Alternatieve wintersportactiviteiten

Naast skiën en snowboarden zijn er tal van andere activiteiten te doen tijdens de wintersport. Zo kun je de wintersportvakantie op de piste combineren met bijvoorbeeld rodelen, wandelen, fatbiken of ontspannen in de wellness. Maar pas op, want op deze pagina vind je genoeg winteractiviteiten om de hele week je ski’s en snowboard niet meer aan te raken!

1. Rodelen

Rodelen kan op super veel plekken in de Alpen. Op een slee de rodelbaan af racen is leuk voor jong én oud! Soms gaat het er best hard aan toe, dus een helm en skibril kunnen we zeker aanbevelen!

2. Hondenslee

Met blije honden voor je arreslee vlieg je als Santa door het besneeuwde bos. Altijd een zeer geslaagd uitje voor hondenliefhebbers. Houd je goed vast, want soms rennen de honden aardig hard door de bochten!

3. Nachtskiën

Op een verlichte piste is het mogelijk na zonsondergang te skiën en snowboarden. Vaak is er één lift en piste hiervoor opengesteld. Skiën onder de sterrenhemel is een ervaring om nooit meer te vergeten!

4. Bezoek of overnacht in een iglo

Ruil je appartement een nachtje in voor een iglo! Zogeheten ijshotels zijn bijna in ieder wintersportland te vinden, vaak op prachtige afgelegen plekken. Als je tegen een beetje kou kunt (vaak wordt het minimaal -5 graden ’s nachts) is het waanzinnige ervaring. Je slaapt onder dikke dekens, terwijl alles om je heen uit ijs bestaat! Liever niet daar slapen, enkel een bezoek is ook mogelijk!

Gerelateerde weblogs

5. Langlaufen

Langlaufen komt lastig van het suffe imago af, maar er zijn heel veel waanzinnige langlaufroutes door de Alpen. Je komt op plekken waar je met je ski’s of snowboard niet kan komen en hebt uitzichten vaak helemaal voor jezelf.

6. IJsklimmen

Voor de avonturiers onder ons is ijsklimmen een populaire activiteit in de bergen. Met pinnen onder je schoenen en een ijsbijl in je hand klim je een bevroren waterval omhoog. Uiteraard goed gezekerd aan touwen en onder leiding van een gids. Het is makkelijker dan je denkt en leuk voor jong & oud! Onze redacteur Rogier probeerde het zelf en vertelt je er alles over!

7. Winterwandelen

Net als bij langlaufen, kun je met winterwandelen op prachtige, afgelegen plekken in de Alpen komen. Met sneeuwschoenen (soort grote rackets) en stokken is het makkelijk om je ver van de geprepareerde pistes door de zachte sneeuw te bewegen. Geniet van de stilte om je heen!

8. Fatbiken

De laatste jaren is de mountainbike fiets met hele dikke banden een grote opmars begonnen. De dikke wielen zorgen voor zoveel balans en grip, dat je er moeiteloos mee door de sneeuw kunt fietsen. Ruil je ski’s een dagje in voor een fatbike en ervaar het zelf!

9. Citytrips

Een wintersport combineren met een bezoek aan een stad is zeker aan te raden en ook erg populair onder de redacteuren van wintersport.nl. De prachtige stad Innsbruck is het klassieke voorbeeld waar city & ski perfect gecombineerd kunnen worden. Ontdek waar city & ski nog meer gecombineerd kunnen worden.

10. Parapenten

Wil je het skigebied vanuit een ander perspectief bekijken? Dat kan! Vlieg samen met een instructeur in een parapent over de bergen. Een waanzinnige ervaring om te vliegen en het uitzicht over de besneeuwde bergen zal je niet snel vergeten.

11. Snow kiten

Ben jij een kitesurfer en lijkt het jouw wel iets om het water in te ruilen voor een sneeuwvlakte? Dan is snow kiten perfect voor jou! Maar ook voor beginners die nog nooit gekite hebben zijn er lessen te boeken. Met een grote ‘vlieger’ snowboard je met behulp van de wind over de sneeuw!

12. Wellness op wintersport

Niets zo heerlijk om na een dag sporten je spieren te ontspannen in de wellness. De wellness faciliteiten in de Alpen variëren enorm, van luxe kuuroorden tot een sauna bij je appartement. Wij tippen je de gebieden met de beste wellness faciliteiten!

13. Airboarding

Wie dacht dat sleen alleen voor kinderen is, heeft het mis! Airboarding is leuk voor jong en oud! Op een grote opblaasbare slee zoef je de berg af naar beneden. Deze airboarding slee is te huur in diverse skigebieden. Zorg dat je waterdichte kleding aan hebt en vergeet je handschoenen niet. Een helm en skibril kunnen we aanbevelen wanneer je voor een steile helling kiest!

14. Wintersport events

In het hoogseizoen worden in de skigebieden diverse evenementen voor verschillende doelgroepen georganiseerd. Denk aan de Family Jam in Laax voor families en de Dutch Week in Val Thorens voor jongeren. Maar er zijn ook kleinere evenementen, zoals testevents waar je de nieuwste ski’s en snowboard kun testen of gezellige kerst- en/of farmers markten in de nabijgelegen dorpen. Vraag bij aankomst bij de VVV na welke lokale evenementen er zijn en mis niets!

15. Bobsleeën

Ben jij een snelheidsduivel en benieuwd hoe bobsleeën eraan toe gaat? Bij veel bobsleebanen kun je in een speciale grote bobslee voor recreanten de baan af. Uiteraard gaat het er niet zo heftig aan toe als op een echte bobslee, maar niet getreurd, het gaat alsnog erg snel! Let op; kleine kinderen mogen niet mee in de bobslee.

16. Quad winter tour

Wie van crossen door de sneeuw houdt zit bij deze activiteit goed. Op een quad maak je een winter tour door de sneeuw. Samen met een gids rijd je twee uur door het witte landschap. Alleen geschikt voor personen van 18 jaar en ouder die in het bezit zijn van een autorijbewijs.

Meer inspiratie voor alternatieve wintersportactiviteiten

Gerelateerde weblogs