Snowboardbindingen

Snowboardbindingen uitzoeken is bijna net zo belangrijk als het uitzoeken van je snowboard. Het is essentieel dat ze goed passen om je de perfecte controle over je snowboard te geven. Zo kun je je energie zo effectief mogelijk overbrengen op je board. Als je nieuwe snowboardbindingen aan wilt schaffen, is het belangrijk dat je op de volgende punten let:

 • Rijstijl
 • Soort binding
 • Onderdelen van de binding
 • Pasvorm
 • Compatibiliteit met je snowboard

Rijstijl

TIPTip Wil je weten hoe je je bindingen op de juiste manier afstelt? Bekijk de video!

Denk aan jouw rijstijl en match daar je binding bij. Wil je meer controle? Kies dan voor een stijvere binding. Toch liever wat meer flex om lekker te kunnen jibben en freestylen? Dan is een lossere bindingen wellicht wat meer voor jou. Maar denk ook aan je boots. De flex van je boots moet samengaan met die van je bindingen. Het slaat nergens op om een slappe binding te nemen die om een harde boot zit.

 • Flexmeter: Veel merken geven de flex van bindingen een cijfer tussen de 1 en 10. Daarbij is 1 het zachtst en 10 het stijfst. Ga ervan uit dat 1-2 staat voor zacht, 3-5 voor medium, 6-8 voor stijf en 9-10 voor zeer stijf.
 • Rijstijl: park of freestyle? Snowboarders die graag tijd doorbrengen in het funpark hebben net als bij snowboards en boots een voorkeur voor zachte bindingen.
 • Allmountain: Ben jij een allmountain snowboarder die geniet van verschillende soorten terreinen? Bindingen voor allmountain riders hebben meestal een medium flex en doen het zowel goed in de poeder als op geprepareerde pistes en in het park.
 • Freeride: Bij deze categorie gaat het natuurlijk om hard, hoog en diep gaan. Daarbij heb je bindingen nodig die goed en snel reageren om je zoveel mogelijk controle te geven over je snowboard. Hierdoor hebben de snowboardbindingen een wat stijvere flex.

Soorten snowboardbindingen

 • Strap-in bindingen: De meest bekende snowboardbinding is de strap-in binding. Deze heeft twee straps die je voeten inbinden: één zogeheten toe strap die over je tenen heen zit en een ankle strap voor bij je enkels. De delen van de bindingen (de high back, straps en base plates) zijn allemaal te verstellen naar je persoonlijke voorkeur.
 • Instapbindingen: Deze bindingen zijn gemaakt om zo snel mogelijk in en uit je binding te komen. De gescharnierde high back kan naar beneden worden geduwd als een ophaalbrug zodat je makkelijk in de binding kan stappen.

Onderdelen: Straps

 • Teen cap straps: De teen cap strap is een brede strap die over de voorkant van je boot (het hardste gedeelte bij je tenen) loopt. Zo houdt hij je voet het beste op zijn plaats en geeft de binding je de meeste controle over je snowboard.
 • Traditionele toe strap: De traditionele toe strap is dunner dan de teen cap strap en loopt niet over de voorkant van je snowboardschoen, maar over de bovenkant van je voet. Bij sommigen kan dit gaan knellen omdat de bovenkant van je boots wat zachter is dan het stuk bij je tenen.
 • Hybride teen strap: Deze strap kan zowel als een teen cap strap als een traditionele teen strap worden gebruikt. De strap kun je namelijk van boven naar voren verplaatsen.
 • Enkel strap: De enkel strap is uiteraard de meest belangrijke strap van de binding. Hij loopt over de bovenkant van je enkel heen en zonder deze strap zou je niet vast blijven zitten.
 • Eéndelige strap: De ééndelige strap zie je het meeste bij instapbindingen. Het is een grote strap die vanaf je enkel tot je tenen je voet bedekt.

Onderdelen: Highbacks, lowbacks en nobacks

Highbacks zijn de panelen aan de achterkant van je binding waar je hiel en de achterkant van je been tegenaan rusten. Hiermee beheers je de hielkant van je snowboard. Stijve en hoge highbacks zijn bedoeld voor meer controle en hogere snelheden. Zachtere en kortere highbacks (lowbacks) zijn bedoeld voor parkrijders en beginners die het liefst zoveel mogelijk flexibiliteit hebben. Toen het snowboarden nog in de kinderschoenen stond, waren de nobacks (bindingen zonder highback) een tijdje een rage. Snowboarders die graag in het park jibten en speelden, schroefden dan hun high backs van hun bindingen af om nog meer te kunnen hangen in hun tricks.

Onderdelen: Baseplate

De baseplate is het onderdeel dat je snowboard met je binding verbindt. Baseplates zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen die weer verschillende sterkte-flex-verhoudingen hebben. Bindingen van betere merken zullen sterkere baseplates hebben. Baseplates hebben vaak ook kussentjes die het comfort bevorderen en kracht van je benen overbrengen naar je board. Er zit bij baseplates ook vaak een subtiele kanteling verwerkt waardoor je natuurlijker op je snowboard staat.

Pasvorm

Snowboardbindingen heb je in verschillende maten: small, medium en large. Het is ontzettend belangrijk dat je de goede maat bindingen koopt die goed bij je boots passen. Ga na welke maat het beste bij je bindingen past door de website van het merk van je bindingen te raadplegen. Ga ook naar de winkel en stap met je snowboardschoenen in je bindingen. Je boots horen niet te ver uit je bindingen te hangen en de straps horen ook niet pijnlijk strak te zitten. Als de strap de sluiting niet haalt kun je hem ook van de andere kant verstellen. Het is de bedoeling dat de strap goed gecentreerd over je schoen heen zit.

Compatibiliteit met je snowboard

Er zijn verschillende mogelijkheden om je binding aan je snowboard te bevestigen.

 • 2×4 en 4×4 schijfpatronen: Dit zijn de meest voorkomende manieren van bevestigen. Het verschil zit ‘m in de afstand tussen de gaatjes, die kan 2 of 4 centimeter zijn.
 • 3D-patroon (Burton): Burton heeft zijn eigen patroon verzonnen, dat compatibel is met de meeste bindingen. Alleen beperkt dit patroon je houding wel een beetje.
 • The Channel System (Burton): The Channel System (het kanaalsysteem) van Burton maakt gebruik van twee rail in plaats van bouten. Het beste is om hierbij de EST-bindingen van Burton te gebruiken. Burton geeft je wel de optie om een speciale schijf te kopen als je een normale binding hebt. Zo kun je alsnog op een Burton-snowboard rijden met bindingen die niet bedoeld zijn voor The Channel System.

Gerelateerde blogs

Meer