Snowboardschoenen

Ben jij op zoek naar snowboardschoenen? Wij helpen je graag op weg. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de perfecte boots te vinden. Waar moet je op letten bij de aanschaf van snowboardschoenen? Het kiezen van je boots is net zo belangrijk als het uitzoeken van een board, misschien zelfs wel belangrijker. Aan een goed snowboard heb je niks als je je tenen niet meer kunt voelen door schoenen die te krap zitten. Er zijn drie basics waar je op moet letten bij het kopen van boots: pasvorm, flex en features.

De pasvorm van snowboardschoenen

De pasvorm is het belangrijkste aspect van een snowboardschoen, want wat heb je aan een mooie schoen die bij elke stap pijn doet? Loop de volgende stappen door om de meest comfortabele schoen te vinden.

TIPTip Hoe kies je de juiste snowboardschoen? Bekijk de video!
  • Meet je schoenmaat goed op. Meet zowel de lengte als de breedte van je voet op.
  • Bekijk het profiel van je voeten. Sommige mensen hebben hogere bogen dan anderen. Gezien je bij snowboarden druk uitoefent op alle kanten van je voet, is het belangrijk dat alle delen comfortabel zitten.
  • Haal de binnenzool uit de schoen en leg hem plat op de grond. Ga er met je voet op staan en let op dat je tenen niet over de rand van de zool heen hangen of er te ver onder zitten.
  • Pas de schoen normaal en loop er een kwartiertje mee door de winkel. De schoenen moeten naast lekker snowboarden namelijk ook nog comfortabel lopen. Wees niet bang om de flex te testen, door je gewicht naar voren en naar achteren te verplaatsen.

Snowboard boot flex

Net als bij snowboards is de flex van je boots een persoonlijke voorkeur, maar er zijn generieke richtlijnen. Zachtere boots worden vaker door jibbers, freestylers en beginners gedragen. Stijvere boots worden vaak gedragen door freeriders en gevorderde parkrijders die de support nodig hebben bij hoge snelheden en harde landingen. Kijk vooral naar wat je zelf fijn vindt zitten. Probeer een paar verschillende modellen uit.

Verschillende features

Snowboard boots hebben vaak verschillende features, ook hier speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Wel is het handig om te weten waar je voor kiest. Daarom hebben wij de verschillende features even voor je op een rij gezet.

Striksystemen

  • Klassiek striksysteem: Er zijn verschillende manier waarop je je snowboard boots kan strikken. De meest traditionele manier is door je boots te strikken als een normale schoen – met veters. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen waar je de meeste druk op je schoen wil hebben. Ook zijn veters makkelijk te vervangen als je toe bent aan nieuwe. Een nadeel van het klassieke systeem is wel dat de veters gedurende de dag los kunnen gaan zitten en ze moeilijk vast te maken zijn wanneer je handschoenen aan hebt.
  • Quick-Pull striksysteem: Deze methode maakt gebruik van twee lussen (één aan de binnenkant en één aan de buitenkant van je voet) die de drager aan dient te trekken. De ene lus trekt de veter bij de voorvoet aan en de andere trekt de veter bij de enkel en het scheenbeen aan. Elke veter bedient dus een bepaalde zone. Dit striksysteem is snel, gemakkelijk en kan met handschoenen aan worden bediend.
  • Boa-striksysteem: Sinds 2001 zijn er ook boots op de markt die gebruik maken van het makkelijke Boa-striksysteem. Dit mechanisme strikt als het ware je veter voor je. Ook het Boa-systeem werk zoals het Quick-pull striksysteem met zones. Door de Boa-knop in te drukken en naar rechts aan te draaien strik je je boots. Door de knop weer naar buiten te trekken laat je de druk vrij en maak je de veters los.

Binnen-boots

De binnen-boots of liners van snowboardschoenen verschillen ook en zijn voorzien van striksystemen. De duurdere varianten geven de drager ook nog support aan de buitenkant. De meeste binnen-boots zijn nu ook nog eens te vormen met hitte. Zo krijgt iedere rider een schoen die precies past.

Zolen

Sommige snowboardschoenen hebben speciale zolen om de impact tijdens het landen op te vangen. Kijk of er aan de onderkant van jouw schoenen ook gel- of luchtzolen zitten.

Gerelateerde blogs

Meer