Snowboardgoggles

Goede snowboardgoggles zijn uiterst nuttig tijdens de wintersport. Want alhoewel een normale zonnebril ook nog af en toe wordt gebruikt, is het gebruik van goggles tijdens het snowboarden echt aan te raden. Het is simpelweg een stuk veiliger én comfortabeler, bij veel zon óf juist hele slechte weersomstandigheden. In tegenstelling tot een gewone bril, blijven goggles goed zitten en dekken ze de ogen bovendien beter af voor de zon. Onderzoek heeft uitgewezen dat goed zicht bijdraagt aan een veilige wintersport, dus zijn goggles een onmisbaar onderdeel van je snowboarduitrusting.

Snowboardgoggles als beschermer

Naast de rugbeschermer en de helm zijn goggles een goede aanvulling op je snowboardbescherming. Allereerst blokkeren goggles natuurlijk gevaarlijke UV-straling. De krachtige UV-stralen, die versterkt worden door de weerkaatsing van de sneeuw, zijn schadelijk voor de ogen. Tevens beschermmen snowboardgoggles goed tegen kou, wind en valpartijen. Dus stop deze naast je snowboardjas, -broek, -schoenen en -helm ook zeker in je tas.

Aandachtspunten bij aanschaf

Protectie is noodzakelijk en goede goggles zijn dus een must. Deze zijn er in vele verschillende soorten en maten, waarbij de lenzen ook nog eens kunnen verschillen.

Grootte van de goggles

Let bij de aanschaf dus op de grootte van het frame, want deze verschilt per heren-, dames- en kindermodel. Zo heb je brede en smalle frames. Over het algemeen geldt dat een herenmodel vaak groter is dan het damesmodel, en het kindermodel natuurlijk het kleinst. Heb je een smal hoofd, dan kun je als man ook voor een damesmodel kiezen – en vice versa.

Voor ieder weertype een lens

Voornamelijk de verschillende lenskleuren zorgen voor verwarring. In het algemeen geldt: hoe donkerder de lens, hoe beter het zicht in de felle zon. Hoe lichter de lens, hoe beter het zicht tijdens mist en sneeuwbuien. Bij veel modellen kun je de lens verwisselen, dus volstaat een frame met bijvoorbeeld twee lenzen; één voor goed en één voor slecht weer. Het verwisselen van de lenzen vereist wat handigheid en dient voorzichtig te gebeuren in verband met krassen en het aantasten van de coating (vooral aan de binnenzijde). Ga je voor gemak dan kies je een magneetlens. Deze lens klik je in een handomdraai op het frame.

Hoe donkerder de lens, hoe beter het zicht in de zon. Hoe lichter de lens, hoe beter het zicht tijdens mist en sneeuw.

Het verschil tussen cilindrische lenzen en sferische lenzen

De vorm van deze lenzen kan ook nog verschillen. Zo bestaan er voor goggles zowel cilindrische als sferische lenzen. Eerstgenoemde hebben vaak een platte lens. Deze zijn goedkoper in aanschaf, maar geven een iets vertekend beeld. Sferische lenzen zijn daarentegen bolvormig en geven een breder gezichtsveld en een minder vertekend beeld. Daar hangt natuurlijk wel een duurder prijskaartje aan.

Gerelateerde blogs

Meer