Snowboards

Snowboards bestaan in allerlei soorten en maten en de juiste vinden kan soms best een hele opgave zijn. Waar moet je beginnen als je je allereerste snowboard ooit in de wacht wilt slepen of als je juist op zoek bent naar een nieuwe shred stick voor je uitgebreide collectie? Je niveau, lengte, snowboardstijl en gewicht spelen onder andere een belangrijke rol. Daarnaast heb je ook nog eens keus uit een breed scala aan verschillende merken en modellen. Merken hebben allemaal hun eigen, bijzondere technologieën ontwikkeld waarmee ze zichzelf onderscheiden van de concurrentie. Maar waar moet je op letten bij het uitzoeken van een snowboard?

Snowboardniveau

Begin je koopproces met het vaststellen van je snowboardniveau. Wees eerlijk, dit zal enorm veel helpen bij het kopen van het juiste board.

TIPTip De online snowboardselector kiest op basis van jouw voorkeuren het perfecte board.
 • Beginner: Als je net bent begonnen met snowboarden, ben je vooral bezig met het leren van bochten maken, sturen en stoppen. Misschien probeer je hier en daar ook al een kleine sprongetje. Zoek een board dat wat flexibeler is, waarmee het leren makkelijk gaat. Je eerste board hoeft niet veel te kosten, anders betaal je vaak onnodig voor features die je (nog) niet gebruikt.
 • Intermediate: Je komt makkelijk de berg af, ongeacht de moeilijkheidsgraad van de afdaling. Je bent bezig met tricks in het funpark en gaat af en toe buiten de paaltjes. Deze tak van snowboards is vaak wat stijver om de agressievere rijstijl aan te kunnen. Ook zijn de boards van hogere kwaliteit om het gewicht te verminderen en het board wat meer pop, leven en snelheid te geven.
 • Gevorderd: Als gevorderde snowboarder voel je je thuis op verschillende soorten terrein en weet je welk board daarvoor het meest geschikt is. Je kunt met precisie en kracht sturen, stoppen en snelheid maken. Je merkt kleine technische verschillen in een board op.

Jouw fysieke afmeting

Jouw lengte, gewicht en de breedte van je voeten zijn geen onbelangrijke aspecten bij het uitzoeken van een board.

TIPTip Voor riders met grotere voeten is het raadzaam om naar een Wide board te kijken.
 • Ideale lengte van het snowboard: Vroeger was de regel altijd: ‘het snowboard moet ergens tussen je kin en neus uitkomen als je hem rechtop voor je vasthoudt’. Deze regel houdt alleen geen rekening met jouw gewicht, camber, het terrein waar het board voor bedoeld is en andere dergelijke factoren. Kijk altijd eerst op de website van het merk waarvan je een board wil kopen naar de gewichtsspecificaties of op de sticker op het board in de winkel.
 • Ideale breedte van het snowboard: Om de beste resultaten te boeken tijdens het snowboarden is het aan te raden om je tenen en hielen ongeveer anderhalve centimeter over de randen van je board te hebben hangen – niet meer of minder. Als je te ver over de randen hangt, krijg je last van zogeheten drag waarbij je tenen en hielen door de sneeuw slepen bij bochten en zodoende onnodige frictie creëren. Als je te weinig of helemaal niet over je board heen komt met je hielen en tenen, loop je het risico dat je niet genoeg controle over je staalkanten – en dus je snowboard – uit kan oefenen. Neem dus altijd je snowboardschoenen mee als je een nieuw board gaat aanschaffen.

Op welk terrein ben je van plan om te snowboarden?

 • Allmountain: Wil jij op allerlei terreinen goed weg komen? Ga dan voor een allmountain board met een directional flex en een directional of twin shape. Uiteraard krijg je niet de hoge performance uit dit boardje zoals je die zou krijgen bij een gespecialiseerd model.
 • Freestyle: Ben jij van het springen, spinnen en glijden in het park? Kies dan voor een flexibel en iets korter boardje met een twin shape. Hiermee gaat switch rijden en spins maken een stuk gemakkelijker. Wil je graag in de poeder of in de pijp schitteren? Zoek dan een iets stijvere plank uit met een traditionele camper.
 • Freeride: Helemaal losgaan in de poeder is wat jij wilt. Dat kan! Ga voor een directional shape. Deze boards zijn bedoeld om één kant op te gaan en hebben meestal een wat grotere nose en kortere en stijvere tail om je zo goed mogelijk te laten drijven in de poeder.

Rocker of camber?

Wat is het verschil tussen rocker en camber? Camber is in essentie de bolling die omhoog loopt tussen je twee bindingen. Libtech snowboards introduceerde in 2007 de Skate Banana en was hiermee de eerste die een snowboard ontwierp die in een rocker (bolling naar de onderkant) liep.

 • Traditionele camber: De traditionele camber, waarbij het snowboard tussen de bindingen naar boven loopt, geeft de rider vier contactpunten – twee bij de voorste en twee bij de achterste voet. Dit geeft als gevolg dat het board ontzettend stabiel rijdt en veel pop genereert. Er moet wel bij worden gezegd dat je als beginner meer kans hebt om happen als je nog niet helemaal weet hoe je zoveel contact met de sneeuw goed onder control kan krijgen.
 • Rocker: Bij snowboards met een rockervorm, of reversed camber, steken de tail en nose uit de sneeuw en kan je als het ware van kant naar kant rocken. Deze boards zijn ideaal voor freestylers en jibbers die in het park graag spinnen en geen risico willen lopen dat ze snel kunnen happen bij het olliën op de rail. Daarentegen heb je wel minder grip bij het landen als je grote kickers wil springen en hebben deze boards minder pop. Het punt op het board en de gradatie van de reverse camber verschilt per merk en model.
 • Plat: Deze boards zijn vrijwel vlak, behalve een subtiele buiging naar boven bij de tail en de nose. Je effective edge, het gedeelte van je staalkanten tussen je boots, heeft te allen tijden contact met de sneeuw. Je gewicht wordt hierdoor goed verdeeld en je hapt nog minder vaak dan bij een traditioneel camber board. Daarentegen heb je bijna geen pop-vermogen.
 • Camber-rocker: Wil je een beetje van alles? Ook daar hebben snowboardproducenten iets voor bedacht: de camber-rocker combo. Van de zijkant lijkt de vorm een beetje op een snor. Veel van de beste boards hebben een mix van camber en rocker om te komen tot optimale eigenschappen voor een beoogd rijgedrag.

Welke board shape moet ik hebben?

 • Twin: Twin shape snowboards hebben een symmetrische vorm en flex en een gecentreerde stance. Dit is meestal de logische keuze voor snowboarders die veel tijd doorbrengen in het park en veel switch rijden.
 • Directional twin: Soms is het moeilijk om te zien of een board een directional twin of een twin shape heeft. Het verschil zit ‘m in de setup van de stance en het type van de kern. Er zijn veel verschillende varianten.
 • Directional: Snowboards met een directional shape hebben een langere nose en een kortere tail. Dit zorgt ervoor dat er veel pop in de tail zit en je door de lange nose heerlijk kan drijven in de poeder.
 • Tapered: Een snowboard met een tapered shape lijkt op een directional board waarbij de nose breder is dan de tail. Hierdoor steekt de nose nog verder uit de poeder maar heb je genoeg controle over je board doordat de tail vergenoeg in de poeder zakt.

Hoe zit het met flex/stijfheid?

TIPTip Ga een keer naar een snowboardtestdag om erachter te komen wat jij fijn vindt aan een snowboard.

Zoals potentiële autokopers tegen de banden van een nieuwe auto schoppen, flexen snowboarders een snowboard in de winkel. Een stijver board heeft vooral voordelen voor gevorderde snowboarders: stabiliteit op hogere snelheden en meer kantengrip als de sneeuw harder is. Nadelen zijn er ook: een stijf board draait moeilijker dan een soepel board en zal een foutje harder afstraffen. Een voordeel dat een nadeel heeft: je moet bij stijve boards meer energie in het board stoppen om een reactie te krijgen.

Gerelateerde blogs

Meer