Onderweg

Voordat je heerlijk kunt genieten van goed geprepareerde pistes, après-skifeestjes en avontuurlijke uitjes, is het vaak nog wel een eindje rijden naar de bergen. Het is van essentieel belang dat je jouw auto zo goed mogelijk voorbereid, zodat je veilig en verantwoord de wintersportbestemming bereikt.

Winterbanden

Het gebruik van winterbanden onder wintersporters neemt sterk toe en dat is een goede zaak. Niet alleen omdat het in steeds meer landen verplicht is, maar ook omdat de verschillen tussen winter- en zomerbanden steeds duidelijker worden. Eén van de belangrijke verschillen is het profiel: de inkepingen in de profielblokken, ook wel lamellen genoemd, zorgen voor meer grip bij het remmen en optrekken. Het andere zie je niet, maar is wel te voelen: de rubbersamenstelling. Die blijft ook flexibel bij temperaturen onder 7ºC, wat zorgt voor meer grip. Winterbanden zijn trouwens niet alleen bij sneeuw en ijzel veiliger dan zomerbanden, maar ook bij een koud en nat wegdek. Gebruik je geen winterbanden terwijl dit wel verplicht is, dan kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Ook riskeer je een flinke boete.

Sneeuwkettingen

Laat je niet verassen door hevige sneeuw en zorg dat je sneeuwkettingen in de auto hebt liggen. Wees er ook zeker van dat je weet hoe je de kettingen juist monteert. Leg sneeuwkettingen niet onderaan in je kofferbak. Zo voorkom je dat je al je bagage uit de auto moet halen alvorens de kettingen tevoorschijn te kunnen toveren.

Vignetten en milieustickers

Per land verschilt de vorm, maar bij een aantal wintersportlanden is het verplicht om een vignet aan te schaffen. In Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht voor zowel zakelijk als toeristisch verkeer om over een geldig vignet te beschikken. In Duitsland is het weer noodzakelijk om voor sommige gebieden in het bezit te zijn van een milieusticker. Alle vignetten en milieustickers dienen aan de voorruit te worden bevestigd.

Tolwegen

Voordat je wegrijdt, raden we je aan om je reis te plannen en te kijken hoeveel tolwegen je tegenkomt. Als je via Frankrijk rijdt, zou je eventueel een Liber-T tolbadge kunnen aanschaffen. Met de tolbadge kun je namelijk makkelijk door alle poortjes rijden.

Auto-accessoires

Bepaalde auto-accessoires kunnen zorgen voor onbezorgde reis richting jouw wintersportbestemming. Heb je je eigen snowboardmateriaal en wil je het veilig naar het skigebied transporteren? Dan raden we je aan om een dakkoffer te kopen of te huren. Zo houd je meer ruimte over in je auto, dat zit wel zo lekker tijdens zo’n lange rit! Verder zijn ijskrabbers en een sneeuwbezem echte must haves voor in de auto. Hiermee verwijder je eenvoudig sneeuw en ijs. Een anti-ijsdeken is de ideale oplossing om je voorruit sneeuw- en ijsvrij te houden. Voor bevroren ruiten en deuren is het handig om een fles ruitenontdooier bij de hand te houden. Maar laat hem niet in de auto liggen, want dat heeft weinig nut.

Gerelateerde blogs

Meer