Duurzaamheid en wintersport

Gaan duurzaamheid en wintersport samen? Alhoewel we het nog zo graag willen, is duurzaam op wintersport vrij lastig. Het vervoer naar de wintersport belast het milieu en ook de skigebieden zelf hebben een grote impact op de bergwereld. Sommige menen dan ook dat duurzaam wintersporten een utopie is. Het zal inderdaad nooit honderd procent klimaatneutraal worden. Maar er is wel een kentering. Termen als ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ worden ook in de wintersportbranche relevanter en staan opeens op de agenda. Maar je hoeft niet op de branche te wachten. Er zijn ook zaken die je zelf kunt doen. Zo zijn er meerdere mogelijkheden om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook de keuze van je bestemming helpt om meer duurzaamheid in de wintersport te creëren.

Milieuonvriendelijke aspecten van wintersport

Voordat we je tips geven om duurzaam op wintersport te gaan, benoemen we eerst nog even de grootste boosdoeners op het milieuvlak. Zo is de uitstoot van de vervoersmiddelen het grootste kwaad. Dus een beter milieu begint automatisch bij jezelf op het moment dat je op wintersportvakantie gaat. Daarna volgen de skigebieden waar het energieverbruik schrikbarend hoog is. En dat zijn niet alleen de skiliften en de sneeuwkanonnen. Zo verbruiken de hotels ook erg veel energie.

Naast energieverbruik is ook het waterverbruik belastend voor het milieu. Want al die besneeuwingsinstallaties verbruiken enorme hoeveelheden water dat uit kunstmatige opslagreservoirs, of zelfs het dal omhoog wordt gepompt. Hiermee wordt kunstsneeuw gemaakt. Doordat deze kunstmatige sneeuw langer blijft liggen als natuursneeuw, en op aanvraag kan worden gemaakt (mits koud genoeg) wordt het winterseizoen verlengd. Leuk voor de vakantieganger maar minder voor de flora en fauna die wordt verdrongen uit haar habitat. Gelukkig worden pistes steeds duurzamer geprepareerd waardoor er minder kunstsneeuw nodig is.

Lees meer over kunstsneeuw

Dan is er nog het bebouwen van natuurgebied. Ontbossing ten gunste van toerisme kan zorgen voor een toename van modderstromen, steen- en sneeuwlawines. Gelukkig wordt bij de aanleg van nieuwe pistes middels geografische informatie systemen (GIS) tegenwoordig meer rekening gehouden met het natuurlijke verloop van de berg en de gevolgen ervan.

null

Duurzaam op wintersport: 5 tips

Na het lezen van al die effecten op het milieu zou je denken dat duurzaam op wintersport een no-go is. Toch zijn er tips om nog steeds van een skivakantie te kunnen genieten op een milieuvriendelijkere manier dan voorheen. We geven hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

1. Duurzamer vervoer naar de wintersport

Wie duurzaamheid tijdens de wintersport hoog in het vaandel heeft staan, kiest voor een milieubewuste manier om naar de Alpen te reizen. Vliegen is de meest vervuilende manier om op wintersport te gaan en ook de auto is een boosdoener qua uitstoot. Toch zijn er voldoende alternatieven:

  • Elektrische auto’s zijn in opkomst en er komen steeds meer laadpalen langs de routes naar de Alpen;
  • Met de trein op wintersport is misschien nog wel het meest duurzaam. Er bestaan speciale wintersporttreinen maar je kunt ook gewoon gebruik maken van de reguliere diensten;
  • Reizen per bus is ook minder schadelijk aangezien er meer passagiers in kunnen.
  • Ga je toch met de auto, overweeg dan te carpoolen waardoor meer mensen in hetzelfde voertuig vervoerd worden;
  • Door ter plekke materiaal te huren hoef je geen brandstofslurpende skikoffer op je dak.

Lees meer over met de trein op wintersport
Lees meer over met de elektrische auto op wintersport


2. Duurzame skigebieden

Vervoer is een ding, maar de keuze van je bestemming helpt ook mee om duurzaam op wintersport te gaan. Zo zijn er skioorden waarbij duurzaamheid een belangrijk agendapunt is. En dat gaat verder dan het goed scheiden van je afval. Door deze duurzame skigebieden te kiezen, laat je zien dat hun gedragsverandering vruchten afwerpt.

Een goed voorbeeld waarbij skigebieden aandacht schenken aan milieupunten, is het concept van de “Alpine Pearls”. Hieronder vallen inmiddels 21 gebieden in de Alpen die ieder voldoen aan een tiental strenge eisen. Bijvoorbeeld dat het gebied makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is, je op locatie ook geen auto nodig hebt, en dat het gebied zich inzet voor het milieu door gebruik te maken van alternatieve energie.

Er zijn ook genoeg skigebieden die solitair hun beste ecologische beentje voor zetten, zoals het Oostenrijkse Rauris dat vrijwillig bomen plant en investeert in waterkrachtcentrales in Brazilië.

Lees meer over duurzame skigebieden


3. Duurzaam boeken van wintersport

Zelfs bij het boeken van je reis is nog milieuwinst te behalen. Want middels Sunweb kan je verantwoord op vakantie. Het gaat van alle aangeboden pakketreizen de CO2-uitstoot compenseren, door middel van investeringen in duurzame energieprojecten. Voor de klant blijven de prijzen gelijk.

En door je reis bij een ANVR-reisorganisatie (ANVR staat voor Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisondernemingen) te boeken ben je er zeker van dat die organisatie aandacht besteedt aan het milieu. Zij zijn namelijk verplicht een plan op te stellen met praktische doelstellingen met betrekking tot duurzaam en milieuvriendelijk toerisme.


4. Duurzaam materiaal

Je kunt ook nog streven naar meer duurzaamheid in de wintersport door bewuster met je ski- of snowboardmateriaal om te gaan. Probeer bijvoorbeeld beschadigingen aan belag of scheuren in je kleding zelf te repareren in plaats van nieuw materiaal aan te schaffen. Lees bijvoorbeeld meer over reparaties aan je ski’s.


5. Duurzamere levenshouding

En misschien wel de makkelijkste, maar voor veel mensen blijkbaar toch de moeilijkste, tip: laat je rotzooi niet rondslingeren op de berg! Gemiddeld liggen er zo’n 30.000 sigarettenpeuken onder een skilift. Wellicht denken de meesten dat één sigarettenpeuk meer of minder niet uitmaakt, of dat die verpakking van je Snickers niet opvalt in de verse sneeuw, maar in het voorjaar ligt het er allemaal nog steeds. Plastic verteert slecht in de bergen en zal dus nóg langer blijven liggen dan op zeeniveau. Verkies duurzaamheid boven luiigheid en gooi die rotzooi gewoon in de prullenbak bij het dalstation. Of neem een klein opbergdoosje mee om je peuken in te bewaren.

null

Duurzame keurmerken

Wil je meer kennis vergaren op het gebied van bewust en duurzaam omgaan met de natuur in de bergen dan zijn er twee opties. In 2004 werd de Respect the Mountains-stichting opgericht dat bekend werd door zijn serie schoonmaakevenementen in berggebieden door heel Europa. In 2015 werd het onderdeel van de UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation) en verbreedde het zijn duurzame doelen.

En dan is er nog het alsmaar groeiende POW (Protect Our Winters), een initiatief uit 2007 van de Amerikaanse freerider Jeremy Jones. Zij willen de klimaatverandering tegengaan door de problemen bij de bron aan te pakken. Lees er alles over in dit diepgaande interview met Jeremy.

Gerelateerde weblogs