Snowboardhelm

Een snowboardhelm is niet meer weg te denken uit het wintersportbeeld en vormt naast je goggles en rugbeschermer een essentieel onderdeel van je bescherming. In de meeste wintersportlanden is het dragen van een helm voor kinderen tot vijftien jaar zelfs wettelijk verplicht. Terecht, want hersenletsel is de meest voorkomende doodsoorzaak bij ongevallen op de piste. Een snowboardhelm is dus meer dan alleen een mode-item.

Een snowboardhelm redt levens

‘In mold’-snowboardhelm

Er zijn globaal twee soorten snowboardhelmen in omloop: de ‘in molds’ en ‘hard shells’. Bij de eerste soort zijn de (dunne) buitenschaal en de piepschuim binnenhelm met elkaar verlijmd. Makkelijk te herkennen omdat er geen kiertje tussen schuim en buitenschaal zit. Deze helmen zijn licht van gewicht en door de constructie is het makkelijk om ze van veel ventilatiemogelijkheden te voorzien.

‘Hard shell’-snowboardhelm

Bij de hard shells zit er wel een zichtbare kier tussen een dikkere buitenschaal en de piepschuim binnenhelm. Deze constructie is zeer slagvast, maar vaak wat zwaarder en moeilijker te voorzien van ventilatieopeningen. Dit maakt de hard shells ook duurder in aanschaf.

Veiligheid staat voorop

Een snowboardhelm koop je voor je veiligheid dus je mag er vanuit gaan dat deze uitvoerig zijn getest. Zit er een verschil tussen een ‘in mold’ en een ‘hard shell’? Alhoewel de tweede soort veel robuuster overkomt, moeten beide soorten voldoen aan de Europese norm voor snowboardhelmen EN 1077 (EN 1080 bij kinderen).

Impact test

Binnen deze EN 1077-norm zijn er wel twee klassen: A en B. De test voor klasse B is iets minder streng en wordt gebruikt om helmen van meer ventilatiemogelijkheden te kunnen voorzien. Dit is dus van toepassing op veel ‘in mold’-modellen. Bij de ‘impact test’ laat men een zwaar kunsthoofd met helm van anderhalve meter hoogte naar beneden vallen. Er mag dan geen schade aan het hoofd zijn.

Penetration test

Je komt ook af en toe helmen tegen met de EN 1078-norm. Prima helmen, maar officieel zijn ze getest voor skaten en fietsen en niet voor in de sneeuw. Het belangrijkste verschil zit hem in de ‘penetration test’; een test waarbij met een scherp voorwerp op de helm wordt geslagen. Dit is een simulatie voor het geval de vallende snowboarder in aanraking komt met een staalkant. Deze test maakt geen deel uit van de 1078-norm. Verder wordt bij de 1077-norm nog gekeken naar het gezichtsveld van de boarder met helm op en de sterkte van het sluitsysteem.

Snowboardhelm aankooptips

Koop een snowboardhelm liever niet via het internet, maar gewoon in een winkel aangezien de pasvorm een belangrijke rol speelt. Let daarbij op de volgende aankooptips.

Gerelateerde blogs

Meer