene sella ronda, bedoel je linksaf aan Plan de Frataces (iets daarvoor)? Of de gondel vanaf Pecol naar beneden?
  • hoeveel tijd heb je nodig vanaf Pecol tot aan Poza di Fassa & terug (gevorderde skiers)?

alvast bedankt

Vanaf Pecol moet je eerst met de gondel naar beneden, dan met de bus naar Alba. De bus gaat regelmatig behalve tussen +/- 12 en 2. Skiën vanaf Alba tot aan Pozza duurt een kleine 2 uur. Retour vanuit Pozza met de de lift omhoog naar Bufaure en vandaar 20 minuten terug naar Alba, op de terugweg zit je overwegend in de lift.
Dus met het skiën op zich ben je heen en terug ongeveer 2 1/2 bezig. Dan weer terug met de bus naar Canazei en omhoog naar Pecol.

s.boersma

okay, tnx!

Even off topic… Als je bij de passo pordoi naar boven gaat richting de sass pordoi met de gondel kan je dan daar nog naar beneden skien zonder gids en echte off piste ervaring en wat voor afdalingen kan je maken ?

Kraaij

Vanaf Pecol moet je eerst met de gondel naar beneden, dan met de bus naar Alba. De bus gaat regelmatig behalve tussen +/- 12 en 2. Skiën vanaf Alba tot aan Pozza duurt een kleine 2 uur. Retour vanuit Pozza met de de lift omhoog naar Bufaure en vandaar 20 minuten terug naar Alba, op de terugweg zit je overwegend in de lift.
Dus met het skiën op zich ben je heen en terug ongeveer 2 1/2 bezig. Dan weer terug met de bus naar Canazei en omhoog naar Pecol.

s.boersma op 11 okt. 2012 11:33

Wanner je in Pozza di Fassa bent kun je benededen de bus pakken naar Vigo di Fassa en daar met de gondel omhoog. Dat gebied heet de Rosengarten. Je kun daar naar de andere kant van het gebied skieen, waar je in het plaatsje Pera komt. Vandaar kun je de bus nemen naar Campitello en daar met de gondel omhoog terug naar Val Gardena. Ze noemen dit de Panorama Tour. Even googlelen op internet en dan vind je wel informatie over de skitour.

Je kunt voor in Canazei ook de pista del bosce pakken. deze is echter alleen open bij voldoende sneeuw. Dan moet je door het dorp van Canazei nog wel een minuut of 5 lopen om bij de Pecol lift te komen.
Panorama tour is inderdaad echt de moeite waard zeker omdat het zo rustig is.

Bericht van wouter maar niet ingelogd

Marmolada toffe gletsjer , maar als je naar arrabi wil , kleine tussenwegen . Vorig jaar geweest en was er zeer ijzig !! Liften gingen toen ook al 15:30 dicht , dus was soms nipt om laatste lift terug naar hotel te nemen

Gast052 op 8 okt. 2012 12:49

Als je de Marmolada wilt skien moet je helder weer hebben, dan heb je tijd genoeg om weer in Selva te zijn. Ik was om 13.00 op de top en om 16.00 weer in Selva.

Plaats een reactie