Snowboardkleding

Op vakantie wil je genieten, relaxen en vooral niet stressen om kou of je ongemakkelijk voelen. Je snowboardkleding bepaalt voor een groot deel hoe comfortabel je jezelf voelt op de piste en hoeveel tijd je prettig buiten in de sneeuw kunt doorbrengen. Onze wintersporttijd is schaars, dus moeten we er maximaal van profiteren. Goede snowboardkleding is dus een must!

Goede snowboardkleding is vakantiewinst

Bij de woorden ‘wintersportvakantie’ en ‘comfort’ denk je wellicht aan wellnessfaciliteiten of een goed hotel. Maar jouw snowboardkleding bepaalt hoe comfortabel je jezelf voelt in de sneeuw. En bijvoorbeeld ook hoe lang je het in mindere weersomstandigheden, toch naar je zin kunt hebben op de piste.

Isoleren, beschermen en ventileren

Snowboardkleding is een nachtmerrie voor ontwerpers. De omgeving is meestal koud, we trekken een soort sprints tijdens het afdalen en vervolgens zitten (of staan) we volledig stil in de skilift. En juist in die lift worden we blootgesteld aan elementen als kou, wind en soms ook sneeuwval. Probeer daar maar eens een snowboardjas en -broek voor te ontwerpen. Jouw outfit moet isoleren en beschermen tegen kou en wind, maar het moet ook ventileren. Het blijft een moeilijke opgave, maar de moderne benadering van outdoorkleding komt een heel eind.

Aanschaftips voor snowboardkleding

Bedenk wat je doet op de piste voordat je jouw snowboardkleding gaat uitzoeken. Ben je een sportieve snowboarder? Dan zul je sneller zweten en heb je dus kleding nodig met meer ventilatiemogelijkheden (goed ademend en extra ventilatieritsen). Doe je het rustiger aan, dan kan gevoerde kleding ook een optie zijn. Dat geldt tevens voor koukleumen. Wil je ook tijdens een sneeuwbui naar buiten? Dan zijn waterdichtheid en een goede capuchon (die over je snowboardhelm past) belangrijk. Wil je de dure kleding ook buiten de wintersport gebruiken? Kies dan voor een shell in combinatie met bijvoorbeeld een (winddichte) puff. Ga je naast afdalen ook klimmen, dan moet de kleding klein mee te nemen zijn in de rugzak. Draag je een zware rugzak, dan moet je voor een robuustere (drielaags) shell kiezen. Datzelfde geldt voor freeriders die buiten de piste tussen de bomen afdalen. Goede kleding is zeker niet goedkoop, maar als je deze met zorg uitzoekt en je jouw ‘systeem’ slim samenstelt, dan voel je je altijd comfortabel en kun je er het hele jaar door plezier van hebben.

Het lagensysteem

Nog steeds gebruiken de meeste wintersporters de klassieke gevoerde snowboardjas en snowboardbroek voor hun favoriete vakantie. Dat is jammer. Het lagensysteem biedt immers meer mogelijkheden. Met het lagensysteem heeft iedere kledinglaag een eigen functie.

Eerste laag

Het begint met ondergoed. Een gewoon (katoenen) T-shirt houdt vocht vast. Niet prettig, want een nat lichaam, is een koud lichaam! Zogenaamd technisch ondergoed zorgt er juist voor dat van zweet afkomstig vocht zo snel mogelijk van het lichaam wordt afgevoerd.

Tweede laag

Warmte, oftewel isolatie, vormt een aparte laag. Dat kan een gewone trui zijn, maar favoriet zijn fleecetruien en -vesten. Deze functionele laag kan in de wintersport heel goed uit twee kledingstukken bestaan: bijvoorbeeld een pulli met daarover een trui of vest. Goede fleecestoffen isoleren – in tegenstelling tot bijvoorbeeld wol en katoen – ook als ze vochtig worden. De allerbeste kwaliteiten transporteren bovendien van het ondergoed afkomstig vocht verder naar buiten.

Derde laag

Als laatste hebben we een laag nodig die ons beschermt tegen regen en wind. Dat doet de water- en winddichte en toch ademende snowboardjas of ‘shell’. De ademende eigenschap is erg belangrijk voor het comfort. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je een klassieke plastic regenjas aantrekt met boarden! Daarom hebben technische shells de schone taak om het vocht, dat van het ondergoed via de isolerende laag tot hen komt, naar buiten te laten ‘verdampen’.

Winddichte kleding

Het grote voordeel van dit lagensysteem (nog even los van de kwaliteiten van de verschillende lagen) is dat je de isolatiewaarde, in de volksmond de ‘warmte’, van de kleding altijd perfect kunt aanpassen aan de omstandigheden. Mensen die weleens op een fraaie lentedag onderweg zijn geweest met gevoerde jassen en broeken aan, kunnen hierover meepraten. Tegenwoordig kan de isolerende laag ook helemaal of bijna winddicht zijn. Dan kun je op die mooie lentedag je shell dus thuislaten. Neem je een rugzak mee en ga je liever op zeker, dan past een shell overigens eenvoudig in de meeste rugzakken omdat een ongevoerde jas klein kan worden opgevouwen (het pakvolume).

Gerelateerde blogs

Meer