Snowboardprotectoren

Het dragen van snowboardprotectoren blijkt geen overbodige luxe, want het risico op een blessure is bij wintersport toch net iets hoger dan tijdens een rondje rennen in het park. Ieder jaar raakt één op de zeventien wintersporters geblesseerd, wat grofweg neerkomt op anderhalf miljoen gevallen.

Snowboardprotectoren maken je wintersport veiliger

Snowboardprotectoren voorkomen letsel

Valpartijen tijdens het afdalen en het maken van bochten, een verkeerd gelande sprong, een botsing met iets of iemand anders op de piste. Dat zijn volgens een onderzoek van TNO oorzaken van letsels tijdens de wintersport. Knieletsel, verrekte of gescheurde banden en pezen, botbreuken en hoofdletsel zijn kort samengevat de meest voorkomende wintersportblessures. Een groot gedeelte van deze letsels te voorkomen door het dragen van de juiste bescherming, zoals een snowboardhelm en goggles. Daarnaast bestaan er ook nog beschermingsstukken die je over je onderlaag kunt dragen.

Rugbeschermers en crashpants

Veel voorkomende beschermingsstukken zijn rugbeschermers en crashpants, ook wel protectoren genoemd. Deze werden al veelvuldig gebruikt in het racecircuit. Waren de rugbeschermers vroeger nog van hard plastic, tegenwoordig is dit van zacht materiaal dat veel comfortabeler aanvoelt. Men noemt dit ook wel softprotectoren. Sommigen van deze rugbeschermers zijn geïntegreerd in kleding, bijvoorbeeld in een thermoshirt. Er bestaan ook rugbeschermers die in het achterpand van rugtassen zijn verwerkt. Maar ook kleinere beschermingsstukken zoals polsbeschermers bewijzen hun nut. Zo blijkt uit onderzoek dat het dragen van polsbeschermers leidt tot zeventig procent minder polsbreuken en tachtig procent minder polsverstuikingen.

Aanschaftips

Let er bij de aanschaf van snowboardprotectoren op dat het schokabsorberende materiaal uitneembaar is zodat je het makkelijk kunt wassen. Want alhoewel door het gebruik van lichtere materialen er minder gewicht hoeft te worden meegezeuld, blijft het een warme (en dus zweterige) aangelegenheid.

Gerelateerde blogs

Meer